|

Altın Palmiye Oğulun Odası'nda

Jüri büyük ödülü Avusturyalı yönetmen Michael Haneke'nin iki ödül daha alan filmi 'Piyano Öğretmeni'ne verildi. Altın Palmiye ise 'Oğulun Odası'nın oldu.

.
00:00 - 22/05/2001 Salı
Güncelleme: 10:15 - 23/01/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Altın Palmiye Oğulun Odası'nda
Altın Palmiye Oğulun Odası'nda

Bu yıl 54. kez düzenlenen Cannes Film Festivali'nde, jüri büyük ödülünü Isabelle Huppert'in "en iyi kadın", Benoit Magimel'in "en iyi erkek oyuncu" ödüllerini aldığı, Avusturyalı yönetmen Michael Haneke'nin yönettiği "Piyano Öğretmeni" (The Piano Teacher) filmi aldı. İtalyan yönetmen Nanni Moretti'nin "Oğulun Odası" (The Son's Room) adlı filminin "Altın Palmiye"yi aldığı festivalde, "en iyi yönetmen" ödülünü korku filmi "The Man Who Was Not There"in yönetmeni Joel Coen ve "Mulholland Drive"ın yönetmeni David Lynch paylaştı. En iyi yönetmen ödüllerini, yoğun programı nedeniyle daha önce juri başkanlığından ayrılan ünlü oyuncu Jodie Foster verdi.

"Altın Kamera Ödülü" bu yıl "The Fast Runner" ismiyle ilk filmini çeviren Kanadalı yönetmen Zacharias Kunuk'a verildi. Festivalde en iyi senaryo ödülünü, Bosnalı Danis Tanoviç"in "No Mans Land" isimli filmi aldı. Öte yandan, teknik performans ödülü, festivale "Millenium Mambo" ve "What Time Is There" adlı filmleriyle katılan yönetmen Tu Duu-Chin'e verildi.

Festivalin 10 kişilik jürinin başkanlığını, yönetmen ve oyuncu Liv Ulmann yaptı. Melanie Griffith'e "yaşam boyu başarı ödülü"nün verildiği festivalin kapanış töreninde, Fransız yönetmen Paul Ruiz'in çevirdiği ve manken Laetitia Casta'nın da rol aldığı, "Les Ame Forte" isimli film gösterildi. Sinema eleştirmenleri, bu yıl düzenlenen festivalin diğer yıllara oranla daha sönük geçtiğini belirtirken, yarışmalara katılan filmlerin çok heyecan verici olmadığı görüşünde birleştiler. Cannes Film Festivali'nde geçen yıl Altın Palmiye'yi, Lars Von Trier'in yönettiği müzikal komedi "Dancer in the Dark" filmi kazanmıştı.

23 yıl önce