|

Samsun imsakiye 2016 - Samsun imsak vakti öğren

Samsun iftar ve sahur vaktini öğrenmek için hemen tıkla. Diyanet işleri imsakiye listesini haberimizden sizlerle paylaşıyoruz. 11 Ayın Sultanı Ramazan için geri sayım başladı. Milyonlarca vatandaş oruç ibadetini yapacak ve teravih namazları ile bu özel ayı geçirecek. İftar ve sahur saatlerini merak eden Samsunlu vatandaşlar haberimizden faydalanabilirler. İşte Diyanet 2016 Samsun İftar ve sahur vakitleri.

Yeni Şafak
22:44 - 31/05/2016 Salı
Güncelleme: 19:49 - 31/05/2016 Salı
Diğer

Samsun İftar ve sahur vakti bilgilerini buradan görebilirsiniz. Diyanet Samsun imsakiyesi yayımlandı. Milyonlarca Müslüman vatandaşın heyecanla beklediği Ramazan ayı geldi çattı. Oruçların tutulacağı, teravih namazlarının kılınacağı, duaların edileceği ve zekatların verileceği bu mübarek ayda Samsunlu vatandaşlar iftar ve sahur saatlerini merak ediyor. Sizler için derlediğimiz bu haberden Diyanet İşleri'nin 2016 Samsun Ramazan imsakiyesini görebilir ve detaylı bilgileri inceleyebilirsiniz. İşte Samsun imsakiyesi.




Sayılı günlerde olmak üzere (oruç size farz kılındı). Sizden her kim hasta yahut yolcu olursa (tutamadığı günler kadar) diğer günlerde kaza eder. (İhtiyarlık veya şifa umudu kalmamış hastalık gibi devamlı mazereti olup da) oruç tutmaya güçleri yetmeyenlere bir fakiri doyuracak fidye gerekir. Bununla beraber kim gönüllü olarak hayır yaparsa, bu kendisi için daha iyidir. Eğer bilirseniz (güçlüğüne rağmen) oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.





BAKARA, 184



أَيَّامًا مَّعْدُودَاتٍ فَمَن كَانَ مِنكُم مَّرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ وَعَلَى الَّذِينَ يُطِيقُونَهُ فِدْيَةٌ طَعَامُ مِسْكِينٍ فَمَن تَطَوَّعَ خَيْرًا فَهُوَ خَيْرٌ لَّهُ وَأَن تَصُومُواْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ١٨٤



İslam beş esas üzerine bina edilmiştir: Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in O'nun kulu ve elçisi olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kabe'ye haccetmek, Ramazan orucu tutmak.



TİRMİZİ



عن أبي عبد الرحمن عبد الله بن عمر بن الخطاب رضي الله عنهما قال : سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول : ( بني الإسلام على خمس : شهادة أن لا إله إلا الله ، وأن محمدا رسول الله ، وإقام الصلاة ، وإيتاء الزكاة ، وحج البيت ، وصوم رمضان ) رواه البخاري ومسلم



Teravih Namazı İle İlgili Düzenlemeler:



Ülkemiz genelinde Ramazan Ayı'nın girişinde, doğudan batıya doğru iftar saati ile yatsı namazı saati arasında, 1 saat 20 dakika ile 1 saat 30 dakikalık bir fark bulunmaktadır. Müftülükler, bölge ve mevsim şartlarını dikkate alarak, sadece Ramazan Ay'ına mahsus olmak üzere çalışan vatandaşlarımızın, yatsı ve teravih namazına zamanında yetişebilmeleri için gerektiğinde yatsı namazı vaktinde zaman ayarlaması yapacaklardır.



Takvimlerdeki İmsakiye Farklılıkları :



Diyanet Takvimi'nde gösterilen namaz vakitleri ile, bazı özel kuruluşlar tarafından hazırlanan takvimlerin bir kısmında yer alan namaz vakitleri arasında farklılıklar vardır. Vatandaşlarımızın bu hususa dikkat etmeleri ve Diyanet Takviminde belirlenmiş bulunan imsak vaktinden sonra, yeme-içme gibi orucu bozan davranışlardan uzak durmaları gerekir.



Dini Soruların Cevaplandırılması :



Yılın diğer günlerinde, vatandaşlarımızın telefonla yönelttikleri dini soruları mesai saatleri içinde cevaplandıran Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanlarımız; Ramazan Ayı boyunca 295 76 59 – 295 76 60, 295 76 61 ve 295 76 62 nolu telefonlarla kendilerine ulaştırılan soruları, tatil günleri de dahil olmak üzere 09.00-24.00 saatleri arasında cevaplayacaklardır.



Ayrıca, vatandaşlarımızın İnternet aracılığıyla dinisorular@diyanet.gov.tr adresine e-mail ile gönderdikleri dini sorulara da cevap verilecektir.



Ramazan ayı hakkında bilgiler


Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı ve onda bulunan Kadir gecesinin ise, dinî hayatımızda ayrı bir yeri ve önemi vardır. Ramazan ayı faziletlerle dolu bir aydır. Ramazan ayı, hayır ayı, yoksullara ve düşkünlere yardım ayı ve bütün anlamıyla Kur'an ayıdır. Ramazanın diriltici özelliği, bütün insanlığı hidâyete ve mutluluğa ulaştırmak için yeryüzüne gönderilen Kur'an-ı Kerim'in bu ayda inmeye başlamasından, (Bkz. Bakara, 185.) bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesinin (Bkz. Kadir, 3.) bu ay içerisinde bulunmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca, İslâm'ın beş temelinden biri olan oruç ibâdetinin bu ayda yerine getirilmesi emredilmiştir. (Bkz. Bakara, 185.) Böylece Ramazan ayı diğer aylar içinde bir başka aydır. Sanki yeni bir hayatın başlangıcıdır. Hayatımızın kazandığı ve kazanacağı yeni boyutların filizleneceği önemli bir devredir. İnsanî ve sosyal ilişkilerimizin daha güzel bir hüviyet kazanacağı zaman dilimidir.



Ramazan ayının özellikle Müslüman Türk toplumunun dinî hayatında müstesnâ bir yeri vardır. Türk milleti, Ramazan'ı yılda bir defa gelen önemli bir misafir olarak kabul eder ve hazırlıklarını buna göre yaparlar.



Her yıl Ramazan ayı yaklaşırken neşe, hareket ve bir canlılık görülür. Toplum geleneğimizin canlı ve dipdiri görüntüsü olarak Ramazan; yıllık takvimimiz içinde hatırı sayılır bir ağırlığa sahiptir. Ramazan, aylar içerisinde sultanlıkla taltif edilen bir pâyenin sahibi olarak, kandillerle karşılanıp, bayramlarla uğurlanır. İftar, sahur, terâvih gibi ibâdet meşvesinin ötesinde mânâlar taşıyan bu merasimleriyle de sultan olmanın ayrıcalıklarını yaşar.



İnsanoğlu, yaşadığı günlerde farklılıklar olmazsa, belli alışkanlıklarıyla hayatını sürdürür. Fakat alışkanlıklarının dışında ve farklı durumlarla karşılaşırsa kendine bir çeki düzen verir. İşte idrak edeceğimiz üç aylar ve bu aylar içerisinde bulunan mübârek geceler, mü'minin hayatındaki mûtad gün ve geceler arasında fazlasıyla sevap kazanacağı kıymetli zaman dilimidir. Şurası bilinmelidir ki, insan bu dünyada nasıl yaşamışsa, kıyamet gününde, Allah'ın huzuruna, dünyada işledikleriyle birlikte varacaktır. Götürdükleri iyi ise, sevinip mutlu olacak; kötü ise, pişmanlık duyarak mahcûp olacaktır. Ancak bu mahcûbiyetin orada faydası da olmayacaktır. Bu konuda Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulmaktadır:



"Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakının ve herkes, yarın için önceden ne göndermiş olduğuna baksın. Allah'a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır." (Haşr, 18.)



Önümüzdeki üç ay içerisinde gündelik hayatın tek düzeliğinden ve sıradanlığından bizleri alıp, kendi hususî atmosferine götüren bu güzel ve özel günleri ard arda yaşayacağız. Güzel yurdumuzun insanları, kandil, Ramazan ve bayram gibi bu husûsî zamanları sosyal barışın ve huzurun bir vesilesi sayarak karşılıklı sevgi ve hoşgörüyle karşılayıp uğurlayacak kendi inanç ve değerlerini yaşama ve yaşatmayı, bizzat yaşayarak öğreneceklerdir.



"Üç aylar" diye adlandırılan Recep, Şaban ve Ramazan ayları, Yüce Allah'ın ruhumuza ikram ettiği faziletli ve feyizli bir zaman dilimidir. Yapılan dileklerin dalga dalga Allah'a ulaştığı, dökülen pişmanlık gözyaşlarının günâhları silip yok ettiği kandiller geçididir. Melekî olduğu kadar, şeytânî özelliklere de sahip ve günâh işlemeye müsait olan insanın günâhlarından tevbe edip temizlenmesi için üç aylar bir fırsattır. Kısaca üç aylar, günâhlardan arınma, sevaplarla bezenme mevsimidir. Ramazandan önce oruçla buluşanlar, Cuma namazına koşanlar, namaza başlayanlar, ibâdetlerini çoğaltanlar, tevbe ile Allah'a yönelenler... gibi mânevî kazanç elde edenlerin çokça görüldüğü anlardır üç aylar.


#Samsun
#Ramazan
#İmsakiye
#İftar vakti
#Sahur vakti
#İmsak vakti
#Diyanet
8 yıl önce