|

İşte en çok kopyalanan akıllı telefonlar

Çin artık eski Çin değil. Dünün taklit ustaları bugünün ilham perileri oldu!

Yeni Şafak
14:00 - 12/07/2015 Pazar
Güncelleme: 04:54 - 12/07/2015 Pazar
Diğer

Bildiğimiz gibi bundan çok da uzak olmayan bir geçmişte, Çin denildiği vakit ülkemizde akla ilk gelen şey genel anlamda ele alırsak 'her şey 1 milyoncular', teknoloji özelinde ise imitasyon akıllı telefonlar idi. Hatta bu işi o kadar ileri götürmüşlerdi ki, taklit telefonlar bile kendi aralarında segmentlere ve dahası sınıflara ayrılır olmuştu. 1. kaliteden başlayıp 3. kaliteye gidiyorlardı.



İşte dünyanın teknoloji üçgeni olan Amerika, G. Kore ve Japonya'ya uzun bir süre boyunca sadece taşeronluk yapan ve bu sayede zamanla işin inceliklerine de vakıf olan Çinli üreticiler bunun ertesinde onlardan edindikleri tecrübeyle kendilere de yola koyulma kararı alarak bir zamanlar sadece montajını yaptıkları dev rakiplerine doğrudan rakip olmayı başardılar.



Bugün artık Xiaomi, Meizu ve Oppo gibi üreticilerin sadece Çin'de değil, küresel çapta hakimiyet kurmaya başladıklarını görüyoruz. Buna ek olarak gerek PC dünyasının en kıdemli ve köklü isimlerinden birisi olan Lenovo'nun akıllı telefon pazarına girişi olsun gerekse de Huawei ve ZTE gibi kurumsal sektöre yönelik ağ çözümleri üreten devlerin hem kendi markalarıyla hem de taşeron ürünlerle piyasayı domine etmeye başlaması olsun Çin pazarı dinamiklerini de radikal bir değişim geçirdi.



Velhasıl artık Çin denildiği zaman aklımıza sadece taklit edenler değil hem taklit edenler hem de ilham alınanlar geliyor. İşte bu haberimizde de ilham alınanlara bakacağız. Üstelik kaynağımız Android dünyasının en popüler test yazılımı olan Antutu'nun veritabanı olduğundan yanılma payı da yok. Çünkü teste giren her model (ki hergün binlerce münferit teste ev sahipliği yapıyor) tüm detayları ile sisteme kaydedildiğinden kullanım oranları ve popülerlikleri de net biçimde belirlenebiliyor.



İşte bu yılın ilk yarısında Çin pazarında en çok kopyalanan telefon marka ve modelleri:







Xiaomi, Meizu vb. gibi kaliteli Çin markalarının büyümesinden en fazla zarar gören firma hiç kuşkusuz Samsung oldu. Özellikle Uzakdoğu pazar payında bu sebeple ciddi bir daralma yaşadı G. Koreli dev. Ama işin asıl trajik tarafı Samsung'un Çinli kopyacıların en büyük ilham kaynağı oluşu. Şöyle ki, 2015 yılının ilk yarısında Çin'de satışa sunulan kopya telefonların %37.3'ü ilhamını Samsung'un modellerinden almış. İkinci sırada ise yaklaşık %31 ile Xiaomi geliyor. Diğer markaların ise gördüğümüz gibi pek de bir albenisi yok. Hepsini toplasak bile %15'i bulmuyorlar.







En çok taklit edilen modeller listesine baktığımızda ise karşımıza ilk sırada -üstelik açık ara- Xiaomi Mi Note geliyor. 2. ve 3. sıraya indiğimizde ise yine Xiaomi'nin imzasını taşıyan Xiaomi Redmi Note ve Xiaomi Mi 3 modellerini görüyoruz. Sadece bu veriler bile Xiaomi'nin gerçekten de ortaya ne denli iyi bir iş çıkardığının kanıtı olarak kabul edilebilir. Xiaomi'nin ertesinde ise sazı eline alan Samsung listenin kalanını neredeyse tek başını kapsıyor. Note 3, W2015,W2014, Note 4'ün ilham verdiği cihazlar pastanın %32'sinin sahibi. %5.61 ile araya giren Xiaomi Mi 4'ün gerisinde ise bu defa da Galaxy S6 çıkıyor karşımıza.








Bu grafik ise klon telefonlarda kullanılan yongasetlerinin kaç işlemci çekirdeğine sahip olduğunu gösteriyor bizlere. 4 çekirdekli modeller %65 ile açık ara birinci sırada iken onu %27 ile çift çekirdekliler izliyor. 8 çekirdekliler ise henüz %7 seviyesinde.








En popüler ekran çözünürlüğü halen HD (720p) olsa da muhtemelen FHD (1080p) bu yıl sonunda birinci sıraya yükselir. En ilginç olansa günümüzde halen bir avuç amiral gemisinde yer verilen 2K (2560X1440) çözünürlüğün bile klon telefonlarda kendisine yer bulmuş oluşu. Her ne kadar henüz %1 ile sınırlı kalsalar da bu bile kopya pazarının ne denli çalışkan(!) olduğunu gösteriyor bizlere.



Son olarak da raporun tamamına

erişebileceğinizi not olarak düşelim ve konuya ilişkin detayları aktardığımız aşağıdaki haberimizi de okumanızı tavsiye edelim:



>>









#çin
#akıllı telefon
#android
#antutu
#xiaomi
#samsung
9 yıl önce