|

Yıldız Hamidiye Camii ibadete açılıyor

Yıldız Hamidiye Camii dört yıldır devam eden restorasyon çalışmalarının ardından bugünkü cuma namazıyla birlikte ibadete açılıyor. Caminin önemine vurgu yapan İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, kalem işlerinin orijinallerine ulaştıklarını ve çalışmaların geniş kapsamlı yapıldığını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/08/2017 Cuma
Güncelleme: 03:27 - 4/08/2017 Cuma
Yeni Şafak
Yıldız Hamidiye Camii ibadete açılıyor
Yıldız Hamidiye Camii ibadete açılıyor

1885 yılında Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılan Yıldız Hamidiye Camii, restorasyon çalışmalarının ardından bugün cuma namazıyla birlikte ibadete açılıyor. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılı Haziran ayında başlayan restorasyon çalışmalarının tamamlandığını ve caminin açılışa hazır hale getirildiğini söyledi. Caminin mimari özelliklerinden bahseden Mürsel Sarı, şu bilgileri verdi: "Restorasyon çalışmaları 2 kapsamda yürütüldü. Birinci kısım caminin, ana binanın onarılmasıydı. İkinci kısım da çevre düzenlemesiydi. Toplamda 27 milyon liralık bir imalat gerçekleştirildi.”

ORİJİNAL KALEM İŞLERİ İYİLEŞTİRİLDİ

Karma bir üslubun görüldüğü caminin Selçuklu izlerini taşıdığına değinen Sarı, “Osmanlı ve 1885'lerde yapıldığını düşünecek olursak barok üslup da etken olmaya başlamış mimaride. Dolayısıyla buradaki kalem işlerinin raspa yöntemiyle orijinallerine ulaşıldı. Onlarda iyileştirmeler yapıldı. Yine ısıtma, soğutma sistemleri, tümü elden geçirilerek daha uzun yıllar ibadet edilir mekan haline getirilmeye çalışıldı” ifadelerini kullandı.


  • Kafesler padişahtan
  • Caminin içindeki ahşap kafeslerin iyi bir marangoz olan II.Abdülhamid tarafından yapıldığını dile getiren Mürsel Sarı, "Caminin her iki tarafında selamlık dediğimiz ahşap kafesler var. Bunların bizzat camiyi yaptıran ulu hakanımız Abdülhamid Han tarafından yapıldığını biliyoruz. Dolayısıyla bunları bizzat kendi elleriyle yaptığı ve buraya monte edildiği şeklinde bilgimiz var. Halen orijinal haliyle onlar burada durmaktalar." ifadelerini kullandı.
#Türkiye
#İstanbul
#Yıldız Hamidiye Camii
7 yıl önce