|

Tablolar engelleri aştı

Türk Telekom, ‘Tablolar konuşur, engeller yok olur’ sloganıyla yola çıktı ve dünyaca ünlü tabloları sesli betimleme tekniğiyle seslendirerek engelleri ortadan kaldırdı. Görme engellilere yönelik ilk resim sergisi Tablolar Konuşuyor Uniq İstanbul’da ziyaretçilerini bekliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/09/2017 Çarşamba
Güncelleme: 03:10 - 13/09/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Uniq İstanbul'daki Tablolar Konuşuyor sergisi 17 Eylül’e kadar ziyaret edilebilir.
Uniq İstanbul'daki Tablolar Konuşuyor sergisi 17 Eylül’e kadar ziyaret edilebilir.

Belinden sıkı bir kemerle bağlanmış kırmızı uzun bir elbise giyen sakallı adam, mavi çinilerle kaplı eşyasız ve bakımsız bir odada, tabloya bakan kişiye arkası yarı dönük, yüzü aşağı doğru biçimde hafif kambur dikiliyor. Sol profilden çizilmiş adamın ayak bileğinin üzerinde biten kırmızı elbisesinin etek ucu ve ön kısımlarında çiçek işlemeleri var. Elbisenin kol ağızları bol. Başına etrafı gelişigüzel bir yemeni sarılmış arakiye takmış. Sakalları hafif kır, uzun değil kemerli bir burnu var. Çıplak çorapsız ayaklarına önü kapalı sarı bir terlik giymiş. Ellerini arkasında kavuşturmuş adam bir ney tutuyor ancak çalacak gibi değil. Adamın ayaklarının dibinde yerdeki yeşil yaprak parçalarını yiyen beş tane kaplumbağa var.

ÜNLÜ ESERLER VAR

Bir görme engellinin zihninde aynen bu anlatıldığı gibi şekilleniyor Kaplumbağa Terbiyecisi. Osman Hamdi Bey’in bu tablosu gibi onlarca eser, görme engelliler için ilk kez sesli betimlenerek seslendirildi ve Tablolar Konuşuyor sergisine dönüştü. Türk Telekom’un sosyal sorumluluk projesi Telefon Kütüphanesi kapsamında hazırlanan ve Uniq Hall’de açılan sergi Türkiye’nin görme engellilere yönelik ilk resim sergisi özelliğini taşıyor. Sergide Bellini’nin Fatih Sultan Mehmet tablosunu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Picasso’nun Yaşlı Gitarist'ini Mustafa Sandal, Diego Rivera’nın Çiçek Taşıyıcısı'nı Nazlı Çelik, Ivan Ayvazovski’nin Ay Işığında Galata'sını Jülide Ateş, Hoca Ali Rıza’nın İftar Sofrası'nı Arda Türkmen seslendirdi. ‘Tablolar konuşur, engeller yok olur’ sloganıyla açılan sergide eserin önündeki kulaklığı kulağınıza takıyor, tablonun betimlemesini dinliyorsunuz.


Eşsiz bir hizmet

Açılışa katılan görme engelli ressam Eşref Armağan proje hakkındaki fikirklerini şöyle aktardı: “Ben çok mutluyum. Dünyaca ünlü ressamların eserleri burada. Onları kimseye sormadan, kimseye ihtiyaç duymadan kulaklıklarımı takarak rahatlıkla duyarak görüyorum. Betimlemeler o kadar başarılı yapılmış ki fırça darbelerinin ne şekilde olduğu bile anlatılıyor. Bir görmez için ele geçmez bir hizmet.” Armağan, Telefon Kütüphanesi gibi bu tabloların da internet erişimi olmayan görme engellilere ücretsiz olarak sunulmasının çok kıymetli olduğunun altını çizdi.


#Eşref Armağan
#Tablo
#Kültür Sanat
7 yıl önce