|

Ehliyet sonuçları açıklandı- Peki direksiyon sınavı ne zaman?

Ehliyet sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından sürücü adayları direksiyon sınavlarının ne zaman yapılacağını merak eder oldu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen MTSKS sınavlarının bu yılki 2. sınavı 14 Mayıs tarihinde yapıldı. Ehliyet sahibi olmak isteyen ve sınavlardan başarılı olan adaylar direksiyon sınavlarının ne zaman yapılacağını öğrenmek istiyor. İşte bu sorunun yanıtı ve detaylı bilgiler.

Yeni Şafak
18:07 - 28/05/2016 Cumartesi
Güncelleme: 18:28 - 28/05/2016 Cumartesi
Diğer

Ehliyet sonuçlarının açıklanmasının ardından şimdi de direksiyon sınavı yapılacak. Peki direksiyon sınavı ne zaman yapılacak? Sürücü adaylarının merak ettiği bu sorunun yanıtını haberimizden sizlerle paylaşıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı (MTSKS)14 Mayıs'ta yapıldı. Ehliyet sınavından başarılı olan adaylar Direksiyon sınavlarına girecek. Direksiyon sınavlarının ne zaman yapılacağını merak edenler haberimizdeki açıklamaları inceleyebilirler. İşte Ehliyet sınavlarından son gelişmeler.



2016 Direksiyon sınavı ne zaman yapılacak?


14 Mayıs tarihinde yapılan ve 26 Mayıs tarihinde açıklanan Ehliyet sınavının ardından direksiyon sınavları gerçekleştirilecek. Sürücü adayları direksiyon sınavlarının ne zaman yapılacağını kayıtlı oldukları sürücü kurslarından öğrenebilirler. Direksiyon sınavları önceki dönemlere bakıldığında genelde ehliyet sınav sonuçlarının açıklandığı tarihten sonraki 2 hafta içerisinde yapılıyor. Direksiyon sınavının ne zaman yapılacağını kesin olarak bağlı olduğunuz kurstan öğrenebilirsiniz. Yazılı sınavda başarılı olanlar ikinci aşama olan direksiyon sınavına girecekler. Adaylar 4-5 Haziran 2016'da direksiyon ana sınavına girecekler. Ara sınavdan kalan adaylar ise, 25 - 26 Haziran 2016, 23-24 Temmuz 2016 tarihlerinde sınava girecekler. MEB'in sınav takviminde direksiyon sınavı ile ilgili net bir tarih bulunmamakta.





Ehliyet sınav tarihleri - 2016


2016-MTSKS-1 13 Şubat 2016-Cumartesi


2016-MTSKS-2 14 Mayıs 2016-Cumartesi


2016-MTSKS-3 16 Temmuz 2016-Cumartesi


2016-MTSKS-4 27 Ağustos 2016-Cumartesi


2016-MTSKS-5 08 Ekim 2016-Cumartesi


2016-MTSKS-6 10 Aralık 2016-Cumartesi







SINAVIN GEÇERSİZ SAYILDIĞI DURUMLAR


a. Başvuru şartlarını taşımadığı hâlde kursiyerin sınava girmesi,



b. Fotoğraflı cevap kâğıdı ve soru kitapçığının dönüş sınav güvenlik torbasından çıkmaması, zarar görmüş ya da eksik çıkması,



c. Cevap kâğıdı ve sınav giriş belgesindeki fotoğrafların uyuşmaması,



ç. Herhangi bir kursiyerden ya da dokümandan kursiyerin kopya çektiği salon görevlilerince tespit edilmesi,



d. Geçerli kimlik belgesinin ve sınav giriş belgesinin ibraz edilmemesi,



e. Başka kursiyerin sınav evrakının kullanılması,



f. Kursiyerin yerine başkasının sınava girmesi (emniyet görevlilerine haber verilecek),



g. Her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile cep telefonu, telsiz ve benzeri iletişim araçları ve defter, kitap, sözlük, hesap cetveli gibi araçları sınav anında kursiyerin yanında bulundurması,



ğ. Sınav güvenlik kutuları dışında posta ya da farklı bir yolla sınav evrakı gönderilmesi,



h. Sınavlar esnasında kopya çekildiğinin sınav görevlilerince tespit edilmesi hâlinde kopya çeken kursiyerlerin sınavları iptal edilecektir. Salon görevlileri kopya çektiğini tespit ettiği kursiyerlerle ilgili durumu açıklayıcı tutanak hazırlayarak sınav evrakı ile birlikte ÖDSGM'ye göndereceklerdir.



ı. Sınav dokümanına zarar verilmesi (soru kitapçığını, cevap kâğıdını yırtmak, teslim etmemek, cevap kağıdının okunmasına engel olacak işaret ve karalama yapmak),



i. Sistemden hatalı fotoğraf yüklenmesi (sistem / nüfus cüzdanına uygun olmayan),



j. Fotoğraflı sınav giriş belgesinin salon görevlilerine teslim edilmemesi, durumlarında Millî Eğitim Bakanlığı Merkezî Sistem Sınav Yönergesinde belirtilen sınav kuralları yukarıda sayılan nedenlerden dolayı ihlal edildiği için kursiyerin sınavı geçersiz sayılacaktır.



SINAVLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ


Sınav değerlendirmesinin güvenliği açısından kursiyerlerin cevap kâğıdı iki adet optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulur.



Kursiyerlerin sorulara verdikleri doğru cevap sayıları tespit edilir, yanlış cevaplar dikkate alınmaz. Tespit edilen doğru cevap sayıları üzerinden 100 puandan hesaplama yapılır. 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan kursiyer başarılı sayılır.



Merkezî sistem sınavında her soru puan olarak eşit ağırlığa sahiptir.



Teorik derslerin tamamı için bir sınav yapılarak tek notla 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınavda 70 ve üzeri puan alan kursiyerler başarılı sayılır.



Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun komisyon kararı ile belirlenmesi sonucunda soru/sorular iptal edilmez, doğru şık/şıklar dikkate alınmak suretiyle bu soru/sorular değerlendirmeye dâhil edilir.



Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda, hatalı bulunan soru/sorular doğru kabul edilerek 100 puan üzerinden hesaplanır.



Sınava giren kursiyerlerin verdikleri cevapların dağılımları ve aldıkları puanlar ölçme değerlendirme tekniğine göre incelenir.



Kursiyerlerin kopya çekme girişiminde bulunmamaları, cevap kâğıtlarını başkalarının göremeyeceği şekilde tutmaları gerekir. Sınavın geçersiz sayıldığı durumlarla ilgili olarak kursiyere işlem yapılmışsa, salon görevlilerinin tuttuğu tutanak değerlendirmeyi etkiler.





SINAV SONUÇLARININ BİLDİRİLMESİ


Sınav sonuçları, http://www.meb.gov.tr internet adresinden duyurulacaktır. Kursiyerler, bu adresten Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınav Sonuçları linkinin üzerine tıklayarak açılacak sayfadan, T.C. kimlik numarasını girerek sınav sonuçlarını öğrenebilecektir.



Ayrıca, Özel MTSK müdürlükleri Özel MTSK Modülünden kurum kodunu ve şifresini girerek, müdürlüklerinden sınava girenlerin sonuç listesini çıkaracak ve kursiyerlere tebliğ edecektir.





SINAV İTİRAZLARI


a. Sınav sorularına, cevap anahtarına ve sonuçlara yapılacak olan itirazlar, soru ve cevapanahtarının ve sınav sonuçlarının http://www.meb.gov.tr internet adresinden yayımlanmasından itibaren en geç 10 (on) gün içinde dilekçeyle ÖDSGM'ye yapılacaktır.



b. Kursiyerler, sınav sorularına, sınav sonuçlarına ve sınav uygulamasına ilişkin itiraz başvurularını, T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş. şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı" aracılığı ile 20 TL (Yirmi TL KDV Dâhil) itiraz ücreti yatırarak, alınan banka dekont/ATM işlem fişi ve sınav adının yazılı olduğu dilekçe ile birlikte yapacaklardır.



c. Başvurusu/sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkarılan, kursiyerlerin bu konuyla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmaz.



ç. Sınavlarda yanlış yatırılan ücretlerin iadeleri sınavın tamamlanmasından yaklaşık 4 hafta sonra tek yanlı olarak döner sermaye işletmesi tarafından herhangi bir başvuru talep etmeksizin yapılmaktadır.



Ücretlerin hangi bankaya yatırıldığına bakılmaksızın yalnızca Ziraat Bankası sistemleri aracılığı ile iade edilmektedir.



d. Faksla yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.



e. İtirazların cevaplanmasında ÖDSGM genel evrak kayıt tarihi dikkate alınacaktır.



f. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile kursiyerin T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, banka dekont/ATM işlem fişi eklenmemiş, imza ve adresleri olmayan dilekçeler dikkate alınmayacaktır



ÖZEL MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ KURSUNA KAYIT YAPTIRMA ŞARTLARI


Sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan kursiyerler, Özel MTSK müdürlüklerine kayıt yaptıracaktır. Kayıt şartları aşağıda belirtilmiştir.



Yaş bakımından;



a. “M", “A1" ve “B1" sınıfı sertifikalar için 16 (onaltı) yaşını bitirmiş olmak.



b. “A2", “B", “BE", C1", C1E", “F" ve “G" sınıfı sertifikalar için 18 (onsekiz) yaşını bitirmiş olmak.



c. “A" sınıfı sertifikalar için 20 (gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için 21) yaşını bitirmiş olmak.



ç. “C", “CE",“D1" ve “D1E" sınıfı sertifikalar için 21( yirmi bir) yaşını bitirmiş olmak.



d. “D", “DE" sınıfı sertifikalar için 24 (yirmi dört) yaşını bitirmiş olmak.



Deneyim bakımından;



a. A sınıfı sürücü sertifikası alacakların en az iki yıllık A2 sınıfı,



b. “C1","C","D1" ve “D" sınıfı sürücü sertifikası alacakların en az “B" sınıfı,



c. “BE" sınıfı sürücü sertifikası alacakların “B" sınıfı,



ç. “CE" sınıfı sürücü sertifikası alacakların “C" sınıfı,



d. “C1E" sınıfı sürücü sertifikası alacakların “C1" sınıfı,



e. “DE" sınıfı sürücü sertifikası alacakların “D" sınıfı,



f. “D1E" sınıfı sürücü sertifikası alacakların “D1" sınıfı,



sürücü belgesine sahip olması, (Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim ve öğretim kurumları ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okulu, astsubay meslek yüksekokulu ve astsubay temel kursunda eğitim gören veya buralardan mezun olanlar ile üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksekokullarından mezun olanlar bakımından “A", “C", “D" ve “D1" sınıfı sürücü belgesi için birinci fıkranın (a) bendinde öngörülen yaş şartı 20 olarak uygulanır ve bu maddede öngörülen deneyim şartı aranmaz.)



Diğer şartlar;


a. “M", “A1", “A2", “A" ,“B1" “B" “D1" “D" “C1" “C" ve “F" sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.



b. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen “sürücü olur" sağlık raporu almış olmak.



c. “Sabıka kaydının olmadığına dair" dilekçeyi Özel MTSK müdürlüğüne vermek.



ç. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.



d. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 2 (iki) adet biyometrik fotoğrafını Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmek.



e. Nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.



Yabancı uyruklu kursiyerlerden;



a. Pasaportun noter tasdikli Türkçe tercümesi,



b. Öğrenim vizesinin bulunması veya Türkiye'de altı aydan fazla kalacağını gösteren ikametgâh izni veya öğrenim vizesi,



c. Öğrenim belgesinin noter tasdikli Türkçe tercümesi,



ç. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporunu kayıt esnasında Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmesi,



d. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 2 (iki) adet biyometrik fotoğrafını Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmesi, istenmektedir.



Ehliyet sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından sürücü adayları direksiyon sınavlarının ne zaman yapılacağını merak eder oldu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen MTSKS sınavlarının bu yılki 2. sınavı 14 Mayıs tarihinde yapıldı. Ehliyet sahibi olmak isteyen ve sınavlardan başarılı olan adaylar direksiyon sınavlarının ne zaman yapılacağını öğrenmek istiyor. İşte bu sorunun yanıtı ve detaylı bilgiler.


#Ehliyet sınav sonuçları
#Direksiyon sınavı ne zaman
#Direksiyon sınav tarihi
#MEB
#MTSKS
8 yıl önce