|

SGK'dan kanser ilaçları açıklaması

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hastanelerde kanser ilaçlarının bulunamadığı iddiasıyla ilgili, sigortalıların ilaca erişememesi ya da ilaç ücretlerinin sigortalılar tarafından karşılanması durumunun söz konusu olmadığını bildirdi.

Yeni Şafak
12:08 - 7/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 13:53 - 7/01/2016 Perşembe
AA

SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, izahatlara rağmen bazı basın yayın kuruluşlarında, kemoterapi ilaçlarının temininde zorluklar yaşandığı ve hastaların mağdur edildiği iddialarına yer verildiği belirtildi.



Kurum tarafından yapılan düzenlemelerin hastalarda bir mağduriyet doğurmadığı gibi daha kolay erişim ve tedavi olanağı sağladığı ifade edilerek, kanser hastalarının hassasiyetleri göz önünde bulundurularak konuyla ilgili haberlerin bu çerçevede yapılmasının önemli olduğu ifade edildi.



1 Aralık'da duyuru yapılmıştı


Kurumun, 1 Aralık 2015'te yeni düzenlemeyle ilgili detaylı bir duyuru yaptığı da anımsatılarak, şunlar kaydedildi:"Düzenlemelere konu kanser ilaçları yalnızca damar yolu ile uygulanan ilaçları kapsamakta olup ayakta tedavilerde ağızdan kullanımı mümkün olan ilaçları kapsamamakta. Bu düzenleme Kurum ile sağlık hizmeti sunucularının arasındaki faturalamaya ilişkin teknik bir düzenleme olup sigortalılarımızı gerek ilaç ücretleri gerekse de katılım payı gibi ilave ücretler açısından kapsayan bir düzenleme değildir. Halihazırda kemoterapi uygulaması yapabilecek olan 1313 sağlık hizmeti sunucusunun 700'ü Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler, 499'u özel hastane, 27'si vakıf üniversitesi tıp fakültesi hastanesi, 35'i Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı hastaneler, 52'si de kamu üniversitesi tıp fakültesi hastaneleridir. Kamu üniversitesi tıp fakültesi hastanelerinin bir kısmında genel finansal yönetim sorunları nedeni ile ihalelerin yapılamadığı ve ilaçların temin edilemediği sorunları tarafımıza iletilmiş olup 26 Kasım 2015 tarihli duyurumuzla düzenleme yapılmıştır."



Gerekli ilaç hastanede bulunmazsa eczanelerden temin edilecek


Söz konusu düzenlemenin, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık hizmeti sunucuları için 1 Temmuz 2015'te, diğer sağlık kurum ve kuruluşları için ise 1 Aralık 2015'te yürürlüğe girdiği anımsatılarak, şu bilgilere yer verildi:"Üniversite hastaneleri ile yapılan değerlendirmeler neticesinde ihale süreçlerini tamamlayabilmeleri ve gerekli tedbirleri alabilmeleri için beş aylık bir süre öngörülmüştür. Yatarak tedavilerde Kurumla sözleşmeli/protokollü sağlık kurum ve kuruluşları tarafından temin edilemeyen ilaçlar için reçete düzenlenebilecek olup 'Eczanemizde Yoktur, Yatan/Günübirlik Hasta' ibaresi ve başhekimlik onayını müteakip Kurumla sözleşmeli eczaneler tarafından reçetelerin eskiden olduğu gibi karşılanması mümkün olacaktır.



Hastanelerce temin edilen ve gerekse eczanelerce karşılanan reçetelerin hiçbirinde genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin ilaca erişememesi ya da ilaçların ücretlerinin sigortalılarımız tarafından karşılanması durumu söz konusu değildir. Yapılan düzenleme, hastanın ilacına öncelikle tedavisinin devam ettiği hastanede erişimini amaçlamakta olup, gerekli ilaçların hastanede bulunmaması halinde eczanelerce de karşılanabilmesine yöneliktir."

#SGK
#kemoterapi ilaçları
#Hastanelerde kanser ilaçlarının bulunamadığı iddiası
8 yıl önce