|

OP ART'ın babası İstanbul'da

Optik yanılsama yöntemiyle yapılan geometrik soyut sanat türü olarak bilinen OP ART'ın dünyadaki önemli temsilcilerinden biri olan Victor Vasarely'nin eserleri İstanbul'da sergileniyor

.
00:00 - 31/05/2001 Perşembe
Güncelleme: 11:40 - 6/05/2014 Salı
Yeni Şafak
OP ART'ın babası İstanbul'da
OP ART'ın babası İstanbul'da

Ülkemizin ve dünyanın seçkin sanat eserlerini sanatseverlere tanıtmayı amaç edinen Yapı Kredi Kültür Merkezi, önemli bir sergiye daha ev sahipliği yapıyor. Optik sanatların dünyadaki en önemli temsilcilerinden biri olan Victor Vasarely'nin herkesi büyüleyen resimleri, halıları ve heykelleri, Yapı Kredi Kâzım Taşkent Sanat Galerisi'nde sergileniyor.

Daireler, dikdörtgenler, kareler, elipsler ve baklava dilimleriyle bir masal ülkesi yaratan Vasarely, yapacağı eserlerin tasarımını ilk önce bilgisayar ortamında gerçekleştiriyor, daha sonra uyguluyor.

Bir milimlik hatayı bile kaldıramayan ve optik yanılsamayı ön planda tutan bu sanat, Vasarely'nin sihirli parmaklarıyla can buldu ve dünyada itibar gördü. Vasarely dışında Bridget Riley, Richard Anuskiewicz, Larry Poons ve Jeffrey Steele de optik yanılsama sanatının önde gelen isimleri arasında bulunuyor. 1997 yılında hayata veda eden Vasarely'nin eserleri bugün dünyanın pek çok büyük müzesinde sergileniyor. Yapı Kredi Kâzım Taşkent Sanat Galerisi'ndeki sergide ise ünlü sanatçının Macaristan'ın PËcs kentindeki Janus Pannoius Müzesi koleksiyonuna ait olan 45 orjinal eseri yer alıyor.

Eserlerinde doğanın özüne ulaşmaya çalışan ünlü ressam, yapıtları ve doğa arasındaki etkileşimi şu sözleriyle ele veriyor: "Benim eşsiz biçimlerim-çok renkli karaler, daireler-aslında yıldızların, atomların, kum tanelerinin, yaprak ve çiçek ve hücrelerin karşılığıdır. Ben doğaya herhangi bir payzaj ressamından daha yakın hissediyorum kendimi. Bu biçimlerin en derinlerinde, yapılarında ve öğelerinde kendimi doğanın karşısında buluyorum."

1908 yılında Macaristan'ın PËcs şehrinde dünyaya gelen Victor Vasarely, tıp eğitimini bırarak sanatı seçer. 1930'dan sonra sanat yaşamını Paris'te devam ettiren sanatçı, siyah-beyaz kontrastlar, zebra ve kaplan gibi hayvan motiflerinin geometrik yorumu üzerine ilginç çalışmalar yapar. Sonraki yıllarda yağlıboya çalışmaları ve sekizgenin üç boyutlu olarak tasarlanması üzerine yoğunlaşır. Renk, biçim, ışık üçlemesinin arasındaki ilişkiyi sorgulayan Vasarely'nin, grafik sanatının doruğuna çıkan yapıtları, onun aynı zamanda usta bir illüzyon kadar şekillerle, nesnelerle göz yanıltıcı oyunlar oynayabileceğini gösteriyor. Vasarely'nin izleyeni başka bir aleme götüren eserleri 8 Haziran'a dek görülebilir.

23 yıl önce