|

Şiirin saklı 'su'yu Kitap-lık'ta

.
00:00 - 10/04/2001 Salı
Güncelleme: 15:54 - 14/01/2014 Salı
Yeni Şafak
 Şiirin saklı 'su'yu Kitap-lık'ta
Şiirin saklı 'su'yu Kitap-lık'ta

Yapı Kredi Yayınları'nca iki ayda bir yayınlanan Kitap-lık, bu ayda hayli zengin. Derginin 'Rüzgar Gülü' bölümünde bu ay, Burak Şuşut, Bülent Ecevit, Güven Turan, Orhan Pamuk, Samih Rifat, Cem Aktaş, Orçun Türkay, Yüksel Pazarkaya, Michel Braudeau, Edgar Allen Poe ve Daniel Rouard'a ait yazılar yer alıyor. İlhan Berk, nesneler içerisinde kendisine 'açık, seçik, yalın, som' ifadelerini çağrıştıran 'masa' üzerine izlenimlerini yazıyor.

Kitap-lık'ta bu sayı Nursel Durel, 50 yılı aşkın bir süredir çeviriyle uğraşan Cevat Çapan'la 'çeviri üzerine konuşuyor. Pelin Özer Savlı ve Samih Rifat, Fransa'nın ünlü 'Butik' Yayınevi Fata Morgana'nın kurucusu ve sahibi Bruno Roy ile Fata Morgana Yayınevi, yayıncılık, yazarlar ve kitaplar üzerine söyleşiyor. Sâdık Hidayet'in YKY'dan çıkacak olan 'Alacakaranlık' adlı öykü kitabından alınan bir öyküsü ve G. Steiner'in yine YKY'dan çıkacak olan 'Gerçek Varlıklar' adlı kitabının ilk bölümünden yapılan alıntı, okuyucuyu kitaplara acıktıracak tadımlık bölümler.

Necatigil, sarı sayfalarda

Kayahan Yükseler, Yuri Oleşan'ın 'Seçmeler' adlı yapıtının bir kesitini, Türkçe'ye çeviriyor. Enis Batur, Mallarme'nin Paris'ten kaçmak istediğinde gittiği ve son dönem çalışmalarının tamamını sürdürdüğü Valvins'deki evinine yaptığı ziyaretten edindiği izlenimleri ve ünlü yazarın gizemli evinin kendisine çağrıştırdıklarını yazıyor.

Dergi'nin Vesikalık adlı bölümünde, Behçet Necatigil'in, yaşamı ve eserleri mercek altına alınıyor. Bu bölüme yazılarıyla katkıda bulnan isimler; Mehmet H. Doğan, Nursel Durel, Yüksel Pazarkaya, Orhan Koçak, Gültekin Emre, İlhan Usmanbaş, Naim Tirali, Hasan Pulur ve Eray Canberk. Ayrıca Cemal Süreyya'nın Necatigil'in eserlerine dair görüşleri de bu dosyaya dahil edilmiş. (Tel: 0212-252 47 00)


23 yıl önce