|

Üniversiteli kediler

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi koridorlarında öğrencilerin ve akademisyenlerin ders telaşını kediler bir nebze olsun azaltıyor. Mektepli kediler, koridorlarda paşalar gibi dolaşıyor, istedikleri derslere girip gönlünden geçen sıraya hatta kürsüye bile kuruluyorlar.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/10/2016 Pazar
Güncelleme: 19:38 - 1/10/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

stanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin koridorlarına yolu düşenler ya da bu okulda öğrencilik hayatı geçenler iyi bilir: Okulda sadece hocalar ve öğrenciler telaşla koşturmaz onlarla birlikte koşturan bir de kediler vardır. Okulun bahçesindeki köşelere konulan mama kaplarından karınlarını doyurup güneşli havalarda banklarda oturan öğrencilerin kucağında vakit geçiren kediler dersleri de kaçırmazlar. Özellikle Antropoloji, Sosyoloji ve Psikoloji bülümlerinde sayıları birden artan kediler canları isteyince sınıfların kapısını patileriyle açıp sessizce sınıfa girer ve kah hocanın masasında kah öğrencilerin yanında dersi mırıl mırıl dinlerler. Üniversiteli kediler tüm varlıklarıyla okula o kadar uyum sağlamışlar ki okulu uzatan öğrenci modundalar. Hepsini tek tek tanıdık. İşte karşımızda İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin daimi öğrencisi olan kediler...



HERKES FARKLI İSİM TAKMIŞ


İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi koridorlarında yürürken dersliklerin veya odaların kapısına gözünü dikmiş kıpırdamadan duran birkaç kedi, az ileride merdivenlerin karşısındaki koltukta miskinleyen beyaz bir kedi merdivenlerde akrobasi hareketleri yapan bir kedi, öğrencilerin peşlerine takılıp hatta bazen onlardan önce sırada yerini alan kedileri görüyoruz. Herkes sahip çıkıyor buradaki kedilere. Öğrencisinden akademisyenine, temizlikçisinden güvenliğine. Hatta herkes onlara kendince isimler de takmış. Öğrencilere sorduğumuzda farklı bir isim hocalara sorduğumuzda farklı bir isim duyuyoruz. Zamanla ismi değişen kedileri de var fakültenin.







FİLMDEN FIRLAMIŞ GİBİ


Koridorda Maskeli Kahraman Zorro gibi dolaşan Zorro'yu görürseniz şaşırmayın. Kedi Zorro'nun da tıpkı filmdeki kahraman gibi gözlerinde bir maske var. Hatta bu yüzden ona Zorro deniyor. Sırnaşık, Zorro'nun yakın arkadaşı. Sırnaşık'ın ise nev-i şahsına münhasır özellikleri var. Adı Sırnaşık ama öyle herkese sırnaşmıyor. Bazı kriterleri var. Bunlardan en önemlisi sizden hoşlanması... Prens, bazıları ona Veber diyor. O da her gün aynı saatte aynı yere çişini yapmasıyla biliniyor. Antropoloji koridorundaki çöp kovasının yanına yapıyor ve gidiyor. Tabi kedilerin temizlik işleriyle Cemal Bey ilgileniyor. Bonbon, Zeytin, Bekir, Adem fakültenin diğer kedileri...



EN ÇOK PSİKOLOJİYİ SEVİYORLAR


Kedilerin en çok sevdiği dersler ise Antropoloji, Psikoloji ve Sosyoloji dersleri... Ara sıra arkeolojiyle de ilgileniyorlar. Aslında onlar nerede huzurlu olurlarsa karnını nerede doyururlarsa orada takılmayı daha çok seviyorlar. Fakültenin kedilerine herkesin sahip çıktığını söylemiştik. Mesela Veterinerlik Fakültesi iki veya üç ayda bir gönüllü öğrenci ekipleriyle beraber kedilerin bakımlarını yapıyor. Başlarında hocaları olan öğrenciler kedilerin genel muayenesini yapıyor, aşılarını kontrol ediyor. Edebiyat Fakültesi'nin bahçesinde bir tane bile köpek bulamazsınız. Kedilere bir zarar gelmesin huzurları kaçmasın diye okul bahçesine köpek sokulmuyor.



Okulun yakışıklısı






Yakışıklı daha çok fakültenin üçüncü ve dördüncü katlarını dolaşıyor. Her katta her koridorda kendini sevdiriyor. Bazen öğrencilerin gidip kucağına oturuyor. Mıncır mıncır sevebilirsiniz hiç rahatsız olmuyor. Arada açık kapı gördüğünde çalışma odalarına girip klavyenin üzerine yatabiliyor, dolapların tepesine çıkabiliyor. Pencereden dışarıyı izliyor. Kendine ait bir dünyası var.



Bihter aslında ölmemiş





Bihter okulun deposunda dünyaya gelmiş güzeller güzeli bir kedi. Güvenlik görevlileri ona Aşk-ı Memnu'daki Bihter'in adını vermişler. Gözleri çok güzel olan Bihter'inöğrenciler arasındaki lakabı ise Paspas. Eskiden koridora paspas gibi uzandığı için öğrenciler ona bu lakabı layık görmüş. Ancak şimdi o bir hanımefendi ve asla mermere uzanmıyor.



Ağlak Mualla






Hani Yılmaz Erdoğan'ın Sen Hiç Ateşböceği Gördün Mü? oyununda Gülseren'in bir hocası vardı Ağlak Mualla. Ağlayan Kedi'miz de İstanbul Üniversitesi'nde o karaktere hayat veriyor adeta. Yüzü ağlamaklı olduğundan herkesin ona bu ismi taktığı kedinin tek derdi güzel bir yemek. Yemek bulduğu yeri sürekli ziyaret ediyor. Bazı hocalar ona Nazlı ismiyle sesleniyor.



Düzenli olarak sağlık taramasından geçiyorlar






İstanbul Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Prof. Dr. Hasan Alpak yönetiminde Araştırma Görevlisi Ozan Gündemir ve İÜ Veterinerlik Fakültesi öğrencilerinden oluşan sağlık ekibi, İÜ Rektörlük Bahçesi, İÜ Edebiyat Fakültesi, İÜ Su Ürünleri Fakültesi, İÜ Fen Fakültesi'nde bulunan kedileri sağlık taramasından geçiriyor. Kontrolden geçen kedilerin üç aşamada aşıları yapılıyor. Karma aşısı, parazit aşısı ve kuduz aşısı... Kedi evlerinin gözden geçirildiği taramada, kedilerin sulukları kontrol ediliyor, mama takviyesi yapılıyor. İstanbul Üniversitesi'nin kedileri sağlıklı bir şekilde akademik ve idari personelinin de destekleri ile yaşamlarını sürdürüyorlar.






#İstanbul Üniversitesi
#Kediler
8 yıl önce