|

Varisten kurtulmak mümkün

Kadınlarda daha fazla görüldüğü düşünülen varis (toplardamar genişlemesi) nedeniyle bacaklarda oluşan rahatsızlık, erkekleri de ciddi oranda etkiliyor. Estetik kaygıların yanı sıra neden olacağı sağlık sorunlarıyla da dikkat çeken varisten ameliyatsız yöntemle kurtulmak mümkün.

Yeni Şafak
11:10 - 9/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 08:10 - 9/04/2015 Perşembe
IHA

Günlük hayatı olumsuz etkileyen varisten, ağrısız ve bıçaksız yöntemle kurtulmanın mümkün olduğu belirtildi. Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Selçuk Aytaç, varisin çoğumuzun bildiği gibi ayakta durma hastalığı olarak tanındığını söyledi.


Op.Dr. Selçuk Aytaç, uzun süre sabit durulduğunda toplardamarlarda oluşan basıncın kapakçıklara zarar verip varis oluşumu başladığını belirterek "Aynı şekilde, hamilelik dönemi ve sigara kullanımında ve ayrıca kilo fazlalığına bağlı olarak da aynı seyri gözlemleriz. Özellikle cerrahlarda, diş hekimlerinde, öğretmenlerde sıkça rastlanan varisleri oluşum yoğunluklarına göre 1 ile 6 arasında derecelendiriyoruz" dedi.



EN ETKİLİ VARİS TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Op. Dr. Selçuk Aytaç, variste erken tedavinin çok önemli olduğunu belirterek, kılcal damarlar seviyesinde, ağ görünümündeyken müdahale edilmesinin ileride doğabilecek riskleri önlediğinin altını çizdi. Aytaç, hangi tedavi protokolünün uygulanması gerektiğine muayene sonrası karar verildiğini söyleyerek, varis tedavi yöntemleri hakkında şu açıklamalarda bulundu:


“Varis tedavilerinde ileri derecede bir sorun varsa ameliyat öneririz. Problem oluşturan damar veya damarlar operasyonla vücuttan dışarı çıkarılır. Yeni sistem gelişmeden önce varisin tek çözümü ameliyat olarak görülürdü. Ameliyat sonrası uzun süre korse giyilmesi ve yatak istirahati yapılması nedeniyle bu yöntem artık çok tercih edilmiyor. Cerrahi girişimlerin yerine lazer uygulamalarını daha çok tercih ediyoruz. Çünkü lazerle damarın içine ultrason kullanarak girilir, borucuk gönderilerek sağlıksız damar kasığa kadar içten kapatılır. Ameliyattan farkı, damar dışarı çıkarılmaz içeride bırakılır. Tedavi sırasında günlük hayata devam edilebilir, iz kalmaz, her bölgeye uygulanabilir. Radyo frekans ise, ince ve orta derecedeki varislerde oldukça etkilidir. Problemli damar radyo frekans ile ısıtılıp yok edilir. Sistemin en önemli avantajı tek seansta sorunu çözmesidir. Bu yöntemin herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Bir başka varis sorununu çözümleyen tedavi ise köpükle tedavi diğer adıyla skleroterapi. Burada özel aletle karıştırılan ilaç köpük haline getirilir ve iğneyle damarın içine verilir. Damar büzülerek yok olur. Her çeşit varise uygundur. Tedavi daha kısa sürdüğü için ekonomiktir. Şişlik ve ağrı yapmaz."

#Op. Dr. Selçuk Aytaç
#varis
#kılcal damarlar
9 yıl önce