|

Tiyatroda yazar vesayetini kırdık

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik, yeni sezon hakkında konuştu. Repertuvarın yüzde 35 'inin yabancı yüzde 65'inin yerli olacağını belirten Birecik, "Tiyatroda var olan yazar vesayetini kırdık. Nitelikli ve estetik olan her şeyi değerlendiriyoruz" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/07/2017 Cumartesi
Güncelleme: 03:28 - 22/07/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Tiyatroda yazar vesayetini kırdık
​Tiyatroda yazar vesayetini kırdık

Türkiye'nin dört bir yanında 12 bölgede faaliyet gösteren Devlet Tiyatroları geçen sezon toplan 2 milyon seyirciyi ağırladı. 2017-2018 sezonu için ise hazırlıklar hızla sürüyor. Genel Müdür Nejat Birecik, ekim ayında başlayacak yeni sezon hakkında konuştu. Birecik,yabancı oyunların yasaklanacağı iddialarına da açıklık getirdi.

EDEBİ UYARLAMALAR ÖN PLANDA

Yeni repertuvarın şekillendiğini belirten Birecik, yeni sezonda seyirciyle buluşacak oyunları özgür ve özgün bir şekilde seçtiklerini söyledi. DT'de bu yıl edebi uyarlamalar ön planda olacak. Bu kapsamda İhsan Oktay Anar'ın Puslu Kıtalar Atlası sahneye konacak. Tarık Buğra'nın 100. doğum yılı etkinlikleri kapsamında ise "Osmancık" adlı eser seyirciyle buluşacak. Romeo-Juliet, Godot'u Beklerken'i Beklerken, Anna Karenina gibi oyunlar da repertuvarda. Oyunların yüzde 35'inin yabancı, yüzde 65'inin yerli olduğunu belirten Birecik şöyle konuştu: "İşleyişimiz her zaman olduğu gibi devam ediyor. Kaynaklarımızı verimli kullanmanın peşindeyiz. Halkın nabzını tutan geniş kitlelere ulaşması için her türlü komplekslerden uzak bir yaklaşımla yaptık. Yerli-yabancı oynamak ya da oynamamak gibi kompleksimiz yok. Devlet Tiyatroları üzerinde bir yazar vesayeti varsa, benim oyunum oynansın diye bir şey var, biz bu vesayetin kırmış durumdayız. Nitelikli ve estetik olan her şeyi değerlendiririz. Bazı yazarların oyununu sürekli oynamak gibi bir gelenek artık yok."


YALANLARLA UĞRAŞMIYORUZ

Birecik, yabancı oyunların kaldırılacağına ilişkin iddialara ise şu şekilde yanıt verdi: " 60 yıllık bir kurumdan bahsediyoruz. Geçen yıl yabancı oyunlar yasaklanıyor diye bir yalanla karşılaştık. Ben bu yalan sahiplerinden özür bekliyorum. Böyle bir şey olmadığını gördük. Hamler yasaklandı dendi 5 yıldır repertuvarda. insanların vergileriyle fonlanan kurumları yıpratmamak lazım.

#Nejat Birecik
7 yıl önce