|

Mescid-i Aksa’daki çatışmada bir Türk yaralandı

Mescid-i Aksa’da dün gece İsrail polisinin nöbet tutan müslümanları uzaklaştırmak için plastik mermilerle açtığı ateş sonucu bir Türk yaralandı.

Yeni Şafak
12:44 - 21/07/2017 Cuma
Güncelleme: 12:46 - 21/07/2017 Cuma
Diğer
Mescid-i Aksa’daki çatışmada bir Türk yaralandı.
Mescid-i Aksa’daki çatışmada bir Türk yaralandı.

Mescid-i Aksa’nin Esbat kapısında nöbet tutan bir Türk vatandaşı, İsrail polisinin müslümanlara uyguladığı şiddeti anlattı. Gömleğinin yakasında kan lekesi bulunan Türk turist, İsrail güvenlik güçlerinin plastik mermiyle bir Türk vatandaşını yaraladığını ve onu hastaneye götürdüklerini söyledi. İsrail güvenlik güçlerinin plastik mermi kullanarak açtıkları ateş sonucu 22 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Mescid-i Aksa’nın ibadete kapatılması ve yalnızca elektronik detektörlerin konulduğu kapıdan girmelerinin şart koşulmasını protesto etmek için dünyanın çeşitli ülkelerinden Kudüs’e gelen müslümanlar Filistinlilerin direnişine destek verdi. Müslümanlar, İsrail güvenlik güçlerinin ibadeti engelleme haklarının bulunmadığını buna direneceklerini vurguladı.

İsrail 50 yaş altı Müslümanların Kudüs’e girişini yasakladı

Mescid-i Aksa’da yapılması beklenen büyük protesto yürüyüşünden hemen önce İsrail polisi 50 yaş altındaki Filistinlilerin Mescid-i Aksa’ya girişlerine izin vermeyeceğini açıkladı. Filistinli Müslümanlar Mescid-i Aksa’ya giriş için uygulanan sıkı güvenlik tedbirlerini protesto etmek için yeni gösteriler planladı. İsrail polisi, 50 yaş altı erkeklerin Eski Kudüs’e girişlerine izin verilmeyeceğini, kadınlar için herhangi bir kısıtlamanın söz konusu olmadığını açıkladı.

Bu sabah polis Mescid-i Aksa etrafında güvenlik tedbirlerini artırdı. Mescid-i Aksa’nın dışında Filistinliler ile İsrail güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıktı. Çok sayıda Filistinli yaralandı. İsrail güvenlik kabinesi, Mescid-i Aksa’nın kapılarına kurulan elektronik metal detektörlerinin ne zaman kaldırılacağına kendilerinin karar vereceğini söyledi.

İleri gelen 10 Filistinli aktivist tutuklandı

Filistinli bir Avukat grubu Kudüs’te ileri gelen 10 aktivistin tutuklandığını açıkladı. Filistin Mahkumlar Kulübü, Fetih Partisinin Kudüs Başkanı Hatem Abdul Kadir’in de tutuklananlar arasında olduğu açıkladı.

Filistinli Hamas ve Müslüman liderleri İsrail’in Mescid-i Aksa’daki uygulamalarını protesto etmek için cuma günü dünya genelinde bütün müslümanlara toplu gösteri çağrısı yaptı. Hamas Lideri İsmail Haniya Mescid-i Aksa’nın kırmızı çizgileri olduğunu belirterek, bu çizgiyi geçmemeleri konusunda İsrail’i uyardı. İsmail Haniya,“Düşmana diyoruz ki kutsal mekanları Kudüs halkına kapatarak Müslümanların topluca cezalandırılmasına müsamaha edilemez” dedi.

Milletlerarası Müslüman Alimleri Birliği: “Kudüs’e destek için Bütün Müslümanlar dayanışma içinde olsun”

Merkezi Katar’ın Başkenti Doha’da bulunan Milletlerarası Müslüman Alimler Birliği bütün Müslümanlara bir çağrıda bulunarak, bugünkü “Öfke günü"nde Müslümanların dayanışma içinde olmasını istedi.

İsrail güvenlik güçleri kontrol noktalarını artırdı

İsrail güvenlik kuvvetleri sık aralıklarla kurdukları kontrol noktalarında Batı Şeria’dan Kudüs’e giden Müslümanları taşıyan otobüsleri durdurdu.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Mescid-i Aksa’nın Müslümanların girişine kapatılmasının yol açtığı gerilim sebebiyle Çin’e yapacağı ziyareti iptal etti. Abbas, Milletlerarası topluluğu bu duruma müdahale etmeye çağırdı.
#Mescid-i Aksa
7 yıl önce
default-profile-img