|

Hem küresel hem lokal caz

Akbank Caz Festivali, 20. yaşını yenilenen logosu, Count Basie Orchestra, Sun Ra Arkestra, John Surman ve Diane Schuur ile kutluyor

00:00 - 22/08/2010 Pazar
Güncelleme: 00:17 - 22/08/2010 Pazar
Yeni Şafak
Hem küresel hem lokal caz
Hem küresel hem lokal caz

Cazın, Türkiye'de 20 yıllık ev sahibi Akbank Caz Festivali, bu yıl 23 Eylül-12 Ekim 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 20. yılda 20 gün sürecek olan festivalde, konserlerin yanı sıra, film gösterimleri, atölye çalışmaları ve paneller de düzenlenecek. Logosu da yenilenen festivalin 20 yıllık öyküsünü konu alan “Akbank Caz Retrospektif: 20. Yıl Belgeseli” bu yıl müzikseverlere sunuluyor. “20. Yılında Akbank Caz Festivali Kitabı” ve “Akbank Caz Festivali'nin 20 Yılı (1991-2010)” isimli albüm de festivalin sürprizlerinden. Bu yıl, Count Basie Orchestra, Sun Ra Arkestra, John Surman, Diane Schuur gibi caz ustalarını ağırlayacak olan festival, 20. yılına yakışır bir etkinlikler dizisi hazırlığı içinde.

AÇILIŞTA COUNT BASİE

Akbank 20. Caz Festivali, “Büyük Orkestraların Eğemenliği” bölümünde bu yıl The Count Basie Orchestra, The Sun Ra Arkestra ve International Composers Pool Orchestra'ya ev sahipliği yapıyor. Amerikalı efsanevi orkestra şefi Count Basie'in kurduğu orkestra 23 Eylül'de Lütfi Kırdar'da Festival'in açılışını yapacak. Açılışın hemen ertesinde, 24 Eylül'de John Surman ve Chris Laurence Aya İrini'de sahne alacak. Bir müzik efsanesi olan Sun Ra'nın mirasçısı The Sun Ra Arkestra, 01 Ekim'de CRR'de, Post-modern caz müziğin öncüsü Instant Composers Pool Orchestra ise 03 Ekim'de Babylon'da olacak.

CAZIN DİVASI

“Cazın First Lady'si” iki Grammy ödülü sahibi Diane Schuur da festival kapsamında caz severler için unutulmaz bir konsere imza atacak. Stan Getz, B.B. King, Dizzy Gillespie ve Ray Charles gibi cazın ünlü isimleriyle beraber sahne alan Diane Schuur, 30 Eylül'de CRR'de bir konser verecek.

Paganini, Sosa ve Barbarlar'ı dinle

Festival'in “20. Yıla Özel Projeler”i arasında ise Omar Sosa, Okay Temiz 3+1 ve Barbarlar featuring Craig Harris dikkat çekiyor. Vurmalı çalgılar dendiğinde Türkiye'de akla gelen en önemli müzisyenlerden Okay Temiz, yepyeni projesi 3+1 ile Akbank 20. Caz Festivali kapsamında yenilikçi ve eklektik bir müzik anlayışını 24 Eylül'de Babylon sahnesine taşıyacak. Festival'in özel konuklarından biri de Barbarlar. Ünlü piyanist Ali Perret önderliğinde kurulan grup, 26 Eylül'de Babylon'da sahne alacak. Festivalin heyecanla beklenen performansları arasında bulunan Paganini Trio, klasik müzik, caz ve dünya müziği arasında bir köprü kuracak. Aya İrini'de 25 Eylül'de gerçekleştirilecek konserde ünlü perküsyon sanatçısı Burhan Öçal'a, Tuluğ Tırpan ve Atilla Aldemir eşlik edecek. Festival kapsamında Türk cazının duayenleri de farklı mekanlarda caz severlerle buluşacak. İmer Demirer, Aydın Esen, İlhan Erşahin, Alp Ersönmez, Baki Duyarlar, Önder Focan ve Tuluğ Tırpan, Oğuz Büyükberber, festivalde birer konser verecek.

14 yıl önce