|

Türk işi Silikon Vadisi

Dünyada geliştirilebilir ve ileri teknolojinin merkezi Silikon Vadisi olarak biliniyor. Türkiye’de ilk kez Başakşehir'de kurulan Living Lab’te geleceğin teknolojik ürünleri tasarlanıyor ve hayata geçiriliyor. Living Lab de Türk usulü bir Silikon Vadisi adeta.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/08/2015 Pazar
Güncelleme: 20:03 - 29/08/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

elecek değişiyor. Hem de çok hızlı değişiyor. Bilimkurgu filmlerinde izlediğimiz her şey bir bir gerçekleşiyor. "Hayal et ve gerçek olsun" zamanlardayız. Dünyada ise yüksek teknolojinin ortaya çıktığı yer olarak Silikon Vadisi'ni biliyoruz. Intel, Google, Apple, Microsoft, AMD, Facebook, Twitter gibi pek çok icat buradan çıktı. Bizim de geri kalır yanımız yok. Silikon Vadisi kadar sınırsız imkanlara sahip olmasa da teknoparklarımız, kentlerimiz ve Living Lab'lerimiz var, yani yaşam laboratuvarı. Son söylediğimiz biraz kafa karıştırıcı olabilir. Living Lab, size kombin önerileri sunan ve giyinme kabinlerinde saatler harcamanıza son verecek Akıllı Ayna, siz henüz düşünürken onun hayata geçirdiğini gördüğünüz Akıllı Ev, 6 dk'da check-up'ınızı yapan Mobil Sağlık Ölçüm ve Tarama Sistemi, İnsansız Uçaklar, kendi kendini sulayan saksılar gibi önemli buluşları hayata geçiriyor.



ÜLKEMİZİN İLK LİVİNG LAB'İ


Sadece hayata geçirmekle kalmıyor. Çoluk çocuk genç yaşlı herkesin bu buluşlardan nasiplenmesini sağlıyor. Tabii bu bahsettiğimiz ülkemizin ilk Living Lab'i Başakşehir Living Lab. Burada çocuklar ve girişimciler, robot yapmadan kod yazmaya, tasarımdan 3D yazıcıya kadar çeşitli teknoloji alanlarında eğitim alıyor. İsteyen kendi projesini sunuyor, hayata geçiriyor. Ülkemizin ilk ENoLL (European Network of Living Labs) üyesi olan Başakşehir Belediyesi Living Lab, geçtiğimiz günlerde Dünya Living Lab Günleri'ne ev sahipliği yaptı. Dünyanın farklı yerlerinden gelen Living Lab'ler bizim ürettiğimiz yerli teknolojilerle tanıştı.



TEKNOKENTTEN FARKLI


Başakşehir'de şu an zabıta insansız uçak kullanma eğitimi alıyor. Artık sokaklarda araçlarla veya yaya gezen zabıtalar değil drone kullanan zabıtalar görmeye alışacağız. Living Lab Başakşehir'deki belediyecilik anlayışını da baştan aşağıya değiştiriyor. Resmi olarak geçtiğimiz yılın Mayıs ayında açılan Living Lab, sayesinde şu ana kadar 18 bin kişiye Check- Up yapılmış. Dünyadaki Living Lab'lerde yeni teknolojiler geliştiriliyor. Buraların teknokentler veya teknoparklardan farkı uygulanabilir teknolojiler geliştiriyor olması.



AKILLI EVLER ÇAĞ ATLIYOR


Başakşehir'le entegre ettiğimiz kendi içinde yaşam ekolojisi var. Evinizde oturduğunuz yerden market siparişi verebiliyorsunuz. Tüm sitenin içinde sosyal network oluşturuluyor. Kuru temizleme, taksi durağı, spor salonu, spa merkezi, aile hekimi hepsi entegre ediliyor. Akıllı ev derken elinizi şıklattığınızda ışığın açılıp kapanması değil. Konutlarda kullanılan akıllı sistem Stark'ın evi gibi. Buzdolabında sütünüz bitti telefonunuzdan sadece paketin barkodunu okutmanız yeter. Hatta eviniz tıpkı yapay zeka gibi su kullanımınızı takip ediyor. Mesela kaç haftada su tüketiyorsanız onu tespit ediyor ona göre kendisi sipariş veriyor.



Ayna ayna söyle bana


Akıllı Aynayı kullanabilmeniz için yapmanız gereken tek şey ise önünde durmak. Ayna kilo, boy ve diğer fiziki özelliklerinize uygun olarak kıyafet öneriyor, kıyafetinize uygun çanta, ayakkabı önerileri sunup kombin yapıyor. Kabine girdiğinizde üzerinizdeki elbisenin kodunu okuyor. Ve o elbisenin tarzına uygun stili belirliyor. Fiyat kategorisi çıkıyor. Aksesuvarlar öneriyor. Akıllı ayna ile mağazada zaman kaybetmeden beğendiğiniz gömleğe uygun hangi pantolonu, ceketi alabilirsiniz ya da vitrinde beğendiğiniz bir ürünün denemeden üstünüzde nasıl durduğunu görebilirsiniz.



Misafiriniz kapıda kalmasın


Herşeyin akıllısı olur da kapı zilinin akıllısı olmaz mı? Airbell firması, 'olmaz mı' diyerek Güvenlikli Akıllı Kapı Zili yapmış. İnternet bağlantısı bulunan bu kapı zili siz evde yokken de kapıya bakmanızı sağlıyor. Diyelim yazlıktasınız. Kapınız çaldı, ama gelenin kim olduğunu bilmiyorsunuz. Bu kapı zili sayesinde telefonunuza bildirim geliyor ve kapıdaki kişiyle görüntülü konuşabiliyorsunuz. Siz evde değilken şu anki görüntülü kapı interkomları bir işe yaramıyor. Şu an ürünün sadece prototipi var. Satışa çıktığında maliyeti 300 Lira olacak.



Çocuklar robot yapıyor



Başakşehir Living Lab CEO'su Ersin Pamuksüzer, amaçlarının geliştirilen teknolojilerin halka dokunmasını sağlamak, girişimcilere teknik ve pazar desteği sunmak, daha inovatif bir nesil oluşturmaya çalışmak olduğunu dile getiriyor. Belediye ile koordine çalışan Living Lab belediyenin bazı projeleri de geliştirilmesinde öncülük ediyor. Mesela geliştirilen bir sistem sayesinde çöp kamyonları sadece dolu olan çöp konteynerlarına yönlendirilebiliyor.



Kendi suyunu kendin arıt


Tamamı Türk mühendis Enes Kutluca tarafından tasarlanan ve hayata geçirilen Biopipe, dünyanın ilk ve tek atık su arıtan borusu. Biopipe sistemi, bütün evsel atık sularınızı ikincil kullanım için uygun hale getiriyor. Bu atık su ile bahçe ve saksılarınızı sulayabilirsiniz. Organik tarım yapabilirsiniz. Su faturalarınızı yarıdan bile aza indirebilirsiniz. Bahçem yok napayım atık suyu demeyin. Siz de bu suyu tekrar rezervuara göndererek tasarruf yapabilirsiniz. Tuvaletteki mevcut haznedeki suyu iki üç kere kullanabilirsiniz.



Altı dakikada check-up


Her bir tahliliniz için günlerce beklemeye ve kan kuyruklarında vakit kaybetmeye son veren “Mobil Sağlık Sistemi” ile kolesterolden kandaki ürik aside kadar 33 ayrı parametrede sağlık taramanız 6 dakika gibi kısa bir sürede yapılıyor. Son ölçüm değerleri bireye SMS ile iletilerek, ölçüm esnasındaki değerler hakkında detaylı bilgiler de kullanıcının ekranında görülebiliyor.




#Başakşehir Living Lab
#silikon vadisi
#Enes Kutluca
#Biopipe
9 yıl önce