|

Hat sanatı ve meşhur hattatlar

.
00:00 - 10/10/1999 Pazar
Güncelleme: 18:08 - 16/12/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Hat sanatı ve meşhur hattatlar
Hat sanatı ve meşhur hattatlar

İslam medeniyetine ait güzellikleri 'harf' şeklinde billurlaştıran ve İslam sanatlarının en önemli şubelerinden birini oluşturan hat san'atı, on dört asırlık İslam tarihinin izlerini de alarak çeşitlenmiş ve günümüze kadar ulaşmıştır. Hat sanatının sahip olduğu estetik değerleri, çeşitli hat üsluplarını, önde gelen üstatlarının eserlerinden örnekler vererek tanıtan önemli bir çalışma yayınlandı: Hat Sanatı ve Meşhur Hattatlar (Prof. Dr. Muhittin Serin. Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı, 1999, İstanbul).

Türkiye, Amerika, Mısır ve İran'daki müze, kütüphane ve koleksiyonlarda, uzun, yorucu, ciddi ve titiz bir çalışmanın sonunda ortaya çıkan eser, aklâm-ı sitte ve nesta'lik yazı üsluplarına göre tasnif edilmiş, özellikle İslam dünyasında meşhur olmuş hattatların biyografilerini, eserlerini ve talebelerini şumullü bir şekilde ele almaış, bu bakımından önemli bir kaynak olma özelliğine sahip. Kitabın birinci bölümünde yazının fiziki ve manevi güzellikleri değerlendiriliyor. Arap yazısının menşei ve İslam yazılarının imla ve sanat yazısı olarak gelişmesi anlatılıyor. Üçüncü bölümde, Osmanlı hat mektebinin teşekkülü, müessisleri yer almakta. Dördüncü bölümde aklam-ı sitte dışında gelişen nesta'lik yazı, İran ve Osmanlı coğrafyasında bu üslubun sanat yazısı olarak gelişmesinde rol oynanan önde gelen hattatlar, eserlerinden örneklerle tanıtılmış. Kitap, hat sanatı ile ilgili yayınlanmış Türkçe eserler hakkında bilgilerin yer aldığı altıncı bölümle sona eriyor.

21x30 ebadlarında, özenle seçilmiş 151 renkli, 13 siyah-beyaz levha ve fotografın yer aldığı büyük boy kitap, 330 sayfa.

25 yıl önce