|

İş Kazalarında Tazminat Davası Açılması

Modern iş ve çalışma yapısı çerçevesinde çalışanların güvenliklerinin ve sağlıklarının güvence altında tutulabilmesi ve bu durumlardan doğabilecek hak mağduriyetlerinin korunabilmesi hedefi ile uygulanan çeşitli yasal uygulamalar bulunuyor.

Yeni Şafak
18:21 - 25/07/2017 Salı
Güncelleme: 12:25 - 4/12/2017 Pazartesi
Diğer
İş Kazası
İş Kazası

İş kazası kavramı dahiline alınan çalışanların işyerinde veya işyerine ait bir noktada karşı karşıya kaldığı kazalarda haklarının korunabilmesi açısından önem taşıyan yasal düzenlemelerdir. Genellikle işçilerin çalışmaları esnasında fiziki veya ruhsal problemler yaşamasına iş kazası tabiri kullanılmaktadır. Yasalar çerçevesinde ise iş kazası için kapsam sınırları net şekilde açıklanmıştır. Bu çerçevede de işverenin vermiş olduğu bir işi yerine getirebilmek hedefi ile işverene ait bir işyerinde veya kendisine iş dolayısı ile başka bir noktada bulunulduğu esnada meydana gelen ve işçinin hem fiziksel hem de ruhsal yönden olumsuz etkilerde bulunabilen her türlü kaza iş kazası kapsamına alınıyor.

İş kazaları durumunda yasalar gereğince yapılması gereken sürecin yerine getirilmesi de ayrı bir önem taşımaktadır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamı dahilinde belirli sürecin yerine getirilmesi iş kazaları durumunda hem işveren hem de işçi açısından büyük bir önem taşımaktadır. Çalışanların karşı karşıya kaldıkları iş kazaları durumunda işverenler tarafından Sosyal Sigortalar Kurumu’na 3 iş günü içerisinde iş kazası yaşandığına ilişkin olarak bilgi vermesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra günümüz yasaları çerçevesinde iş kazası yaşayan ve bu kaza ardından mağduriyet yaşayan çalışanların hem maddi yönden hem de manevi açıdan karşı karşıya olduğu mevcut sorun ve kayıplarının önlenebilmesi veya giderilebilmesi amacı ile kendisine
iş kazasıtazminat davası
açabilme hakkı tanınmıştır.
İş kazası tazminat davalarında çalışanlara, destekten yoksun kalma tazminatı ile de mahkemeye yönelik olarak başvuru gerçekleştirebilirken, bu tip bir başvuru iş kazasını yaşayan çalışanın çok ağır durumda bulunmasından kaynaklı olarak yakınları-hak sahipleri tarafından gerçekleştirilebilmektedir. İş kazası tazminat davalarında dava dilekçesi ile başvuruların gerçekleştirilmesi gerekirken beraberinde net bir şekilde maddi ve manevi zararların bilgilerinin paylaşılması ve bu zararlara odaklı olarak ilgili evrak, belge ve faturaların mevcut olması durumunda mahkemeye verilecek dava dilekçesine ilave edilmesi gerekir. Kapsamlı bir başvuru süreci ve mahkeme süreci işleyişinin mevcut olması dolayısı ile özellikle
iş hukuku avukatı
desteğinin alınması bu süreçte hem başarılı sonuçların alınabilmesi hem mevcut hakların hatalı prosedür uygulamaları nedeniyle kayıp edilmesi olasılığının ortadan kaldırılması hem de sürecin uzaması gibi durumları söz konusu olmaması açısından alınması yasal zorunluluktan ziyade önemli bir gereklilik teşkil etmektedir. Mevcut kapsamı çok geniş olan iş hukukunda yalnızca iş kazası tazminat davası değil beraberinde iş kazası ceza davası, kıdem tazminatı, işe iade davası gibi pek çok farklı işveren ve işçi ilişkisini kapsayan türdeki mağduriyetler çerçevesinde uygulanacak davaları da kapsamı içerisine almaktadır. Teferruatı fazla olması ve doğru adımların atılması gerekliliği açısından profesyonel iş hukuku avukatının desteğinin alınması önerilmektedir.
#çalışan
#işyeri
#iş kazası
7 yıl önce