|

Ülseri olan da oruç tutabilir

Peptik ülseriniz varsa Ramazan ayı sizin için nasıl oruç tutarım kaygısıyla geçmesin…

YENİSAFAK.COM.TR - SAĞLIK
00:00 - 30/07/2013 Salı
Güncelleme: 14:01 - 30/07/2013 Salı
Yeni Şafak
Ülseri olan da oruç tutabilir
Ülseri olan da oruç tutabilir

Peptik ülseri olan ve oruç tutmak isteyenlerin nelere dikkat etmesi gerektiğini Gastroenterohepatoloji Uzmanı Dr. Özgür Bahadır''dan öğrendik.

Peptik ülserin sıklıkla mide veya oniki parmak bağırsağında, bazen de yemek borusunda oluşan bir yara olduğunu belirten Uzm. Dr. Bahadır; ''En sık olarak da midenin çıkışı olan on iki parmak bağırsağının başlangıç kısmında ve midenin içinde görülür. Ülser oluşumuna sebep olan faktörlerin en önemlisi mide ve oniki parmak bağırsağının çeşitli alanlarında yerleşen ve yerleştiği yerlerde iltihaplanmalara neden olan helikobakter pilori bakterisidir. Bununla birlikte ağrı kesici ilaçlar, aspirin, sigara ve midede aşırı asit salgılanmasına neden olan Zollinger-Elison Sendromu da peptik ülserin nedenleri arasında gösterilebilir.'' dedi.

Ülseriniz Var Ama Oruç Tutmak İstiyorsanız

Peptik ülseriniz var ve oruç tutmak istiyorsanız Ramazan ayı sürecince gıda tüketiminize dikkat etmeniz gerekir. Yapılan araştırmalarda herhangi bir yemeğin, içeceğin veya susuzluğun ülserle ilişkisini gösteren bir bulguya rastlanmamıştır. Ancak yine de ülseriniz varsa iftar ve sahurda bol sıvı tüketimine önem verin. Mümkün olduğunca az yağlı besinler tüketin. İftarınızı birkaç öğün şeklinde yapın. İlaç kullanmanız gerekiyorsa mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurarak ilaçlarınızı ve dozlarını birlikte gözden geçirin.


11 yıl önce