|

"Sinema"nın bilinmeyenleri

Televizyon dizileri ülkemizde ve dünyada geniş yankı uyandırsa da beyaz perde izleyici için her zaman daha cazip hale geliyor. Özellikle kış günlerinde kapalı mekânda eğlenceli vakit geçirmek isteyenlerin ilk tercihi sinema oluyor. Peki, sinema filmleri hakkında neler biliyoruz?

Yeni Şafak
14:58 - 30/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 15:39 - 30/11/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Henüz internetin hayatımıza girmediği ve televizyonun gündemimizi belirlemediği günlerde sinema, dünya insanın farklı kültürleri görmesine yardımcı oldu. Dünyaca ünlü diziler izleyicilerin gönüllerine taht kurmuş olsa da sinemanın yeri bambaşka… Haftasonu keyfine keyif katan sinemanın Türkiye ve dünya tarihindeki bilinmeyenlerini sizler için derledik.




Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı

Türk sinema tarihindeki ilk Türk filmi "Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı" adıyla ilk Türk Sinemacısı Fuat Uzkınay tarafından 14 Kasım 1914'te, Yeşilköy-İstanbul'da çekildi.

World's First Colour Moving Pictures Discovered

Dünyada ilk renkli sinema filmi 1903 yılında İngiliz mucit Edward Raymond Turner tarafından çekildi. Filmde papağan, japon balığı ve ayçiçekleriyle oynayan çocuklar gibi renkli görüntüler bulunuyor.


İlk renkli filme
ulaşabilirsiniz.



Kötü Tohum

Trt'nin yayınladığı ilk Türk filmi ise 1963 yapımı "Kötü Tohum" oldu. Film, Türk Sinemasının bu güne kadar yaptığı en iyi psikolojik gerilim filmlerinden birisi olarak kabul edildi.




Halıcı Kız

Türk sinemasında ilk uzun metrajlı renkli filmi yönetmenliğini Muhsin Ertuğrul'un yaptığı 1953 yapımı Halıcı Kız.

Susuz Yaz

İlk uluslararası sinema ödülümüzü Berlin'de Metin Erksan'ın yönetmenliğini yaptığı 1963 tarihli Susuz Yaz filmi aldı.

Karayip Korsanları

Sinema tarihinin en pahalı filmi 300 milyon dolar ile Karayip Korsanları serisinin 3.filmi olarak biliniyor. Filmin gişe hasılatı da 961 milyon dolar.

Muzaffer Tema

Hollywood'da rol alma şansını elde eden ilk Türk sanatçı Muzaffer Tema oldu. 1956 yılında Amerika'ya gittikten sonra Türkiye'de de gösterime giren “Certain Smile”(Acı Tebessüm, 1958)
ve
“Twelve to the Moon”(Aya Giden 12 Adam, 1960)filmlerinde rol aldı.

İstanbul filmleri

Sinema tarihinde İstanbul'da çekilen uluslararası yapımların sayısı 35 olarak biliniyor.

Drakula İstanbul'da

Türk sinema tarihinde çekilen ilk korku filmi 1953 yılında Mehmet Muhtar tarafından yapılan Drakula İstanbul'da filmi oldu.

Koruyan Ölü

Yurt dışında çevrilen ilk Türk filmi ise 1917 yapımlı Koruyan Ölü filmi oldu.

Sinema salonu

İlk sinema salonu 26 Haziran 1896'da ABD'nin New Orleans kentinde William T. Rock tarafından açıldı.
#Sinema
#Film
#Türk
#Yeşilçam
7 yıl önce