|

Zayıflama ameliyatları kalp krizini önler

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Abdullah Uluçay, tüp mide operasyonu geçirmiş kişilerin uyku apnesi, hipertansiyon, diyabet ve kalp krizi riskinin azaldığını söyledi. Dr.Uluçay,sağlıklı bir spor programı için de spora başlamadan bir uzmandan yardım alınması ve kontrolsüz bir şekilde spor yapılmaması gerektiğini açıkladı.

Yeni Şafak
12:08 - 25/01/2016 Pazartesi
Güncelleme: 10:12 - 25/01/2016 Pazartesi
IHA

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Abdullah Uluçay, sağlıklı olmak ve kalmak için spora başlamadan önce hekim görüşü almanın önemine dikkat çekerek, “Geçtiğimiz hafta içerisinde ülkemizin önde gelen iş adamlarından biri spor yaparken kalp krizi geçirdi ve yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Yaşanan üzüntü verici bu olay sonrasında iş ve günlük yaşantımızda 'Tüp mide operasyonu geçirmek veya spor yapmak kalp krizini tetikler mi?' sorusu soruluyor ve bu soruya bilinen kalp sorunu olanlar ve olmayanlar yanıt arıyor. İlk olarak tüp mide operasyonu geçirmiş olmanın kalp krizi için tetikleyici bir faktör olmadığını söylemekte fayda var. Aksine bu operasyonu geçirenlerde uyku apnesi, hipertansiyon, diyabet ve kalp krizi riski azalıyor" dedi.



Günde 30 dakika haftada 5 gün yürüyüş


Sağlıklı olmak ve kalmak için spora başlamadan önce hekim görüşü almak gerektiğini belirten Dr. Uluçay, "Profesyonel sporcuların belirli aralıklarla sağlık kontrolünden geçtiğini hepimiz biliyoruz. Özellikle orta-ileri yaşlarda kontrolsüz bir şekilde spora başlamak sorun yaratabilir. Koroner kalp hastalarında kalp sağlığı için tempolu yürüyüş yapılmasını öneriyoruz. Ev veya iş hayatındaki günlük koşuşturmaya ek olarak yürüyüş yapılmasını öneriyoruz. Yeni başlayacaklar için giderek artan mesafelerde olmak üzere günlük en az 30 dakika kadar yürüyüş öneriyoruz. Haftada 5 gün kadar yürüyüş yapılmalıdır. Yemekten hemen sonra tempolu yürünmesi doğru değil, öğün üzerinden 2-3 saat kadar geçmeli. Çok soğuk havalarda rüzgâra karşı yürüyüş yapılmamalı. Yürünecek bölgenin eğimi düz olmalı, dik bölgelerde tempolu yürüyüş kalbin iş yükünü gereğinden fazla artırabilir. Kişinin egzersiz kapasitesi iyi ise hafif tempoda koşu da yapılabilir" diye konuştu.



Egzersizin faydaları hakkında bilgiler veren Uzm.Dr.Uluçay, şunları kaydetti:“Düzenli egzersiz yapanlarda bazı kanser türlerinin, şeker hastalığının, hipertansiyonun, inmenin, kemik erimesinin, obezitenin daha az görüldüğünü biliyoruz. Düzenli egzersiz yapanlarda depresyona da daha az rastlanıyor. Özetlemek gerekirse orta ve ileri yaşlarda hekim görüşü alınmadan yapılacak patlayıcı güç gerektiren egzersizleri önermiyoruz. Örnek vermek gerekirse 50 yaşında düzenli egzersiz alışkanlığı olmayan bir erkek bireyin kalp sağlığını korumak için haftada 2 gün halı saha maçı yapması doğru değildir."

#Dr. Abdullah Uluçay
#diyet
#kilo vermek
#diyetisyen
#kalp krizi
#tüp mide ameliyatı
8 yıl önce