|

Kilis'te yaralar sarılıyor

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası (KİTSO) Başkanı Erdal Öndeş, "Maliye Bakanlığından tüm beyannamelerin verilme süresinin uzatılması, vergi indirimine gidilmesi ve ertelenmesi talebinde bulunduk. Bakanlık 1 Mart tarihinden itibaren Kilis'te yaşanan olayları mücbir sebep sayarak tüm ödemeleri Ocak 2017 tarihine erteledi." dedi.

Yeni Şafak
12:42 - 26/05/2016 Perşembe
Güncelleme: 09:43 - 26/05/2016 Perşembe
Diğer

Suriye'de yaşanan savaş nedeniyle başta Kilis'in güvenliği olmak üzere ekonomisinin de olumsuz etkilendiğini belirten Öndeş, bu süreç içerisinde 18 Ocak 2016 tarihinden 8 Mayıs 2016 tarihine kadar muhtelif zamanlarda Suriye sınırından Kilis'e 74 roketin atıldığını söyledi. Öndeş, "Bu saldırılar sonucunda 22 kişi şehit olmuş, 83 kişi ise yaralanmış ve birçok hemşehrimiz de maddi manevi zarara uğramıştır. En son 5 Mayıs'ta muhtelif zamanlarda atılan roketler Kilis'te panik yaşanmasına ve geçici de olsa insanların şehri boşaltmasına neden olmuştur. Bugün gelinen noktada ilimizin yaşadığı güvenlik sorununa bağlı olarak iş adamlarımızın, sanayicilerimizin, esnafımızın, yaşadığı sorunlar vardır." diye konuştu.



Esnaf, sanayici ve iş adamlarının çek ve senetlerini ödeyemez, alacaklarını tahsil edemez, kredi alamaz ve alınan kredileri ödeyemez duruma geldiğini, bağlantıları ve siparişlerinin iptal edildiğini aktaran Öndeş, "İhraç edilen ürünlerde karşı tarafın yaptığı peşin ödemeler durdurulmuştur. Esnaf siftahsız dükkan kapamaktadır. Piyasada büyük bir tedirginlik yaşanmaktadır. Yatırımlar durmuştur. Gayrimenkul alım satımları sıfır noktasındadır." ifadelerini kullandı.



Sanayici ve esnaf için, piyasaya sıcak para sürülmesi ve ödenmesinde güçlük çekilen kredilerin ertelenmesi gibi desteklerin önemli olduğunu dile getiren Öndeş, sözlerini şöyle sürdürdü:



"Bu sebeple Maliye Bakanlığından tüm beyannamelerin verilme süresinin uzatılması, vergi indirimine gidilmesi ve ertelenmesi talebinde bulunduk. Bakanlık 1 Mart tarihinden itibaren Kilis'te yaşanan olayları mücbir sebep sayarak tüm ödemeleri Ocak 2017 tarihine erteledi. Sanayici ve iş adamlarımızın son 3 yıl içerisindeki sabit yatırım tutarı, cirosu ve kredi borçlarından tutarı en fazla olan kalem esas alınarak 1 yıl ödemesiz 3 yıl vadeli faizsiz kredinin açılması esnaf, sanayici ve iş adamlarımızın rahatlatılması için Başbakanlık ve ilgili bakanlıklardan talepte bulunduk. Ayrıca Kilis'te şubesi bulunan bankaların genel müdürlüklerinden de krizin etkisi geçinceye kadar kredi tahsilatlarının bir süre ertelenmesini veya yeniden yapılandırılmasını istedik. Hür teşebbüsün unsurları firmalarımız ve bankalarımız ülke ekonomisinin olmazsa olmaz unsurlarıdır. Biri olmadan bir diğerinin yaşaması mümkün değildir. Hep birlikte yatırımlar yapılmakta, üretim, istihdam sağlanmakta ve birlikte kazanılmaktadır. Bir taraf kaybederse diğer tarafın da kaybetmesi kaçınılmazdır. Bu sebeple zor günlerde sorunları hep birlikte göğüslemek ve yaşanan krizin altından hep birlikte kalkmak gerekmektedir. Şimdi fedakarlık ve dayanışma günüdür. Kilis ve Kilisliler bugünleri ve bugünlerde verilen destekleri asla unutmayacaktır."



Kilis'te yaşanan olayların her kesimde olduğu gibi iş dünyasında da korku, endişe ve moral bozukluğu yarattığına değinen Öndeş, "Çok şükür devletimizin aldığı tedbirlerle 8 Mayıs'tan beri sakin bir süreç yaşamaktayız. Ümidimiz bu sürecin devam etmesi ve Kilis'imizin dolayısıyla ülkemizin bir saldırıya maruz kalmamasıdır. Bu huzur ortamı devam ederse kısa bir zaman içerisinde piyasaların yeniden düzeleceğini, eski canlılığına kavuşacağını beklemekteyiz." dedi.



Bu sürecin birlik içinde yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Öndeş, esnafa, iş adamlarına destek verilmesi ve piyasalara moral kazandırılmasının önemine işaret etti.



Banka yetkililerine de seslenen Öndeş, bankaların genel müdürlüklere yazdıkları yazı doğrultusunda verecekleri görüşlerde kredi ertelenmesi veya yapılandırılması hususunda destekleyici görüş bildirmelerini istedi.



#Erdal Öndeş
#Kilis Ticaret ve Sanayi Odası
#Suriye'de yaşanan savaş
#Kilis
8 yıl önce