|

'Yusuf Has Hacib' 1000'inci yılında

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı'nın (TÜRKSOY) öncülüğünde, Türk İslam tarihinin önemli şairlerinden, bilim adamı ve düşünür Yusuf Has Hacib, doğumunun 1000'inci yılında tüm Türk dünyasında anılıyor.

Yeni Şafak
12:12 - 18/02/2016 Perşembe
Güncelleme: 12:13 - 18/02/2016 Perşembe
AA
Gündem
Gündem

Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in himayesinde, 33'üncü dönem TÜRKSOY Daimi Konseyi'ne katılan kültür bakanlarının oy birliği ile 2016,Türk dünyasında "Yusuf Has Hacib Yılı" ilan edildi.



TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Yusuf Has Hacib'in tüm Türk Dünyası için önemli olduğunu belirterek, "İslami Türk edebiyatının bilinen ilk büyük eseri olan Kutadgu Bilig'i kaleme alan Yusuf Has Hacib, sadece Türk dünyası için değil tüm dünya için önemli bir düşünürdür. 2016 yılını Türk dünyasında Yusuf Has Hacib Yılı olarak ilan ederek, yüzyıllarca bizlere yol göstermiş olan bu yüce şahsiyeti anmak ve onun bizlere bıraktığı kültürel mirası yeni nesillere ulaştırmak istedik" diye konuştu.



"Yusuf Has Hacib, hem kendi taşıdığı değerli vasıflar bakımından hem de daha 11. yüzyılda felsefi pek çok konuyu tartışan, o yıllarda Türkçe'nin bilim dili olarak kullanıldığını gösteren en büyük delil olan Kutadgu Bilig'i kaleme alması bakımından Türk kültür tarihine adını altın harflerle yazmış, önemli bir şahsiyettir" ifadesini kullanan Kaseinov, bu yılın Türk dünyası için önemli olduğuna işaret etti.



"Yusuf Has Hacib yılı" açılışı


İlan edilen yıl kapsamında TÜRKSOY üyesi ülkelerde pek çok etkinlik düzenleyecek olan TÜRKSOY, Yusuf Has Hacib Yılı'nın açılışını 19 Şubat'ta Zeytinburnu Belediyesi Kazlıçeşme Kültür Merkezinde büyük bir şölenle, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kırgız Cumhuriyeti Kültür Bilgi ve Turizm Bakanlığı, Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği işbirliğiyle yapacak.Kaseinov, etkinlikle ilgili olarak "Yusuf Has Hacib yılı" için bir çok etkinlik düzenleyeceklerini belirterek, "19 Şubat'ta İstanbul'da gerçekleştireceğimiz "Yusuf Has Hacib Yılı" açılışının ardından, 2016 yılı içerisinde TÜRKSOY üyesi ülkelerinde bir çok etkinlik gerçekleştireceğiz" dedi.



Özel etkinlik için Türkiye'ye gelen Kırgızbay Osmonov, Bakıt Şatenov, Ömürzak Kayıpov'un sahne alacağı "Yusuf Has Hacib Yılı" açılış programında, "Ak-Maral Devlet Dans Grubu" gösterisi ile "Ordo-Sahna Müzik Topluluğu" konseri de sunulacak.



Yusuf Has Hacib


1016 yılında Karahanlı Devleti'nin Balasagun (Günümüz Kırgızistan sınırları içinde) şehrinde doğan, 1069-1070 yılları arasında Türk-İslam tarihi ve kültürü açısından son derece önemli olan, "mutluluk veren bilgi" anlamına gelen Kutadgu Bilig'i yazan ünlü düşünür 11. yüzyılda Türkçeyi bilim dili olarak etkili bir biçimde kullandı.



"Bak, insan doğdu, öldü, ama sözü kaldı. İnsanın kendisi gitti, adı kaldı. Ey hakim, ey bilgin, kendin ölümsüz bir dirilik istersen, İşin de sözün de iyi olsun" diyen Yusuf Has Hacib, ideal insanı tasvir ederek, kendinden sonraki nesillere yüzyıllarca yol gösteren bir düşünür olarak anıldı.

#türksoy
#Yusuf Has Hacib" yılını
8 yıl önce