|

Z Raporu: Malumatfuruş havadisler

Halil İbrahim İzgi
00:00 - 28/04/2013 Pazar
Güncelleme: 17:28 - 27/04/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Z Raporu: Malumatfuruş havadisler
Z Raporu: Malumatfuruş havadisler
General Petreaus ile eğitime var mısınız?

Wired dergisinin internet sitesinde bir haber oldukça dikkatimizi çekti. Amerikalı gazilerin kurduğu 'The Mission Continues' adlı kuruluşun düzenlediği destek gecesinde 10 dolarlık piyango biletlerinden alan kişilerden 'talihliler' yaşadığı skandal sonrası görevini bırakmak zorunda kalan CIA eski Başkanı ve ABD ordusu generallerinden David Petraeus ile 5 km koşma ve sonrası temel askeri stratejiler hakkında konuşma fırsatı kazanacakmış. Acaba o koşu ve sohbet sırasında Petreaus, Ortadoğu'da insansız hava araçlarıyla sivil, çoluk çocuk ayırmadan nasıl yargısız infazlar yaptıklarını da anlatacak mı?

Kalemden Kalq'e bir yol gider!

İnsanoğlu, gelişen teknoloji sayesinde hızla kalemle yazmayı terkediyor. Akıllı telefonlar çağı ile artık klavyeler hatta dokunarak yazmak, yeni gerçeğimiz. Tabii insanın dokunarak yazmada çabukluğunu artırmasında, klavye ergonomisi oldukça önemli. Halihazırda F ve Q klavyeler mevcut normu oluşturmuş durumda. Cnet'in verdiği habere göre, Montana ve St. Andrews üniversitelerinin ortaklaşa gerçekleştirdiği proje ile başparmakların harflere en kısa mesafede ulaşabileceği ergonomiye sahip yeni bir android klavye üretildi. Kalq adı verilen bu klavye ile % 34 oranında daha hızlı ve az hatalı yazmak mümkün.

Kağıttan kaplan değil kuş!

Hollandalı ünlü sanatçı Johan Scherft, kağıt ve suluboya kullanarak, 3 boyutlu inanılmaz kuş modellerine imza atıyor. İlk olarak 14 yaşında, kağıttan 3 boyutlu canlı modelleri yapmaya başlayan Scherft, bu yeteneğini aldığı eğitimler ile yıllar içinde geliştirmiş. Sanatçı'nın çalışmalarını http://www.johanscherft.com/papercraft.html adresinden izleyebilirsiniz. Unutmadan bir tavsiyemiz daha olsun. Sanatçı'nın Youtube'ta yüklü Soler Power Hummingbird adlı çalışmasını da izlemeden geçmeyin http://www.youtube.com/watch?v=bQEikDqYFMs

Apple mağazası Türkiye'den önce Afganistan'da

Afganistan çalkantılı dönemler yaşamaya devam ediyor. Ancak hayat da devam ediyor. Ülkede açılan sahte Apple mağazası bunun işaretlerinden biri sayılabilir. Ancak dükkan sahipleri günde altı iPhone ve bir-iki dizüstü bilgisayar satıyormuş, ki bunun Afganistan standartları için dahi iyi olduğu tartışma götürür. Alıcıların genelini özel firmaların genç çalışanları oluşturuyormuş. Afganistan'da satılan iPhone5'in fiyatı ABD'den sadece 50 dolar daha pahalı. Dükkan çalışanı gördükleri ilgiyi şöyle açıklıyor: iPod kulaklığı ile caddede yürüyen birini görüyorsanız muhtemelen parası olduğunu göstermek istiyordur. Kapitalizmin hiçbir yerde istisnası yok!

Twitter kuzuları bunlar

Twitter dünyadan hızlı haberdar olmamızı sağlıyor. Ancak hızlı haberdar olduğumuz şeylerin çoğu krizler veya felaketler. Hayatın güzelliklerine ait paylaşımlar ise daha çok internetten kopyalanan tabiat harikalarıyla sınırlı. İngiltere'de bir çoban açtığı Twitter hesabından kuzularıyla ilgili haberleri takipçileriyle paylaşıyor. Herdyshepherd1 kullanıcı ismiyle yayın yapan çoban yalnızlığını Twitter takipçileriyle paylaşırken hayatın farklı ve güzel bir yanına göz atmak için pencere açıyor. Yeni doğmuş bir kuzuyu görmek hayatın sadece kötü haberlerden ibaret olmadığını fark etmek için iyi bir fırsat olabilir.

Beslenme çantasına Baba damgası

Çocuklar, hepimizin en kıymetlisi. Her zaman onlar için en iyisini en güzelini isteriz. Fedakarlık, kendini adama onlar için olur. İşte David LaFerriere adlı grafik tasarımcı da çocuğunun hayatına renk katmak isteyen babalardan biri. Bu uğurda da elinden gelen en iyi işi, grafik tasarımı 2008 yılından beri çocuğunun beslenme çantasına her gün yeni şekiller çizerek hayata geçiriyor. Bugüne kadar 1100 üzerinde fotoğraf çeken 'Baba' tasarımcı, bunları da Sandwich Art ismiyle Flickr'da beğeniye sunmuş. Herhalde bir çocuğa verilebilecek en iyi hediyelerden birisi bu olsa gerek. http://www.flickr.com/photos/dlaferriere/sets/72157605053629580/?page=15

Komediyi Vine'lamak

6 saniyelik looplar temeline kurulu Vine beklenen yaygınlığa ulaşamasa da farklı projelerde yer alıyor. Komedi alanında yeni yetenekler keşfetmeyi amaçlayan Comedy Central mobil telefon uygulaması ve Vine ile daha geniş bir yetenek havuzu oluşturmayı amaçlıyor. Mobil telefon uygulaması olan CC:Standup Vine ile 6 saniyelik komedi kesitleri oluşturup izleyenleri güldürecek. Twitter'da da ComedyFest etiketiyle interaktif bir platform oluşturulacak.

Halk-star Çin

2013 Çin Uluslararası Halk Şarkıları Yarışması başkent Beijing'deki meclis binasında düzenlenen törenle başladı. Yarışma, Çin dahil, dünya genelindeki halk şarkılarını bir araya getirmeyi amaçlıyor. Yarışmanın önemli bir özelliği, yarışmacıların ırk, bölge, dil, yaş ve şarkı söyleme tarzlarına sınırlama koyulmayacak. Yani şarkı söylemeyi seven herkesin katılma hakkı var. Yarışmayla halk şarkıcılarından üstün yeteneği olanların seçilmesi bekleniyor.

Güneşin 3 yılını 3 dakikada izlemek

NASA'lı bilim insanları hiç üşenmemiş, Güneş'in 3 yıllık hareketlerini gözlemleyerek onu, 3 dakikalık videoya sığdırmayı başarmışlar. İzlerken bir mucizeye şahit olduğunuzu hissettiren youtube'taki videoda, kainatın büyüklüğü ve insanın onun içindeki yeri hakkında da en az 3 dakika düşünmenizde sağlanıyor. Bu görsel harikayı http://www.npr.org/blogs/thetwo-way/2013/04/24/178772609/stunning-video-3-years-of-the-sun-in-3-minutes adresinden izleyebilirsiniz.

Kuzey Kore'nin hipster veliahtı Mostar'da kayıp

Kuzey Kore'nin bundan bir önceki liderinin torunu olan Kim Han-sol kayıplara karışmış. Bosna-Hersek'in Mostar şehrinde Birleşmiş Milletler sponsorluğundaki bir kolejde eğitimini sürdüren Kuzey Koreli veliahtın sınıf arkadaşları kendisinin birkaç gündür derslere uğramadığını söylemiş. Yerel bir gazetede çıkan bu haber İngilizce yayın yapan bir Çin haber sitesine de konu olmuş. Kuzey Kore rejiminin araları iyi olmayan aile bireylerini suikastle ortadan kaldırma yönünde alışkanlığı olduğu da habere eklenmiş diğer bir ayrıntı.

10 bin iPhone 5 ile bu da yapılmaz ki

iPhone sende ne çektin! 10 bin yepyeni iPhone dizerek gerçekleştirilen domino şov, değişen zamanı da anlatması açısından ilgi çekici. Henüz 10 yıl öncesine kadar, taşlarla yapılan bu gösteri ana haber bültenlerine konu olurken, sanırız bu videodan sonra domino taşları ile yapılacak gösterilerin hiç şansları yok. http://www.youtube.com/watch?v=tj7al6MXu7U

Kaskların görsel geçidi

Elektronik müziğin önde gelen gruplarından Daft Punk üyeleri, kullandıkları çeşitli kasklar ile tanınırlar. Tron adlı ünlü bilimkurgu filminin soundtrack'ine imza atan ve bir sahnesinde rolleri olan ikilinin 2001 yılından bugüne kullandıkları kasklar, bir hayranları tarafından infografik marifetiyle görselleştirilmiş. Eğer böylesi bir grafik eski Cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel için yapılsaydı, tek bir şapka yeterli olacaktı! http://laughingsquid.com/how-daft-punks-robot-helmets-have-evolved-since-2001/

Bahar geldi bisiklet mevsimi başladı

Bisiklet, çevre dostu, insana özgürlük hissi tattıran iki tekerlekli pedallı araç. Çoğumuzun çocukluğunda büyük ihtimalle bisikletlerle ilgili bir hatıra vardır. Ne var ki, İstanbul gibi kaldırımda yürümenin dahi giderek zorlaştığı bir şehirde her geçen gün bisiklete binmek birkaç sıradışı örnek dışında mümkün değil. Yine de illa bisiklete bineceğim diyorsanız. Bicycling adlı site üşenmemiş sizin için en iyi 10 şehir bisikletini seçivermiş. Eh bunda sonrası da artık size kalmış. Yalnız, fiyatlar biraz uçuk gelebilir, aman dikkat! http://www.bicycling.com/bikes-gear/bikes-and-gear-features/buyer-s-guide-city-bikes

20 bin dolara çocuklara robot

Çocuklara oyuncak almak güzeldir ama Japonlar bu işi biraz abartıyor. Sakakibara Kika isimli şirket çocuklara arkadaşlık etmek üzere devasa robotları piyasaya sürdü. Bu robotların aynı zamanda üzerlerine de binilebiliyor. Geniş hareket kabiliyetine sahip robotlar çocuklar tarafından sürülebiliyor. Landwalker ismi verilen robotun tam satış rakamı belirlenmese de 2011'de piyasaya sürülen Cyclops isimli robotun 20 bin dolarlık satış fiyatıyla aynı olması bekleniyor. Çocukların yalnızlıklarına derman olması beklenen bu kocaman oyuncakların Japonya'nın ardından dünyaya yayılması sürpriz olmaz.

Gökdelenler yeşilleniyor

Gökdelenler insanoğlunun toprakla ve yeşille irtibatını kesen insani olmayan yapılardır. Dar alanda yükselen katlar insan duyguları ve ihtiyaçlarından çok kar maksimizasyonunu amaçlar. Ancak şimdilerde dikey yeşil alanlar gündeme gelmeye başladı. Milano'daki Bosco Verticale binası bunun en yeni örneklerinden biri. Binada fiyatlar 870 bin dolar ile 2,6 milyon dolar civarında.

Herkesin 'hesabı' farklı

Bazı konular vardır ki 'Hocam bunlar hayatımızda ne işe yarayacak?' deriz. Michael Handel isimli bilim adamının yaptığı bir araştırma bunun cevabını veriyor. 2300 denekle yapılan araştırma sonucuna göre matematiğe en fazla ihtiyaç duyan kişiler mavi yakalı ve sonra beyaz yakalı üst düzey çalışanlar geliyor. Üçüncü sırada mavi yakalı alt düzey çalışanlar ve en sonda ise beyaz yakalı alt düzey çalışanlar yani kabaca ofis insanları geliyor.

Hatta Putin var

25 Nisan'da Putin vatandaşların sorularını yanıtlamak üzere Doğrudan Hat isimli bir televizyon programına katılıyor. Rusya'nın Sesine göre bir milyondan fazla kişi Putin'e iletilmek üzere sorularını göndermiş. Mesajların alınması için özel olarak düzenlenen çağrı merkezi, Putin'in halkla ilişkiler çabaları için önemli bir fonksiyon üstleniyor.

11 yıl önce