|

Yalnızca Samsun'da bulunan ot sır gibi saklanıyor

Samsun Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin birlikte yürüttüğü çalışmaya göre dünyada yalnızca Samsun'da bulunan ve ismi 'lohusa otu' olan bir bitki bulundu. Bölge Müdürü Sıddık Kılınçer, bitkinin yerinin sır gibi saklandığını söyledi. Yurt dışına kaçırılması ihtimaline karşı böyle bir önlem alındığını belirten Kılınçer, bitkinin sağlığa faydası olup olmadığının araştırıldığını kaydetti.

Yeni Şafak
11:54 - 2/05/2016 Pazartesi
Güncelleme: 11:55 - 2/05/2016 Pazartesi
DHA
Lohusa otu isimli bitki dünyada yalnızca Samsun'da bulunuyor ve kaçırılmaması için saklanıyor.
Lohusa otu isimli bitki dünyada yalnızca Samsun'da bulunuyor ve kaçırılmaması için saklanıyor.

Orman ve Su işleri Bakanlığı'nın 'Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi' kapsamında, Samsun 11'inci Bölge Müdürlüğü ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin ile birlikte yürüttüğü 'flora ve fauna' envanteri çalışması tamamlandı. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Samsun Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, "Çalışmalar kapsamında 147'si endemik olmak üzere bin 784 damarlı bitki tespit edildi. Tespit edilen bitkilerden en çok da dünyada sadece Samsun'da bulunmakta olup ve yeri sır gibi saklanan bitki türü olan, 1962 yılında tespit edilen Samsun Lohusaotu (Aristolochia Samsunensis) bitkisi dikkat çekiyor. Envanterde yürütülen çalışmalarda bitkinin yurtdışına kaçırılması ihtimaline karşı, yetiştiği bölge hakkında kesinlikle bilgi paylaşımı yapılmazken, zehirli bitkinin sağlık için yararlı olup olmadığı halen araştırma aşamasında. Ayrıca Samsun bölgesinde yapılan envanter sonucuna göre de araştırmalarda 362 tür kuş, 29 tür iç su balığı, 12 tür sürüngen, 9 tür çift yaşarlar (amfibi), 376 tür tohumsuz bitki, 382 tür omurgasız hayvanlar olduğu tespit edildi" dedi.



352 kuş türü saptandı


Ayrıca kuş türlerinin de incelendiği envanter ile ilgili de bilgiler veren Bölge Müdürü Kılınçer, dünya da nesli tükenen 24 türün 18'inin Samsun'da bulunan Kızılırmak Deltası'nda olduğunu tespit ettiklerini ifade ederek, "Kuş türlerinin incelenmesi sırasında bugüne kadar 352 kuş türünün saptandığı Kızılırmak Deltası'nda tüm dünyadaki nesli tehlikede olan 24 kadar türden 18'nin de sadece Kızılırmak Deltası'nda olduğu tespit edildi. Bölgede görülen türlerden Büyük Denizdüdükçünü ve Kuzey İncir kuşunun, bugüne dek Türkiye' de sadece Kızılırmak Deltası'nda olduğu saptandı. Deltadaki türlerden Tepeli pelikan, Cüce karabatak, Al boyunlu kaz, Dik kuyruk, Şahkartal, Küçük kerkenez, Toy ve Pasbaş patka dünya çapında nesilleri tehlikede olan türler olarak saptandı" diye konuştu.



2019 yılına kadar devam edecek olan projenin bölge ayağında ayrıca Prof. Dr. Nazmi Polat, Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu, Doç. Dr. Şevket Kandemir, Yrd. Doç. Dr. Fergan Karaer ve Yrd. Doç Dr. Kiraz Erciyas Yavuz yer alıyor.


#Samsun Orman ve Su İşleri Bakanlığı
#Ondokuz Mayıs Üniversitesi
#Lohusa otu
8 yıl önce
default-profile-img