|

Spora yazılmadan bir daha düşünün

Sanki yeterince spor yapmama bahanesi yokmuş gibi, bir de spor merkezlerine üyelik yaptırma külfeti ile karşı karşı- yayız. Hareket etmek için salon üyeliği yapmak gerektiğini düşünür hale geldik. Acaba gerçekten etkili bir egzersiz yapmak için spor salonu üyeliği şart mı?

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/05/2015 Salı
Güncelleme: 21:35 - 11/05/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Fitness merkezleri egzersiz yapmak için etkili ve güvenli yerler midir? Evde ya da dışarıda yapılan egzersizler etkisiz midir? Uluslararası Sağlık ve Fitness Derneği'nin bulgularına göre bazıları evde ya da sokakta egzersiz yapmaya spor salonuna gitmekten daha sadık kalabiliyor. Fitness Eğitmeni Serkan Yimsel sorularımızı cevaplıyor.



YAZILIYORUZ AMA GİTMİYORUZ


Herhangi bir egzersiz programının başarısının devamlılık olduğunu söyleyen Serkan Yimsel şunları belirtiyor: “Spor salonları bu konuda evde ya da dışarıda çalışmaya göre çok da başarılı sayılmaz. Araştırmalar da buna işaret ediyor. Spor salonu üyelerinden %67'si üye olduğu tesise tek sefer bile gitmemiş. Sokakta çıplak ayak koşan Kenyalı ve Etiyopyalı atletlere, batılı insanların spor yapmamak için 14 milyar dolar harcadığını söylediğinizde yüzlerindeki ifadeyi merak ediyorum.”



SOSYALEŞMEK EGZERSİZİ ENGELLEYEBİLİYOR


Spor salonlarının dezavantajlarının sadece ekonomik ve zaman yönünden sınırlı olmadığını söyleyen Serkan Yimsel devam ediyor:"Salonların çoğu insanları daha sosyal yapabilmek için hazırlanmıştır. Daha sosyal olmak daha fazla egzersiz yapabilmek anlamına gelmiyor. Sohbet, müzik, televizyon gibi benzeri uygulamalara kendinizi kaptırdığınızda iyi bir antrenman yapmak mümkün olmayabiliyor."



YETERİNCE HİJYENİK DEĞİL


Spor salonlarında hijyeni konu alan bir araştırmada da her dört spor aletinden üçünde aşırı derecede grip vb. hastalık virüsü saptandığı görülüyor. Kirli yerler defalarca silinse bile yoğun miktarda bakteri ve virüsün kaldığı görülüyor. Salona gitmeden de yapılabilir



Fitness Eğitimeni Serkan Yimsel, “16 senesi profesyonel spor salonlarında çalışarak geçiren biri olmama rağmen antrenmanlarımın en az yarısını salon harici koşullarda yaptım. Özellikle seyahatlarde, kötü hava şartlarında ya da aile ziyaretlerinde salona gitmediğimizde evde ya da arka bahçede neler yapabileceğinizi bilmek spor salonlarına aşırı bağlanmaktan kurtaracaktır” diyor.



YAY, ELASTİK BANT VE DAMBIL YETER


Kendi vücut ağırlığınızla yapacağınız şınav, barfiks, oturup kalkma ve komanda dansı tarzından egzersizler hem çok yönlü çalıştıracak hem de bölgesel egzersizlere göre daha fazla kalori yakmanızı sağlayacak. Fazlasına mı ihtiyacınız oldu? Ortalama bir sağlık klübünün üç aylık üyelik fiyatının altında bir harcama ile evinizde bir ağırlık barı ve sehpası, bir çift ayarlanabilir dambıl, bir yay ve elastik bant ve bir sağlık topu alarak onlarca egzersiz türetebilirsiniz. Bu konuda egzersiz DVD'leri, internet siteleri ya da kütüphanelerden alınan kitaplar yardımcı olabilir.



Yürüyüş ne güne duruyor


Kardiyo egzersizi mi istediniz. Apartmanınızın merdivenleri, atlama ipleri ya da dışarıda yürüyüş ve koşu ne güne duruyor. Yanınıza bir iki arkadaş da alarak yürüyüşlerinizi, arka bahçe, egzersizlerinizi ya da ara sıra popüler oyun konsollarındaki fitness oyunlarıyla hem daha zevkli hale getirebilir, hem de motivasyonunuzu arttırmış olursunuz.


#Serkan Yimsel
#Fitness merkezleri
#spor salonu üyeliği
9 yıl önce