|

Mağazalar kira mağduru

Cadde-mağaza arasındaki kira tartışmalarına açıklık getiren Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, “Mağazaların büyük kısmı mağaza sahiplerinin kira indirimine yanaşmamasından kapandı” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/10/2016 Cuma
Güncelleme: 22:11 - 20/10/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Sinan Öncel, Birleşmiş Markalar Derneği'ne (BMD) başkan seçilmesinin ardından uzun zamandır devam eden cadde-mağaza arasındaki kira tartışmalarına açıklık getirdi. Bütün dükkan sahiplerine kiralama konusunda kiracalarıyla işbirliğine gitmeleri çağrısında bulunan Öncel, “Mağazaların büyük bir kısmı mağaza sahiplerinin kira indirimine yanaşmamasından dolayı kapandı. Mesele sadece mağazaları korumak değil, çarşıyı korumak” dedi. Öncel, dükkan sahiplerinin kirasını zamanında ödeyen, problem çıkarmayan kiracıya işbirliği içinde olmanın tam zamanı olduğunu vurguladı. Öncel, BMD üyelerinin yurt içinde yaklaşık 65 bin mağaza ve satış noktasında faaliyet gösterdiğine dikkat çekerek 2015'i 47 milyar dolar satış büyüklüğü ile tamamladıklarını kaydetti.



KONTROLSÜZ AVM SORUN GETİRİYOR


Kurlardaki artış, 15 Temmuz darbe girişimi, terör saldırıları ve turizmde hissedilir düşüşler nedeniyle perakende sektörünün büyük sorunlarla karşılaştığını dile getiren Öncel, ciro ve kârlılık kayıpları karşısında kira ve genel giderlerin çözüm bekleyen en önemli sorun olarak karşılarında durduğunu anlattı. Öncel, Türkiye'deki 374 AVM'nin 111'inin İstanbul'da yer aldığını, toplam 11,2 milyon metrekare kiralanabilir alana ulaşıldığını belirterek, kontrolsüz ve plansız AVM büyümelerinin pek çok sorun getirdiğini ifade etti.



'KÜÇÜK ESNAFIN YAŞAMASI LAZIM'


BMD Başkanı Öncel, küçük şehirlerde mahalli mağazaların, bakkalın, esnafın yaşaması için mahalli idare planlamalarının doğru olması gerektiğini vurguladı. Yüzde 7-8 büyüme dönemlerinde döviz bazlı kontratların bugünkü piyasaya göre güncellenmesini isteyen Öncel, "Bu uzlaşmayı başaramazsak cadde mağazalarda ve bazı AVM'lerdeki sıkıntılar yaygınlaşır” dedi.


#Birleşmiş Markalar Derneği
#Sinan Öncel
8 yıl önce