|

Göz damlası ve burun damlası kullanmak orucu bozar mı?

Göz damlası ve burun damlası kullanmak orucu bozar mı? Hastalıkları nedeniyle damla kullanma ihtiyacı olanlar bu soruların cevaplarını merak ediyordu. Diyanet ise yaptığı açıklamada gerekli cevapları paylaştı. Peki göz damlası ve burun damlası kullanmak orucu bozar mı?

Yeni Şafak
11:15 - 31/05/2016 Salı
Güncelleme: 08:21 - 31/05/2016 Salı
Diğer

Göz damlası ve burun damlası kullanmak orucu bozar mı? Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte merak edilen soruların da sayısı artmaya başladı. Hastalıkları nedeniyle burun damlası ve göz damlası kullanmak isteyen vatandaşlar orucunun bozulup bozulmayacağını merak ediyordu. Diyanet ise merak edilenleri açıkladı.










Burun damlası kullanmak orucu bozar mı?



Tedavî amacıyla burna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0,06 cm3'tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte olup, çok az bir kısmı ise mideye ulaşmaktadır. Bu da, dinî açıdan abdestte ağza su vermede olduğu gibi af kapsamında değerlendirildiğinden orucu bozmaz.



Göz damlası kullanmak orucu bozar mı?



Uzman göz doktorlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20'si olan 50 mikrolitre) olup, bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesamat yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Damlanın yok denilebilecek kadar çok az bir kısmının, sindirim kanalına ulaşma ihtimali bulunmaktadır. Bu bilgiler, yukarıdaki bilgilerle birlikte değerlendirildiğinde, göz damlası orucu bozmaz.






#Göz damlası
#Burun damlası
#Oruç
8 yıl önce