|

Terk edilmiş kelimeleri dillere doladı

Şair İsmet Özel’in yeni kitabı ‘Dil ile İkrar’ vesilesiyle ‘Kalp ile Tasdik’ adlı panel düzenlendi. İstiklâl Marşı Derneği’nin düzenlediği etkinlikte söz alan Gökhan Göbel, “İsmet Özel şiirlerinde terk edilmiş kelimeleri kendi terazisinden dillere doluyor. Kitapta da buna devam ederek Türkçe dersi verdiğini görüyoruz” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 31/07/2017 Pazartesi
Güncelleme: 13:21 - 31/07/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
İsmet Özel
İsmet Özel

Şair İsmet Özel, İstiklâl Marşı Derneği’nin internet sitesinde yazdığı son dönem yazılarını “Dil ile İkrar” adıyla bir araya getirdi. Kitap vesilesiyle düzenlenen “Kalp ile Tasdik” panelinde İstiklâl Marşı Derneği Genel Başkanı Durmuş Küçükşakalak, başkan yardımcısı Gökhan Göbel ve merkez yürütme kurulu üyesi Fikret Demir söz aldı. Kitabın kafa konforunu amaçlayanlara değil, tefekkür imkanına yer verenlere hitap ettiğini söyleyen Gökhan Göbel, “İsmet Özel öncesi şiirde Batı’da yükselmiş bir hayat savunuluyordu. O ise 21 yaşında yazdığı bir şiirinde hançere, mushaf gibi kelimeleri kullanıyor. Terk edilmiş kelimeleri kendi terazisinden dillere doluyor. O dönem için yeni bir şey olan ezberlenecek şiirler yazıyor. Kitapta da buna devam ederek Türkçe dersi verdiğini görüyoruz. Tam manasını bilmediğimiz, yanlış kullandığımız birçok deyimin açıklamasını da yazılar arasında bulabiliriz. İsmet Özel, Türk dilinin neye taalluk ettiğini gösteriyor ve Türk lisanı yerine Türklük lisanı demeyi öneriyor.”

YUNUS VE KARACAOĞLAN ŞİİRLERİNDE
İKRAR VAR

Tiyo Yayınları arasından çıkan “Dil ile İkrar”; “Desem Öldürürler Demesem Öldüm”, “Küfrün İhsanı Olmaz” ve “Türk Olamadıysan Oldun Amerikalı” kitaplarından sonra hem Kur’an harfleri hem de latin harfleriyle okura ulaşan dördüncü İsmet Özel kitabı. İstiklâl Marşı Genel Başkanı Durmuş Küçükşakalak, kitap hakkında şunları söyledi: “Türkiye’nin çevresinde yalnızca Müslüman kanı akıyor. Münafıklar 15 Temmuz’dan sonra kendilerini gizliyorlar. Halkın önünde birini suçladığınızda kahraman olmaya başladınız. İsmet Özel, ‘Dil ile İkrar’da müminlere seslenerek bazı hatırlatmalarda bulunuyor ve imanın şartı olan dil ile ikrar hükmüne vurgu yaparak dilin önemine dikkat çekiyor.” İkrar kelimesinin Yunus, Karacaoğlan, Pir Sultan şiirlerinde sıkça geçtiğini ve farklı anlamlarda kullanıldığını hatırlatan Fikret Demir ise kelimenin asıl anlamını bezm-i ezelde “Ben sizin Rabbiniz değil miyim?” sorusuna verilen “Evet, Rabbimiz’sin” ikrarını terk etmemek üzerine olduğunu söylüyor.

Yeni kitaplar geliyor

Sınıf Bilinci mecmuasıyla Kur’an harfleriyle yazıyı herkese öğretmeyi hedeflediklerini söyleyen Gökhan Göbel, yakın dönemdeki yayınlar hakkında şu bilgileri verdi: “Evvela önümüzdeki günlerde, Zilkade ayı içerisinde Sınıf Bilinci mecmuamızın Yaz sayısını neşredeceğiz. Bu senenin sonunda da 7ncisini çıkaracağımız İstiklâl Takvimi'nin 1439 senesine ait nüshasını neşredeceğiz. Akabinde 1439 senesi içerisinde, Muharrem ayından itibaren şimdiye dek iki ayda bir çıkan Hanyalı Konya mecmuamız aylık olarak neşredilmeye başlanacak. "Lafı Karıştırıyorsan Lafa Karışma" diye bir kitap hazırlıyoruz. Bu, Kur'an harfleriyle neşredilecek bir kitap. Evvela Hanyalı Konya'da tefrika edilecek, sonra bir kitapta cem edilip neşredilecek. Kitap bugün birbiri yerine kullanılan kelimelerin asla aynı şey olmadığını gösterecek; mesela "anlam"la "mana", "sis"le "pus" gibi kelimeler. Yaz sayısıyla beraber dört sayı neşretmiş olacağımız Sınıf Bilinci'ni tamamlar mahiyette, Latin yazısından başka bir yazı bilmeyen insanları bilhassa hesaba katarak, bugüne kadar misali görülmemiş yepyeni bir Elifba hazırlayacağız. Sonrasında Sınıf Bilinci'nin dört sayısını ve bu Elifba'yı birlikte takdim edeceğiz. Bir de gene Kur'an harfleriyle neşredilecek "Adımız Andımızdır" başlıklı bir isimler lugatı hazırlıyoruz. Bu kitapla herkes adının doğru yazılışını ve manasını öğrenecek. İsmet Özel'in Cuma Mektupları kitabının ilk beş cildini gözden geçirilmiş haliyle tek cilt olarak neşredeceğiz. İlk baskısı iki cilt olan Bir Akşam Gezintisi Değil, Bir İstiklâl Yürüyüşü kitapları da tek cilt halinde neşredilecek. Bir de Lütfi Özaydın'ın Türkçe Üzerine Mülahazalar kitabı neşredilecek. Bunların dışında daha önce Cenap Şahabettin'in Elhan-ı Şita şiiri üzerine hazırladığımız kitabın benzeri formatta bu sefer İsmet Özel'in iki şiirini esas alarak -Partizan ve Amentü- "Partizan'ın Amentü'sü" başlıklı bir kitap hazırlığı içindeyiz.”


#İsmet Özel
#İstiklal Marşı
#Kitap
7 yıl önce