|

Kolonya koklamak orucu bozar mı?

Orucu bozan ve orucu bozmayan şeyler mübarek Ramazan ayında en çok araştırılan konular arasında. İslam alemi için büyük önem taşıyan Ramazan ayında sayılı günler kaldı. Oruç tutacak vatandaşlar, orucun kabul olması için dikkatli olmaya özen gösteriyor. Peki orucu bozan şeyler arasında kolonya yer alıyor mu? Kolonya orucu bozar mı? Oruçluyken kolonya koklamak orucu bozar mı? İşte detaylar.

18:16 - 21/03/2023 الثلاثاء
Güncelleme: 18:22 - 21/03/2023 الثلاثاء
Yeni Şafak
Kolonya dökünmek orucu bozar mı?
Kolonya dökünmek orucu bozar mı?

Mübarek Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber oruç tutmaya hazırlanan vatandaşlar oruç ibadetine engel olabilecek durumları merak ediyor. "Oruçluyken kolonya sürmek orucu bozar mı?" "Kolonya koklamak orucu bozar mı?" sorularının cevabını sizler için derledik. İşte Diyanet'in kolonya orucu bozar mı sorusuna cevabı.

Kolonya orucu bozar mı?

Kolonya koklamak orucu bozar mı?

Oruç tutanların deodorant, parfüm veya kolonya kullanmaları, bunları koklamaları caizdir. Bunlar yemek ve içmek sınıfına dâhil olmadığı için orucu bozmazlar.

Ağız spreyi kullanmak veya sakız çiğnemek oruca zarar verir mi?

Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.

Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 395, 396). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır.

Orucu bozan durumlar

Orucu bozan şeyler nelerdir?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer. Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Kusmak orucu bozar mı?

Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez. Kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması hâlinde ise oruç bozulur. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin.” (Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25) buyurmuştur. Bununla birlikte, kustuğu için orucu bozuldu zannıyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Böyle bir kimseye keffâret değil, gününe gün kaza gerekir.


#Orucu bozan haller
#kolonya dökünmek
#oruç
#ramazan
1 عام قبل