|

Soframızı serinleten tat

Ramazan ayı içerisinde olduğumuz şu günlerde iftardan sonra aradığımız lezzetlerden biri de hiç şüphesiz dondurmalar. Oldukça kolay yöntemlerle evinizde de farklı lezzetlerde dondurma yapmanız mümkün.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/07/2015 Pazar
Güncelleme: 21:29 - 4/07/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Yaz aylarının serinleten lezzetlerinden olan dondurma, birçoğumuz için vazgeçilmezler arasında. Ramazan ayının böyle sıcak bir mevsime gelmiş olması iftar sofralarında dondurmayı olmazsa olmazlardan kılıyor. Oruçlu olduğumuz vaktin fazlalığı bizlere iftar saatinde hafif ama bir o kadar da lezzetli olan dondurmalara yöneltiyor. Dondurma severlerin evlerinde pratik bir şekilde basit tariflerle farklı tatlarda dondurma elde edebileceğini belirten yazar Ülkü Mensure Solak, sizler için eşsiz lezzetlerin kapılarını aralıyor.



DİLLERE DESTAN MARAŞ DONDURMASI TARİFİ


Solak'ın nefis Maraş usulü dondurma tarifi: 1 litre süte 1-1,5 tatlı kaşığı salep (Ölçü salebin tazeliğine göre değişir. Paket değil, katkısız salep almaya dikkat edin) karıştırılıp koyulaşana dek kaynatılır. Daha sonra şeker, bal gibi tatlandırıcılar eklenir. Böylelikle sütün besin değerini korunmuş olur. Şekerin ya da balın oranı damak zevkinize göre değişiklik gösterebilir. Daha az kalorili bir dondurma için ya da diyabetli ev sakinleri için doğal bir tatlandırıcı olan stevia bitkisinin suyu kullanılabilir. Bu bitkiyi aktarlarda rahatlıkla bulabilirsiniz. Tatlandırılan dondurma bir süre soğumaya bırakılır. Ardından metal ya da cam bir kap ve bolca buz küpleri hazırlanarak dondurucuya koyulur. Son olarak çırpma aşamasına geçilir. Soğutulan cam veya metal kabın içine dondurma boşaltılır. Sonra biraz daha geniş ve derin bir kap buzla doldurup dondurma dolu çırpma kabı buzun içine oturtulur ve çırpmaya başlanır. Dondurma Çırptıkça kıvam alır ve sakız gibi uzamaya başlar. Dondurma servis edilecek kâselere alınır. İsteğe bağlı olarak çikolata parçacıkları, meyve dilimleri ya da bir kaç yaprak naneyle süslenerek servis edilir. Bir gece bekletilen tüm sütle tatlılar daha lezzetli olduğundan dondurmada bu şekilde dondurucuda bekletildikten sonra tüketilebilir.



YOĞURTLU DONDURMA TARİFİ


Solak, Maraş usulünü zahmetli bulanlar için kolay bir tarif veriyor: 2 su bardağı süzme, katı yoğurt kullanılır. Bir su bardağı şeker ya da bal 2 adet limonun suyunda karıştırarak eritilir.( Daha sade bir lezzet elde etmek isteyenler limon suyu yerine süt kullanabilir) Şeker eritilir, suyu alınan limonun kabukları rendelenir ve hepsi yoğurtla karıştırılır. Yoğurtlu dondurmayı şeftali, muz gibi meyvelerin püreleriyle de karıştırıp değişik ve hoş lezzetler elde edilebilir. Çocuklar için dondurmayı kavisi olmayan düz bir bardağa koyabilir, biraz donduktan sonra bir çubuk saplayabilirsiniz.



Meyveli dondurma tarifi


Solak, meyvenin daha yoğun kullanıldığı dondurmayı sevenler için de oldukça kolay bir tarif aktarıyor. Meyveli dondurma için yapılması gerekenler sırasıyla şöyle: Meyve püre haline getirilerek şeker ile tatlandırılır. Özellikle kara dut ve böğürtlen gibi doygun meyvelerle eşsiz sonuçlar elde edilebilir. Kavissiz bir bardağa ya da dondurma kaplarına konulduktan sonra soğumaya bırakılır.



Ekmeksiz doymayanlara


Günlük enerji ihtiyacımızın yüzde 56'sı ekmek ile karşılanıyor. Özellikle kepekli ekmek tüketimi hem enerji ihtiyacını karşılıyor hem de posalı olduğu için kolon kanseri riskini azaltıyor. Evde hazırlanan gıdaların bu denli önemli olduğu bir dönemde, yoğun gündelik koşturmaca ve iş hayatı sebebiyle zaman sıkıntısı yaşayanlar için APM Profesyonel Pastacılık kurtarıcı niteliğinde ürünler ile çok kısa bir sürede 13 çeşit ekmek yapabilme fırsatı sağlıyor.



10 GÜN TAZELİĞİNİ KORUYOR




Her geçen gün artan ekmek tüketimi ve değişen damak zevkleriyle birlikte ekmekçilik ve unlu mamuller üretiminde gelişmeleri takip eden APM, yeni ekmek miksleri ve kek miksleri çeşitlerini üreticilerinin beğenisine sunuyor. Tamamen organik içerikli kek miksleri ile 5 dakikada 10 gün tazeliğini koruyan pastalar yapmak da mümkün. Tüketicilerin gün geçtikçe artan lezzetli alternatif arayışı çözümleri de beraberinde getiren APM Profesyonel Pastacılık ürünleri kısa sürede fazla çeşit besine yorulmadan ulaşmanızı sağlıyor. Siz de ekmeksiz doymayanlardansınız evde kendi ekmeğinizi kolayca yapabilirsiniz.





#Ramazan ayı
#ramazan yemekleri
#Meyve püre
9 yıl önce