|

Balıkesir iftar ve sahur vakti için tıkla - 2016 Diyanet Balıkesir imsakiyesi

Balıkesir iftar vakti öğrenmek için haberimize bakabilirsiniz. Diyanet işlerinin 2016 Balıkesir imsakiyesini buradan görebilirsiniz. Ramazan ayınca oruç tutacak olan milyonlarca vatandaş sahur ve iftar saatlerini merak ediyor. Bu mübarek ayda sizler de 2016 Balıkesir İftar ve sahur vaktini buradan inceleyebilirsiniz. Ramazan ayı ile ilgili merak edilen bilgiler de burada yer almaktadır.

23:01 - 25/05/2016 Çarşamba
Güncelleme: 10:26 - 28/04/2022 Perşembe
Diğer
İftar ve sahur vakti
İftar ve sahur vakti
Balıkesir İftar ve sahur vaktini haberimizden görebilirsiniz. Mübarek üç aylardan Ramazan ayında milyonlarca Müslüman vatandaş oruç ibadetlerini yapacak. Balıkesir'deki vatandaşlar da iftar ve sahur saatlerini Diyanet'ten edinilen verilere göre, haberimizden bulabilirler. Ramazan ayı ve oruç ile ilgili önemli bilgileri buradan görebilirsiniz. Teravih namazı, zekat, oruç ve dualarla geçecek bu mübarek Ramazan ayı hakkındaki tüm detayları haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. İşte 2016 Balıkesir iftar ve sahur vakti.

için tıkla

için tıkla

için tıkla

Kur'an, Ramazan ayında inmeye başlamıştır

Kur'anıkerim, ramazan ayının Kadir Gecesi'nde indirilmeye başlanmıştır. Kadir gecesi ramazan ayının 27. gecesi olarak bilinir. Yüce Allah Kadir Gecesi'nin "Bin aydan daha hayırlı" olduğunu haber vermiştir. Peygamberimiz de "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır" (Buhari) buyurarak, bu gecenin önemini belirtmiştir.

Ramazan, oruç ve sabır ayıdır

Ramazan ayını önemli kılan etkenlerden biri de, dinimizin temel ibadetlerinden olan orucun bu ay içinde tutulmasıdır. Yüce Allah Kur'an'da "…Kim Ramazan ayına ulaşırsa oruç tutsun" (Bakara suresi, 185. ayet) buyurarak, ramazan ayında oruç tutulmasını emretmektedir. Bu nedenle Müslümanlar ramazan ayı boyunca oruç tutarlar.

Ramazan ayı oruç, ibadet ve sabır ayıdır. Allah'ın rahmet ve bağış kapılarının açıldığı aydır. Sevgili Peygamberimiz, ramazan ayında içtenlikle yapılan dua, ibadet ve iyiliklerin Allah katında daha değerli olacağını bildirmiştir.

RAMAZAN AYI

Kameri aylardan dokuzuncusunun ismi. Müslümanların oruç tutmakla mükellef oldukları, dinimizce yüce ve kutsal kabul edilen ay.

Ramazan, arapça bir kelimedir. Bu mübarek ay'a Ramazan isminin verilmesindeki hikmet şöyle belirtilmiştir:

1- Yaz sonunda, güz mevsiminin evvelinde yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur manasına “ramdâ" kelimesinden alınmıştır. Bu yağmurun yeryüzünü temizlediği gibi, Ramazan ay'ı da müminleri günah kirlerinden temizler. Nitekim bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.s); Kim inanarak ve alacağı sevabı Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır" (Buhârî, Savm, VI) buyurmuştur.

2- Güneşin şiddetli hararetinden taşların yanıp kızması anlamına olan “ramad" kelimesinden alınmıştır. Böyle kızgın yerde yürüyenin ayakları yanar, zahmet ve meşakkat çeker. Bunun gibi oruç tutan kimse de açlık ve susuzluğun hararetine katlanır, meşakkat çeker, içi yanar. Kızgın yer orada yürüyenlerin ayaklarını yaktığı gibi, Ramazan da müminlerin günahlarını yakar, yok eder.

3- Kılıcın namlusunu veya ok demirini inceltip keskinleştirmek için yalabık iki taşın arasına koyup döğmek anlamına olan “ramd" dan alınmıştır. Bu ay'a Ramazan isminin verilmesi de Arapların bu ayda silahlarını bileyip hazırladıklarından dolayıdır (bk. M. Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'an Dili, (t.y), I, 643-4).

Ramazan ay'ına “on bir ayın sultanı" denilmiştir. Bu ayın özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

1- Kur'an-ı Kerim'de ismi açık olarak geçen tek ay Ramazan ayıdır.

2- Kur'an-ı Kerim bu ay içerisinde indirilmiştir. Yüce Rabbimiz; Ramazan ay'ı öyle bir aydır ki, insanlara doğru yolu gösteren, hidayeti ve hakkı batıldan ayırmayı açıklayan Kur'an, bu ayda indirildi" (el-Bakara, 2/185) buyurmuştur.

3- Kur'an-ı Kerim'de, “bin aydan daha hayırlı" olduğu belirtilen Kadir gecesi bu ay içerisindedir.

4- Dinimizin beş temelinden biri olan oruç ibadeti bu ayda üzerimize farz kılınmıştır. Kur'an-ı Kerim'de; “Sizden kim bu aya yetirirse oruç tutsun" (el-Bakara, 2/185) buyurulur.

HADİS-İ ŞERİFLER

Peygamber efendimiz, Ramazan-ı şerifin fazileti hakkında buyuruyor ki:

(Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü teâlâ, size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin [Kadir gecesinin] hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır.) [Nesai]

“Ramazan ayı gelince, “Hayır ehli, hayra koş, şer ehli, kötülüklerden el çek" denir." [Nesai]

“Ramazan gelince, Allahü teâlâ meleklere, müminlere istiğfar etmelerini emreder." [Deylemi]

“Farz namaz, sonraki namaza kadar; Cuma, sonraki Cumaya kadar; Ramazan ayı, sonraki Ramazana kadar olan günahlara kefaret olur.) [Taberani]

“Peş peşe üç gün oruç tutabilenin, Ramazan orucunu tutması gerekir." [Ebu Nuaym]

“Bu aya Ramazan denmesinin sebebi, günahları yakıp erittiği içindir." [İ.Mansur]

“Ramazanın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise, Cehennemden kurtuluştur." [İ.Ebiddünya]

“İslam, kelime-i şahadet getirmek, namaz kılmak, zekat vermek, Ramazan orucunu tutmak ve haccetmektir." [Müslim]

“Allahü teâlânın, gözlerin görmediği, kulakların işitmediği ve hiç kimsenin hayaline bile gelmeyen nimet dolu sofrası, ancak oruçlular içindir." [Taberani]
#Balıkesir
#Balıkesir iftar vakti
#Balıkesir sahur vakti
#Ezan saati
#Diyanet
#Oruç
8 yıl önce