|

Türkiye’ye gelin hoşgörüyü öğrenin

Avrupa’da son yıllarda artan İslamofobik saldırılara yüzyıllar boyunca Türkiye’de huzur içinde yaşayan azınlık gruplar tepki gösterdi. Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Nazaret Özsahakyan " Avrupalılar hoşgörüyü Türkiye’ye gelerek görsünler" derken Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu da “Burada medeniyetin alası var” diye konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/04/2017 Cuma
Güncelleme: 07:24 - 7/04/2017 Cuma
Yeni Şafak
Nazaret Özsahakyan
Nazaret Özsahakyan

Avrupa ve Amerika’da son yıllarda giderek artan İslamofobi ve ıkçılık endişe verici bir hale geldi. Avrupalı liderlerin söylemleriyle bilinçli olarak beslediği İslamofobi ve ırkçılığın önlenmesi için de 2015’ten beri hiçbir çözüm üretilmiyor. Bu ülkelerde İslamofobi artık Müslümanlara yönelik bir nefret söylemi olma eşiğini çoktan aştı ve okul, iş yeri, cami, toplu taşıma araçları ve sokakta Müslümanlara yönelik fiziki saldırılarda kendini gösteren somut bir düşmanlık halini aldı. Sadece İslamofobi değil son dönemde ortaya çıkan Türkofobi de Avrupa’nın ‘demokrasi’ söylemlerini zayıflatıyor. Avrupa’da bunlar yaşanırken Türkiye’de yüzyıllardır huzur içinde yaşayan azınlık grupları, son günlerde yaşananları Yeni Şafak’a değerlendirdi.

BURADA AYRIMCILIK YOK

Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Nazaret Özsahakyan, Türkiye’de azınlık olduklarını ancak Türkiye’deki kültür ile büyüdükleri için farklılıklara daha saygılı olduklarını söyledi. “Avrupalılar keşke buradaki Türkler kadar hoşgörülü olsa” diyen Özsahakyan, “Türkiye’de aldığımız disiplin ile onların aldığı disiplin aynı değil. Onların eğitimleri bozuk. Biz burada birlik içinde yaşıyoruz. Beraber bayramlarımızı kutluyoruz. Avrupalılar değişik kültürleri paylaşıyor mu? Demokrasiyi daha kavrayamamışlar. İnsanlarda din, dil, ırk ayrımı yapıyorlar. Türkiye’de hiçbir konuda ayrımcılık yok, toplumsal huzur ortamı var" şeklinde konuştu. Özsahakyan, “Avrupalılar hoşgörüyü Türkiye’ye gelerek görsünler. Hoşgörüyü tanımak istiyorlarsa onu burada görürler ve kendilerinin insanlara nasıl davrandıklarını görürler” dedi. Avrupa’da azınlık durumunda olan Türklere bir saldırı olduğunda çok üzüldüklerini dile getiren Özsahakyan, "Biz burada huzur içinde yaşarken oradaki Müslümanlar baskı altında yaşıyor" dedi.


TÜRKİYE’YE HAKSIZLIK

Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu da, Avrupa’daki Türkiye karşıtı girişimleri tasvip etmediğini ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Hollanda’da yaşadıklarının kabul edilemez olduğunu söyledi. Cenudioğlu Avrupa demokrasisinin olduğu ülkelerin böyle bir tavır takınmasının Türkiye’ye karşı haksızlık olduğunu vurguladı.

MEDENİYETİN ALASINI GÖRÜN

Avrupalılara çağrı yapan Cenudioğlu, "Türkiye’ye bilhassa da Hatay’a gelin ve nasıl yaşandığını görün. Farklı dinlere mensup insanlar kardeşçe yüzyıllardır nasıl yaşıyor, nasıl toplumsal barış var görsünler. Burada medeniyetin alası var" ifadesini kullandı.

Huzur içinde yaşıyoruz

“23 asırdır bu topraklarda huzur içinde yaşıyoruz” diyen Şaul Cenudioğlu, “Türkiye’de yeni değiliz. İbadethanelerimizde ibadetimizi ediyoruz. Dinimiz ayrı olabilir ama Türkiye’de huzur içinde yaşıyoruz. Ancak Avrupa ülkelerinde İslamofobi’yle karşı karşıyayız. Bu saldırıları hiçbir zaman tasvip etmiyorum. Her şeyden önce değişik dinlere mensup olan insanların birbirlerine karşı saygısı olması lazım” diye konuştu.

#Avrupa
#İslamofobi
#Musevi Cemaati
7 yıl önce