|

Türkmenistan bağımsızlığının 25. yıldönümünü kutluyor

Türkmen ulusunun yüzyıllardan kaynaklanan zengin kültürel ve manevi hazinesi Türkmenistan’ın dünyadaki itibarının yükselmesinde olumlu etki yapmaktadır.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/04/2016 Çarşamba
Güncelleme: 23:18 - 12/04/2016 Salı
Yeni Şafak
Hayreddin Turan

Gazeteci


Orta Asya'nın parlayan yıldızı Türkmenistan 27 Ekim 1991 yılında bağımsızlığını ilan etti. Türkmen ulusu kendi kaderini belirleyerek barış yolu ile, çatışmasız, ulusal ve uluslararası yasalar çerçevesinde hürriyetine, siyasi ve ekonomik daimi bağımsızlığına kavuştu.


O tarihten bugüne kadar 25 yıl geçti – ve bu süre herhangi bir devlet için kısa bir süredir. Buna rağmen Bağımsızlığın başlangıç yıllarının Türkmenistan için önemi yadsınamaz. Türkmenistan'ın hürriyet yolunda attığı ilk adımlar başarılarla dolu ve bu başarılar bu ülkeyi değerlendirmeye ve sosyo-ekonomik gelişme vizyonunu belirlemeye yardımcı olmaktadır.



TÜRKMENİSTAN'IN BAŞARILI DIŞ POLİTİKASI


Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguly Berdimuhamedov yenilikçi siyasetçidir. Onun devamlı olarak gerçekleştirdiği bilime dayalı siyaseti, devlet anlayışı, ülkeyi kalkındırmanın öncelikli planları ve zamanı gelen ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlandı, bu Türkmen halkının tarihi tecrübesine ve çok zengin kültürel mirasına dayanmakta ve bu miras dünya uygarlığının modern çözümlemeleri ile zenginleştirilmektedir. Türkmen Lideri'nin siyasetinin stratejik hedefleri devletin ekonomik gücünü daha sağlam hale getirmek ve güvenliğini sağlamak, halkın maddi zenginliğini yükseltmek, toplumun entellektüel ve manevi fırsatlarını hayata geçirmek, ülkenin uluslararası itibarını yükseltmektir. Devlet Başkanı Sayın Gurbanguly Berdimuhamedov'un yürüttüğü iç ve dış siyaseti ülkeyi tümüyle geliştirmeye, onu sosyo-ekonomik ve kültürel bağlamda ilerletmeye ve dünya sistemine entegre olmaya yönlendirilmiştir.



Bağımsızlık her Türkmenistan'lı için değerlidir. Türkmen Lideri'nin belirttiği gibi, Türkmenistan'ın Bağımsızlığı Türkmen halkının hayalinin gerçeğe dönüşmesidir. Bu tarih Türkmenlerin hepsi için çok ehemmiyetlidir ve Bağımsız, Tarafsız Türkmenistan'ın yaşamında 2016 senesi birçok coşkulu etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu sene, yani 2016 yılı – 'Mirasa saygı duymak, Vatanı geliştirmek' yılı olarak ilan edilmiştir.



TÜRKMENİSTAN ZENGİN MİRASA SAHİP


Türkmen ulusunun yüzyıllardan kaynaklanan zengin kültürel ve manevi hazinesi Türkmenistan'ın dünyadaki itibarının yükselmesinde olumlu etki yapmaktadır. Bu bağlamda milli medeniyetin geliştirilmesi ile özel olarak ilgilenilmektedir. Ululararası düzeyde gerçekleştirilen kültürel faaliyetlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bunun farklı ülkelerin halklarının arasında dostluk bağlarını güçlendirmede çok büyük önemi vardır.



Türkmenistan'ın uluslararası itibarı daha da yükseldi. 12 Aralık 1995 senesinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun özel Kararı ile, bu örgüte o zaman üye olan 185 ülkenin oybirliği ile desteklemesi sonucunda Türkmenistan'ın ilan ettiği daimi Tarafsızlık uluslararası-hukuk statüsü onaylanmış oldu. Kabul edilen karara göre Türkmenistan'ın sahip olduğu bu hukuki konumuna saygı göstermeye hem de onu desteklemeye, bağımsızlığına, özgürlüğüne ve alansal bütünlüğüne saygı göstermeye Birleşmiş Milletler'in üye ülkelerine çağrıda bulunuluyor.3 Haziran 2015 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 69. oturumunda bu örgüte üye ülkelerin 193-nün oybirliği ile desteklemesiyle son 20 yıl içerisinde BM tarafından ilk defa “Türkmenistan'ın daimi Tarafsızlığı hakkındaki” Karar kabul edildi.



TÜRKMENİSTAN'IN ENERJİ POLİTİKASI


Türkmenistan'ın dış politika stratejisinde dünyanın farklı ülkeleri ve uluslararası örgütleri, daha doğrusu BM, Avrupa Birliği, AGİT, İslam İşbirliği Teşkilatı ve diğerleri ile karşılıklı ilişkilerin sağlamlaştırılmasına ve süratle geliştirilmesine özel bir anlam katmaktadır.Türkmenistan dünyada büyük miktarda enerji ihraç eden ülkelerin birisi olmakla birlikte, enerjinin dünya pazarlarına gönderilmesinin istikrarlı sistemlerini oluşturmak, genel enerji pazarlarında ortak ilişkilerin etkili yollarını ve örneklerini geliştirmek, kıtalararası boru hattı yapılarının güvenilirliğini sağlamaya yönelik çalışmalar yapmaktadır.



Günümüzde, ekonomik olarak, siyası açıdan da bölgenin sınırlarından çıkan bir dev enerji projesinin daha üzerinde çalışılmaktadır. Bu proje Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPH) doğalgaz hattını inşa etmek ile ilgilidir. Bu doğalgaz hattı projeye katılan ülkelerin milli ekonomilerini geliştirmeye ve tüm bölgede siyasi istikrarı pekiştirmeye yardım edecektir. Türkmen tarafının düşüncelerine göre, önemi bakımından eşi-benzeri olmayan bu projenin hayata geçirilmesi Orta ve Güney Asyadaki genel durumu iyileştirmenin önemli koşulu olabilir, dünyanın bu parçasında gerçekleşen jeopolitik ve ekonomik olayların yeni anlama ve özete sahip olmasını sağlayacaktır.



Bu önemli projelerin hayata geçirilmesi Orta Asya ülkelerinin ve komşu bölgelerin arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini kalite olarak yeni seviyeye getirmeye, uzun vadeli gelecek için bölgeler arası ilişkilerin geliştirilmesine güçlü destek vermeye, Orta Asya'yı, Hazar, Karadeniz ve Baltık bölgelerini, Orta ve Yakın Doğuyu, Güney ve Güneydoğu Asya'yı birleştiren yeni jeopolitik sahanın temelini oluşturmaya imkan tanıyacaktır.



Türkmen başkentinde 2017 senesinde Kapalı Alan ve Savaş Sanatı V Asya oyunlarının düzenleneceği yer olan bölgedeki büyük Olimpik Kent 157 hektar alanda yer alacaktır. Bu Olimpik Kenti Türk şirketi inşa etmekle birlikte, 30-dan fazla farklı tesisi ve yaşam, araç ve diğer bakım sistemlerini kapsamaktadır. Yeni inşa edilecek tesislerin toplam maliyeti 5 milyar ABD Doları'na eşdeğerdir. Bu kentin inşaatı üç aşamada gerçekleştirilecek.


#Türkmen ulusu
#Orta Asya
#Kapalı Alan ve Savaş Sanatı
#Hayreddin Turan
8 yıl önce