|

Adana Cuma namaz vakti kaçta? Adana ezan saati 27 Mayıs

Adana Cuma namaz vakti öğrenmek için haberimize bakabilirsiniz. Cuma günü namaz ibadetini yapmak için camiye akın edecek olan Adanalı vatandaşlar ezan saatini merak etmeye başladı. Müslüman alemi için haftanın en değerli günü olan Cuma günü ile ilgili bilgileri ve namaz vakitlerini haberimizden görebilirsiniz. İşte 27 Mayıs 2016 Adana Cuma namaz vakti ve detaylı açıklamalar.

Yeni Şafak
23:54 - 26/05/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:06 - 26/05/2016 Perşembe
Diğer

Adana Cuma namaz vakti kaçta? İşte bu sorunun yanıtını haberimizden sizlerle paylaşıyoruz. Her hafta olduğu gibi bu hafta da milyonlarca vatandaş camilere giderek Cuma namazı ibadetini yerine getirecek. Adanalı vatandaşlar da Cuma namazının saat kaçta olduğunu merak ediyor. Diyanet İşleri'nden edinilen Adana Cuma namaz vakti bilgilerini buradan görebilirsiniz. Ayrıca Cuma günü ile ilgili merak edilen detaylı bilgileri haberimizden inceleyebilirsiniz. İşte 27 Mayıs Adana Cuma namaz vakti ve kapsamlı bilgiler.



için tıkla



Cuma Gününün Fazileti:


Cuma gününü, Rasulullah(s.a.v.) "mü'minlerin bayramı" olarak tasnif buyurur. Bayram, bir kısım imtiyazları ve hususiyetleri sebebiyle bir günün diğer günlerde olmayan, o güne has bazı umumi merasimlerle kutlamasıdır. Her bayramda bir kutlama ve merasim ve bunun da bir sebebi vardır. O halde, Cuma gününü kutlamaya sevk eden hususiyetleri nelerdir? Şeriat kitapları, bu günün hususiyetleri üzerine otuzdan fazla keramet ve fazilet zikrederler. Bazılarını şöylece kaydediyoruz:



* Bayram günüdür, Münferit oruç tutulmaz.



* O günün sabahında Secde ve insan surelerini, gündüzde Cuma ve Münafıkun sureleri okunur.



* Cuma günü gusledilir, koku sürülür, misvak kullanılır, en güzel elbiseler giyilir.



* Mescidler buhurlanır.



* Mescide erken gidilir.



* Hatip hutbeye çıkıncaya kadar ibadetle meşgul olunur.



* Sessiz durulur, hutbe dinlenir.



* Kehf suresi okunur.



* istiva vaktinde



Cum'a sûresi (62), 10



Cuma namazından önce ve sonra kılınacak sünnet namazlar hakkında 1129 numaralı hadiste bilgi verilmiştir. Bu âyet-i kerîmenin bulunduğu Cuma sûresinin dokuzuncu âyetinde cuma ezanı okununca, işi gücü bırakıp Allah'ı anmak üzere cuma namazı kılınması gerektiği belirtilmekte, açıklamakta olduğumuz yukarıdaki onuncu âyette de cuma namazını kıldıktan sonra herkesin tamamen serbest olduğu, dilediği şekilde hareket edebileceği ifade edilmektedir. Diğer bir söyleyişle, cuma namazını kılan kimsenin bu görevini yerine getirmiş olduğu, şayet ticaretinin başına dönmek istiyorsa dönebileceği, ilim öğrenmek istiyorsa tekrar kitaplarının başına oturabileceği, ibadet etmek istiyorsa dilediği şekilde ibadet edebileceği, hatta dinlenmek istiyorsa dinlenebileceği ortaya konmaktadır. Âyet-i kerîmedeki “yeryüzüne dağılın" ifadesi kesin bir emir değildir. Artık herkesin dilediğini yapmakta serbest olduğu yönünde bir açıklamadır.



Âyet-i kerîmenin devamındaki “Allah'ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz" buyruğu, cuma namazı kılanlara bir hatırlatma ve uyarı mâhiyetindedir. Yüce Rabbimiz bu kısa ve özlü tavsiyesi ile bize şöyle demektedir:



Siz cuma namazını kılmakla bir görevi yerine getirdiniz, artık dağılıp gidebilirsiniz; ama kendinizi büsbütün dünyaya kaptırmayın. Kalbinizi devamlı surette canlı ve uyanık tutabilmek için işinizin başında veya evinizde iken yahut bir yere gelip giderken Allah'ın adını anıp zikrederek, zaman zaman Kur'an okuyarak, nâfile namazlar kılarak, Allah'ın kullarına ve diğer mahlûkatına iyi davranıp hizmet ederek, O'nun size esirgemeden verdiği lutufları düşünerek Cenâb-ı Hakk'ı her fırsatta anıp zikredin. Böyle davranırsanız Allah'ın rızâsını kazanabilir ve dolayısıyla kurtuluşa erebilirsiniz.



"Bizimle onlar (münâfıklar) arasındaki sözleşme, namazdır. Kim, namazı terk ederse, kâfir olur." (Ahmed, hadis no: 22428. Tirmizî; hadis no: 2621. Nesâî; hadis no: 462.



"Kişi ile küfür ve şirk arasındaki sınır, namazın terkidir." (Müslim, hadis no: 242)



Müslümanın vakit, sağlık ve özgürlüğü elindeyken tembellikten dolayı namazı terkettiğinde dinden çıkıp çıkmayacağı konusunda alimler ihtilaf etmişlerdir. Ancak yukarıda zikredilen hadisler namazın ne kadar ciddiye alınması gerektiğini göstermektedir.



Eğer uyku veya unutkanlık gibi bir mazerete sebebiyle namazı terk etmişse, onun keffâreti, hatırladığı anda kılmasıdır. Namazın bundan başka keffâreti yoktur.



"Kim, bir namazı unutur veya uyku sebebiyle kılamazsa, hatırladığında onu kılsın. Namazın bundan başka keffâreti yoktur." (Buhârî, hadis no: 572. Müslim, hadis no: 1564)



SELA nedir?


Hanefilere ve bazı fâkîhlere göre ölüm haberini hısım ve akrabaya, eşe dosta bildirmek caizdir. Günümüzde bu duyuru, müezzinlerin "salâh" okuyuşları ile yapılmaktadır.



Cuma günleri peygamberimize (sav) çokça salavat getirmek sünnettir. Peygamber efendimiz zamanında müezzinlerin cuma günleri yüksek sesle salavat getirmeleri uygulaması yoktur. Fakat her kesin cuma günü peygamber efendimize salavat getirmesi sünnettir.



Bu bakımdan Cuma günleri müezzinlerin minareden yüksek sesle salavat getirmeleri hem insanların salavat getirmelerini hatırlatmak yönünden hem de yoğun olarak çalışan insanlara cuma namazını hatırlatmaları bakımından okunmasında bir mahzur yoktur.



Hadislerle Cuma Namazını Terketmenin Cezası!


(362) Abdullah ibni Mesud (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:



“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Cuma namazına gelmeyen kimseler için:



'Yemin olsun ki; birisine emredeyim insanlara namaz kıldırsın, sonra Cuma namazına gelmeyen kimselerin evlerini kendileri orada iken yakıvereyim istedim' buyurdu."



Müslim 652/254, Ahmed 3743, 3816, 4007, 4295, 4398, Albânî Cami 5142



(363) Abdullah ibni Ömer ve Ebu Hureyre (Radiyallahu Anhum) şöyle dediler:



“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i şöyle derken işittik:



'Bir takım insanlar Cuma namazlarını terketmekten ya vazgeçerler veya Allah onların kalplerini muhakkak mühürleyecek de kendileri gafillerden olacaklardır!' buyuruyordu."



Müslim 865/40, Nesei 3/88, İbni Hibban 2785, Begavi 1054, Ahmed 2132



(364) Ebi'l-Cağd ed-Damuri (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:



“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):



'Kim, küçümseyerek üç Cumayı peş peşe terkederse, Allah onun kalbini mühürler!' buyurdu."



Ebu Davud 1052, Nesei 1368, Tirmizi 500, İbni Mace 1125



Adana'da, üç ayların müjdecisi olarak kabul edilen Regaip Gecesi, Kur'an-ı Kerim tilaveti, mevlit ve dualarla idrak edildi.



Kullanım alanı açısından Türkiye'nin en büyük camisi olma özelliğini taşıyan Sabancı Merkez Camisinde, kandil dolayısıyla düzenlenen programa katılan vatandaşlar, namaz kılıp dua etti.



Kur'an-ı Kerim tilaveti yapılan ve mevlit okunan programa, kadın ve çocuklar da ilgi gösterdi.



Kentteki bir çok camide, Regaip Gecesi dolayısıyla düzenlenen programlara katılan vatandaşlara, cami çıkışında çeşitli ikramlarda bulunuldu.




#Adana
#Cuma namazı
#Adana cuma namaz vakti
#Ezan saati
8 yıl önce