|

10. Uluslararası Şiir Şöleni başlıyor

Türkiye Yazarlar Birliği''nin düzenlediği Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenlerinin ilki, 1992 yılında Bursa ve Konya''da yapılmıştı.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 27/05/2013 Pazartesi
Güncelleme: 13:42 - 27/05/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
10. Uluslararası Şiir Şöleni başlıyor
10. Uluslararası Şiir Şöleni başlıyor

Yakutistan''dan Hollanda''ya kadar yaygın bir coğrafyadan şairlerin katılacağı şölende Manas, Yusuf Has Hacib ve Namık Kemal adına büyük ödüller verilecek.

Türkçe''nin 10. Şiir Şöleni beş yıl önce vefat eden ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov''a ithaf edildi.

Türkçe'nin 10. Uluslararası Şiir Şöleni Kırgızistan'ın Başkenti Bişkek'te 29 Mayıs Çarşamba günü başlıyor. 10. Şiir Şöleni, beş yıl önce kaybettiğimiz ünlü Kırgız yazarı Cengiz Aytmatov''un hatırasına ithaf edildi. Şiir Şölenine Batıda Hollanda''dan doğuda Yakutistan''a kadar çok sayıda ülke ve bölgeden şairler katılıyor.

Şölen, Türkiye Yazarlar Birliği''nin öncülüğünde, Kırgızistan Yazarlar Birliği ve Manas Üniversitesi''nin işbirliği ile düzenleniyor. Şölene Türkiye, Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Gürcistan, KKTC, İran, Bulgaristan, Kosova, Makedonya, Moldova (Gagavuzyeri), Karaçay-Balkar, Altay, Kırım, Yunanistan (Batı Trakya), Çuvaşistan, Tataristan, Başkurdistan, Yakutistan, Moğolistan, Almanya ve Hollanda''dan şairler ve yazarlar katılacak.

Geçen yirmi yıl içinde, Almatı (Kazakistan), Aşgabat (Türkmenistan), Girne (Kıbrıs), Strazburg (Fransa), Akmescid (Kırım-Ukrayna), Üsküp (Makedonya), Bakü (Azerbaycan) ve son olarak Prizren (Kosova)''da yapılan şölenler, Türk Dünyasında dünyayı dolaşan süreklileşmiş tek edebi faaliyet olarak biliniyor.

Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan, şiir şölenlerinin gelenekleşmesinin öncelikle, yaygın bir coğrafyada farklı lehçelerde zengin bir şiir varlığı ortaya koyan Türk dilli toplulukların ortak bir dil ve edebiyat zemini oluşturmalarına hizmet ettiğini söyledi.

D. Mehmet Doğan, İki yılda bir yapılan bu şölenlerin Türkçenin coğrafi dağılımı ve tarihi macerasını yansıtır şekilde farklı ülkelerde ve şehirlerde yapıldığını dile getirerek 10. Şiir Şöleninin Bişkek''te yapılacağını ve şiirimizin başkentinin bu sene Bişkek olduğunu dile getirdi.

10. şölende Manas, Yusuf Has Hacib ve Namık Kemal adına büyük ödüller verilecek. Şölen boyunca konferanslar, konserler yanında şiir atölyelerinde şairler, şiirle ilgili çeşitli konularda görüşlerini ortaya koyacak.

Türkiye şölene kalabalık bir şair, yazar, ilim adamı ve gazeteci topluluğu ile katılıyor. Türkiye heyeti 28 Mayıs''ta İstanbul''dan hareket edecek.

Türkçenin 10. Şiir Şölenine Türkiye dışından katılması kesinleşen şairler:


Bölge Şair

Altay Brontoy Bedurov

Altay Samunov Sergey Mihaylovic

Azerbaycan Akbar Yolchuyev

Azerbaycan Azimov Elşan Bakhşeyişoğlu

Azerbaycan Mahir Garayev

Başkurdistan Gulnara Halfitdinova

Başkurdistan Gulnaz Muratovna Kutueva

Bulgaristan Kadriye Cesur

Çuvaşistan Albina Lyubimova

Hollanda Hüseyin Kerim Ece

İran Nasir Peygüzar

Karaçay-B(M)alkar Muradin Olmezov

Karaçay-B(M)alkar Abdullah Begiyev

Kazakistan Tanagöz İlyasova

Kıbrıs Talat Ürer

Kırım Dilaver Osman

Kırım Seyran Süleyman

Kosova Zeynel Beksaç

Kuzey Irak Gomhor Mohammed Khaleel

Makedonya Leyla Şerif Emin

Moldova Ecaterina Ganeva

Saha Yakut Andrian Lukin Vasilevic

Saha Yakut Androsov Gavril Gavrilevich

Saha Yakut Elena Sleptsova-Koorsunnaaah

Tataristan Çulpan Zaripova Çetin

Tataristan Rıfat Salahov

Tuva Hakas Alexander Kotozhekov

11 yıl önce