|

Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?

12 Eylül 2016 Pazartesi günü, Kurban bayramının 1.günüdür. Kurban bayramına az bir zaman kalması sebebiyle kurban kesecek olan müslümanlar birçok fıkhi soruları merak ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan kurban sayfasından edindiğimiz bilgilere göre kimlerin kurban kesmesinin gerektiğini haberimizde sizlere sunuyoruz. İşte ayrıntılar...

Yeni Şafak
15:46 - 30/08/2016 mardi
Güncelleme: 12:51 - 30/08/2016 mardi
Diğer

Kimler kurban kesmekle yükümlüdür? sorusunun yanıtını haberimizde sizlerle paylaştık. Akıllı, ergen, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her Müslüman kurban kesmekle yükümlüdür. Bu özelliklerin hepsine sahip olan kişi Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakarlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.



Kurban kesmenin önemi


İnsanlık tarihi boyunca hemen bütün dinlerde mevcut olan kurban ibadeti İslam'da şekil ve amaç yönüyle önemli farklılıklar arz eder. Kur'an'da Hz. Âdem'in iki oğlunun Allah'a kurban takdim ettiklerinden söz edilir (el-Mâide 5/27); bir başka âyette de ilâhî dinlerin hepsinde kurban hükmünün konulduğuna işaret edilir (el-Hac 22/34). Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah'ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil'in Cenâb-ı Hakk'ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır. Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Zengine malını Allah'ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah'a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.



KURBAN BAYRAMI TATİLİ GÜNLERİ


11 Eylül 2016 Pazar Arefe


12 Eylül 2016 Pazartesi Kurban Bayramı (1.Gün)


13 Eylül 2016 Salı Kurban Bayramı (2.Gün)


14 Eylül 2016 Çarşamba Kurban Bayramı (3.Gün)


15 Eylül 2016 Perşembe Kurban Bayramı (4.Gün)





#Kurban Bayramı
#Kurban
#Kimler kurban kesmeli?
il y a 8 ans