|

Analiz: Microsoft, AMD'yi satın mı alacak?

Geçtiğimiz sene Nokia'nın telefon departmanını şemsiyesi altına alarak yılın en önemli satın alımına imza atan Microsoft'un gözüne kestirdiği yeni firma AMD (olabilir mi?)

Yeni Şafak
17:25 - 30/06/2015 Salı
Güncelleme: 17:26 - 30/06/2015 Salı
Diğer
Kısa Özet:

Bize kalırsa Microsoft'un AMD'ye bir bütün olarak ihtiyacı yok. Dahası üzerinde ekstra maliyet yaratacağından zararı bile olabilir. Microsoft'un ihtiyacı olan şey, mevcut donanımlarına yongaseti üretimi olabilir ki bunun için de AMD'yi satın almak yerine bu bölümüne ortak olması çok daha akılcı bir çözüm olarak görünüyor.



---------


Teknoloji dünyası yakın bir gelecekte son dönemin en önemli satın alımlarından birisine sahne olabilir. Geçtiğimiz sene Nokia'nın telefon departmanını şemsiyesi altına alarak yılın en önemli gelişmesine imza atan Microsoft'un gözüne kestirdiği yeni firma AMD.



Henüz iki firma tarafından da doğrulanmamış olmakla birlikte, mevcut konjonktüre baktığımızda kesinlikle ihtimal dahilinde olan bir girişim olarak değerlendirebiliriz.



Şöyle ki, Microsoft'un Windows, Office vb. gibi ana yazılımlarının hemen ertesinde gelen en önemsediği kolu konsol departmanı. Bildiğimiz gibi Sony ile rekabet ettiği bu alanda en büyük iş ortağı ise XBox'larının yongasetini üretmek olan AMD. Microsoft bundan 10 yıl kadar önce -yani konsol işine ilk girdiği zamanlarda- kendi içerisinde bir departman açmış ve burada yongaseti üretimine yönelik çalışmalar gerçekleştirmişti. Fakat işler beklediği gibi gitmediğinden olacak, nihai aşamada tercihini kendi yongasetleri yerine AMD'den ve Nvidia'dan yana kullanmıştı. Örneğin konsollarda AMD'yi tedarikçi olarak alırken, Zune Player'da (medya oynatıcısı) Nvidia'yı tercih etmişti.







Diğer yandan konsolların haricinde, bir de akıllı telefon kısmı var bildiğimiz gibi işin. Microsoft, Windows Mobile ile yazılım kısmını zaten kendisi hallediyor keza Nokia'dan kendisine geçenler de gerek patent teknolojileri ve gerekse de tasarımsal anlamda mükemmel bir altyapı oluşturuyor. Ama işin bir de yonga seti tarafı var. İşte AMD'yi istemesi için oldukça geçerli sebeplerden birisi de bu olabilir. Ki bu sayede neredeyse tamamıyla kendi içerisinde bir donanımsal ekosistem oluşturmayı başarmış olur. Tabii tüm bu dediklerimiz bizim tahminlerimizden ibaret ki yukarıda da belirttiğimiz gibi mevcut tablodan hareketle fikir yürütüyoruz.



İşin bir de maddi boyutu var tabii ki. Son yıllarda çıkardığı yongalarında ''güç tüketimi-performans dengesini'' bir türlü tutturamayan AMD bu sebeple son yıllarda son derece ciddi bir değer kaybına uğradı. Intel ile olan masaüstü ve sunucu pazarındaki işlemci rekabetinde oldukça geride kalan firma diğer yandan bir diğer ana üretim kolu olan ekran kartı yongalarında da Nvidia'nın gerisinde kaldı.



Son verilere göre şu anda

pazar değeri 1.87 milyar dolar

a kadar gerilemiş durumda ki haliyle Microsoft gibi devlerin iştahını kabartması için bundan daha uygun bir zaman olamaz. Düşünün ki bundan 9 yıl önce ATI'yi bünyesine katan AMD'nin ödediği tutar 4.1 milyar dolar idi. Yani şimdiki toplam değerinin 2 katından fazla. Tabii burada Microsoft'un 1.8 milyar dolar ödeyip satın alabileceği gibi bir sonuç çıkarmayalım. Çünkü iş bu kadar basit değil. Bir kere ilk olarak bu tür satın alımlarda firmanın tüm iş kolları baz alınarak hesaplanan '

toplam kurumsal değer

' kriteri vardır ki AMD'nin değeri böyle hesaplandığı vakit yaklaşık 3.3 milyar dolara erişiyor. Bitti mi? Hayır. İşin bir de

patent ayağı

var tabii ki. Ne de olsa patentler (ki bunların arasında 64-Bit patenti de var.) değer hesaplamada aktif ve net olarak değerlendirilebilecek bir yapı arz etmiyor. Velhasıl dememiz o ki, Microsoft, AMD'yi satın alacak olursa, kasasından çıkacak para muhtemelen çok daha fazla olacaktır.







Haydi hepsini geçtik, Microsoft, AMD'ye konsollarında kullandığı

her yongaseti için 100 dolar

ödeme yapıyor. En basitinden şimdiye kadar bir yılda 12.6 milyon adet Xbox One satışı gerçekleştiğine göre toplam ödemesi de 1.26 milyar dolara erişmiş durumda. Ki bu da AMD'nin 1.81 milyar dolardan çok daha fazlasına gideceğinin gayet iyi bir kanıtı.



Açıkçası bize kalırsa Microsoft'un aslında AMD'ye bir bütün olarak da ihtiyacı yok. Dahası üzerinde ekstra maliyet yaratacağından zararı bile var. Neticede AMD'nin alınması demek sunucu/masaüstü işlemcileri, süper bilgisayarlar, ekran kartları vb. gibi bir sürü Microsoft'un ilgi sahasına girmeyen bir iş koluna yatırım yapacak olması demek. Oysa Microsoft'un ihtiyacı olan şey olsa olsa yukarıda da belirttiğimiz gibi mevcut ürün gamlarında (yani konsol, akıllı telefon ve tabletler) yongaseti üretimi olabilir ki bunun için de AMD'yi satın almak yerine ortak olmak çok daha akılcı bir çözüm olarak görünüyor.



Hülasa bekleyip göreceğiz artık. Bakalım sonuç ne olacak...








#microsoft
#amd
#kurumsal
#konsol
#xbox
9 yıl önce