|

Analiz: Microsoft Nokia'yı satıp, telefon pazarından çıkabilir!

Nokia satın alımının ertesinde bir türlü belini doğrultamayan ve telefon departmanından ettiği zarar her geçen çeyrekte biraz daha büyüyen Microsoft'un bu pazardaki geleceği pamuk ipliğine bağlı.

Yeni Şafak
19:34 - 8/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 19:36 - 8/07/2015 Çarşamba
Diğer

Nokia satın alımının ertesinde bir türlü belini doğrultamayan ve telefon departmanından ettiği zarar her geçen çeyrekte biraz daha büyüyen Microsoft deva işten çıkarmalardan birisi için daha düğmeye bastı.



Haberin detaylarına geçeceğiz ama ilk olarak tabloyu kavrayabilmek adına Nokia'nın Microsoft'un sırtında nasıl bir kambur oluşturduğunu anlamamız için geçmişe gitmemiz gerek:



Nokia'nın Microsoft'a '
gerçek maliyeti'
ne kadar oldu?


Nokia'nın Microsoft'a ham maliyeti her ne kadar 7.2 milyar dolar olsa da işin içine demirbaşlar, envanterler vb. gibi yan giderler ve beklenmedik maliyetler alt alta konulup da toplandığı zaman 9.4 milyar dolara erişti. Fakat sorun şu ki, Microsoft finansçıların çıkardığı hesaba göre Nokia'nın firma değeri 5.5 milyar dolar ile sınırlı idi. Kalan 3.9 milyar dolarlık gider ise Microsoft'un hanesine

olarak yazıldı. Tabii diğer yandan cihaz bölümünün her çeyrek zarar etmesi ile birlikte bu açığın daha da büyüdüğünü atlamamamız gerek.





Toplam çalışanların yaklaşık 1/4'ü işten çıkarıldı!


İşte bu yolda, radikal önlemler almak zorunda kalan Microsoft, o dönem CEO'luğa seçilen Satya Nadella'nın önderliğinde ilk olarak Nokia'nın (bu arada Nokia derken firmanın sadece Cihaz ve Servisler Bölümünden bahsediyoruz yoksa Nokia'nın tamamı alınmış değil) satın alınması ertesinde Nokia'dan kendilerine geçen çalışanların büyük bir bölümünü (18,000 kişi) kademeli olarak işten çıkardı. Kararın açıklandığı gün takvimler 17 Temmuz 2014'ü gösteriyordu.



İşte şimdi, yani aradan bir yıl bile geçmeden, Microsoft bir işten çıkarma kararı daha aldı. Bu defa bileti kesilecek çalışan sayısı ise 7800 kişi olarak belirlendi. Bu çalışanların neredeyse tamamı Cihazlar (ya da daha özelleştirecek olursak akıllı telefon donanımları) departmanından gerçekleşecek. Bu işten çıkarmaların maliyeti ise 7.6 milyar dolar belirlenmiş durumda. 'Tek seferlik giderler' hanesine yazılacak olan tutarın içerisinde en büyük kalemi ise tahmin edeceğimiz gibi tazminatlar oluşturacak.



Microsoft'un küresel çapta 110,000 dolayında çalışanı olduğunu göz önüne alırsak toplam istihdamının neredeyse dörtte birini işten çıkarttığını görüyoruz ki bu şüphesiz inanılmaz büyük bir oran.





Yatırımcılar '
donanıma son verin
' diyor


Her ne kadar Microsoft'un çeyreklik raporu bu masraftan ötürü yeniden değerlendirilecek ve beklentiler aşağıya çekilecek olsa da yatırımcılar karardan memnun. Çünkü ortak görüş 'donanım departmanının' sırtlarında büyük bir yük hatta kambur teşkil ettiği yönünde. Hatta yönetim kurulunda konu masaya yatırıldığı vakit tekrardan yazılıma odaklanılıp, donanımdan tamamen çıkılması yönünde fikirlerin giderek ağırlık kazanmakta olduğundan bahsediliyor.



Köprüden önce son çıkış: Windows Mobile 10


İşte Microsoft'un tüm bu eleştiriler karşısında elinde kalan tek kurşununun Windows Mobile 10 olduğu konusunda da tüm analizciler hemfikir. Yani diğer bir deyişle, WM 10 ile birlikte uzun bir süreden beri beklenen başarı yine gerçekleşmeyecek olursa Microsoft çok büyük bir ihtimalle ya kendi mobil işletim sistemi projesini rafa kaldırıp Android şemsiyesi altına girecek ya da Nokia'yı elinden çıkartıp Android platformundan elde ettiği dolaylı gelirlerle yoluna devam edecek.




Bu arada 'dolaylı gelirler' derken küçümseyin sakın. Çünkü Microsoft'un Android platformundan sağladığı dolaylı gelirler, Windows Phone'dan kazandığı tüm gelirlerden çok daha yüksek! Şöyle ki, Microsoft Android platformuna cihaz üreten tüm firmalardan cihaz başı 5-15 dolar arasında değişen lisans bedeli alıyor. Aradaki farkı ise Microsoft'un üretici ile olan anlaşması belirliyor. Yani örneğin Samsung gibi devlerden cihaz başı 5 dolar alıp sürümden kazanırken, görece ufak firmalara da cihaz başı 15 dolara kadar fatura kesiyor.







İşte Microsoft-Nokia anlaşması olsun yahut Google'ın Motorola'yı satın alıp ertesinde Lenovo'ya satması olsun bu tür anlaşmalara patent penceresinden bakmamız gerek:





İşte Microsoft da olası bir Nokia satışında patentleri kendisinde tutup donanım departmanını çok daha düşük bir fiyata elden çıkaracak ki bu sayede Nokia'nın dev patent arşivi yoluyla Android ve iOS havuzundan lisans gelirleri elde etmeyi sürdürecek.















#microsoft
#nokia
#akıllı telefon
#windows mobile
9 yıl önce