|

Tarihi dizilere ihtiyacımız var

TRT 1'in en çok izlenen dizilerinden Diriliş Ertuğrul'a obanın şifacısı Artuk Bey karakteriyle usta oyuncu Ayberk Pekcan katıldı. Tarihi bir senaryoda yer almaktan mutluluk duyan Pekcan, "Tarihi dizilere ihtiyacımız var. Kendi topraklarımızda yaşananları biz çekmesek başkası gelip çeker" diyor.

Fatma Çelik
06:00 - 22/11/2015 Pazar
Güncelleme: 15:35 - 9/03/2020 Pazartesi
Yeni Şafak
Ayberk Pekcan
Ayberk Pekcan
Osmanlı'nın kuruluşuna giden yolda Ertuğrul Bey'in yaşadıkları sıkıntıları anlatan TRT 1'nin iddialı dizisi 'Diriliş Ertuğrul', bu sezon da adından sıkça bahsettiriyor. 13. yüzyılda geçen ve ilk sezonda Osmanlı Beyliği'nin Tapınak Şövalyeleri ile, ikinci sezonda da Moğollarla olan mücadelesini işleyen diziye usta sinema ve dizi oyuncusu Ayberk Pekcan obanın şifacısı olarak katıldı. Seyirci tarafından hemen sevilen obanın şifacısı Artuk Bey ile Riva'daki sette kurulan obayı gezerken bir taraftan da diziyi konuştuk. Usta oyuncu, Türk dizilerinin yurt dışında sıklıkla adından söz ettirmesiyle ilgili olarak, "Köklü bir tarihimiz var. Orta Asya'dan Anadolu'ya varıncaya kadar o kadar çok konu var ki elimizde. Biz bunları çekmessek başkası gelip çeker. Diriliş, başlangıç itibariyle Türkiye'de dizi sektöründe kendi konsepti içerisinde en iyi iş bence" diyor.

ÖYLE YA DA BÖYLE TÜRKLERİN BİRLİĞİ

Ayberk Pekcan; Kış Uykusu, Aşk ve Devrim, Saç, Neredesin Firuze gibi sinema filmlerinde, Bir Ask Hikayesi, Keşanlı Ali Destanı, Kurtlar Vadisi Pusu, Yaprak Dökümü, Ihlamurlar Altında, Bir Dilim Aşk ve Çiçek Taksi gibi birçok dizide rol almış ve dizi sektöründe 15 yılı geride bırakmış. Ancak ilk defa tarihi bir projede yer alan Pekcan şifacı Artuk Bey için, "Adından da belli olacağı üzere bir bey. Alp ve savaşçı geçmişi var. Çünkü bey olabilmek için eski bir savaşçı olmak gerekiyor. 40'lı yaşlarını aşmış bir şifacı. Sağlıkla ilgili ne gerekiyorsa onu yapıyor. Biraz da veteriner. Ayrıca Artuk Bey akil bir karakter. Öyle ya da böyle ne olursa olsun Türklerin birliğini isteyen biri" diyor.



DÜNYA STANDARTLARINDA

Diriliş Ertuğrul'un özellikle aksiyon sahneleriyle dünya standartlarında çekildiğini, bu yüzden yurt dışında da adından sıklıkla bahsettiren bir dizi olduğunu söyleyen Pekcan, ilk defa böylesine büyük bir projenin içinde yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu anlatıyor. Bu zamana kadar Diriliş gibi bir çalışmanın hiç yapılmadığına dikkat çeken Pekcan, izlenme oranının yüksek olmasının nedenini de oyuncusundan teknisyenine herkesin büyük bir emek ve profesyonellikle çalışmasıyla açıklıyor.

Diriliş bir kökler dizisi

Diriliş'in 'TRT dizisi izlenmez' algısını alt üst ettiğini ve TRT'de de iyi işlerin yapıldığını gösterdiğini belirten Ayberk Pekcan, "Diriliş bu toprakların insanını anlatan bir iş. Kendi özümüzün, kendi toprağımızın, kendi tarihimizin, köklerimizin o dönemlerde nasıl evrildiğini görüyoruz. Osmanlı'nın kuruluşunu gerçeğe bu kadar bağlı kalarak izletme şansı olduğu için bir farklılığı var"



Burası bir okul

Savaş teknilerini öğrenmesinin bir aktör olarak kendisine çok şey kazandırdığını söyleyen Ayberk Pekcan, yıllar önce uluslar arası bir sinema filmi için 800 kişiden son 3'e kalarak Ömer Şerif ile oynama şansını motosiklet kullanmayı bilmediğinden kaybetmiş. Bu yüzden Diriliş kadrosunda yer alan aktör ve aktristler için bu setin okul olduğunu düşünüyor. Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro bölümü mezunu olan usta aktör, "Bizler Türkiye'de sanat okullarında çok şey öğrenmiyoruz aslında. Oradan temel bir alt yapı alıyoruz. Daha sonra sektörde öğreniyoruz öğrenebilecek ne varsa. Bunun faydasını Diriliş setinde görüyorum. Başka dizi ve sinema çalışmaları için bunları söylemek çok zor" diyor.



ÖN HAZIRLIK 45 GÜN

Dizi ve sinema hayatı boyunca ilk defa ön hazırlığı bu kadar uzun süren bir çalışmaya katıldığını şöyle anlatıyor: "Normalde dizilerin ön hazırlığı olmaz, olsa da bu kadar uzun sürmez. 45 gün boyunca at binme, ok atma ve kılıç kullanma eğitimleri alıp diziye hazırlandım. Daha önce at binmeyi bilmiyordum. Bu vesileyle iyi bir at binicisi oldum. Benim oynadığım rol alp değil, şifacı ve bey. Ama her an hazırlıklı olmamız istendi. Yapımcımız Mehmet Bozdağ ve yönetmenimiz Metin Günay'ın düşüncesidir bu. Her Türk asker doğar gibi oyuncu da her an her şeye hazır olmalı. Biz de şimdi hazırız, gelecek tehlikelere karşı bekliyoruz."
#Ayberk Pekcan
#Kış Uykusu
#Aşk ve Devrim
#Saç
#Neredesin Firuze
#Diriliş Ertuğrul
#Ertuğrul Bey
8 yıl önce