|

Dijital çağın manifestosu: Magna Carta mı Medine Sözleşmesi mi?

Günümüz hukukunun temelinin ilk olarak Magna Carta ile atıldığı iddia edilse de dünyada demokrasinin ilk örneği aslında 622 yılında, yani Magna Carta'dan yüzyıllar evvel, Hz. Muhammed önderliğinde imzalanan Medine Sözleşmesidir. Ama maalesef tarihi 'adiller değil galipler' yazdığından bu görmezden gelinir.

Yeni Şafak
00:52 - 21/06/2015 Pazar
Güncelleme: 02:06 - 21/06/2015 Pazar
Diğer

Pazartesi gününün dünya tarihinde çok önemli bir yeri var. Dünyada modern hukukun temeli ve ilk adımı olarak kabul edilen

Magna Carta Libertatum

(Büyük Özgürlük Fermanı) belgesinin imzalanmasının 800. yıldönümü.



Evet; dünyada demokrasinin ilk adımı sayılan Magna Carta'nın üzerinden 800 yıl geçti. Papa 3. Innocent, Kral John ile kralın baronları arasında, kralın yetkileri hususunu karara bağlamak amacıyla imzalanan bu belge ile birlikte, o zamana dek her şeyin üzerinde bir otoriteye sahip olan kralların yetkileri kısıtlanarak, hukukun kraldan daha üstün olduğu kabul edildi ve tarihte ilk kez halka bazı hak ve özgürlükler tanındı.






İşte Magna Carta'nın 800. yılından ilham alan British Library de (Birleşik Krallık Milli Kütüphanesi) İngiltere'de dijital çağın Magna Carta'sı isminde bir kampanya başlattı.



Kampanyanın nihai amacı isminden de belli olduğu gibi, internette özgürlük. Bu bağlamda 500 maddeden oluşan bir listeyi oylamaya açan kütüphane, en çok oylanan 10 maddeyi tüm insanlığın ortak internet değerleri olarak sunarak Dijital Magna Carta Manifestosu olarak ilan etti.





Gördüğümüz gibi aslında pek çok madde birbirinin tekrarı. Yani aslında tüm bilgirgeyi şu tek cümleyle özetleyebiliriz:



'Sansürsüz, ifade özgürlüğü olan, eşitlikçi ve özel hayata saygılı bir internet.'





Dipnot:

Her ne kadar günümüz hukukunun temelinin ilk olarak Magna Carta ile atıldığı

iddia edilse de

dünyada demokrasinin ilk örneği aslında 622 yılında yani Magna Carta'dan yüzyıllar evvel Hz. Muhammed önderliğinde imzalanan Medine Sözleşmesidir. Ama maalesef

tarihi yazanlar adiller değil galipler olduğu için

bu görmezden gelinir. Ve en acısı da şu ki, bugün Müslümanların bile pek çoğu bu gerçekten bihaberdir.





#internet
#sansür
#Medine Vesikası
9 yıl önce