|

Televizyona yeni bir Tosun Paşa geliyor

Filinta dizisinden aşina olduğumuz Zeyrek ile Çeyrek yeni bir dizide başroldeler. TRT’de başlayan "Zeyrek ile Çeyrek – Bir Ramazan Temaşası" bu ikilinin komik hallerini ekrana yansıtırken “Nerede o eski Ramazanlar” dedirtecek. Yeşilçam filmlerine öykünen Zeyrek ile Çeyrek televizyonun yeni Tosun Paşa’sı olacak gibi duruyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/06/2015 Pazar
Güncelleme: 05:21 - 21/06/2015 Pazar
Yeni Şafak

RT'nin geçtiğimiz yıl en başarılı yapımlarından Filinta'dan tanıdık olduğumuz 'Zeyrek ile Çeyrek' karakterlerinin başrolde olduğu Es Film'in ikinci projesi Zeyrek ile Çeyrek – Bir Ramazan Temaşası bu Ramazan ayı boyunca TRT ekranlarında. Senaryosunu İhsan Aydın'ın yazdığı yönetmenliğini Sami Saydan'ın üstlendiği dizide İsmail Hacıoğlu, Serhan Ernak, Kemal Zeydan, Ceyda Olguner, Mine Teber, Suat Sungur, Zeyno Eracar, Toygun Ateş, Hakan Bilgin, Pelin Öztekin gibi isimler yer alıyor. Dizide iki kardeşin sık sık komik durumlara düşmesine gülerken iki kavgalı aile olan Telgraflıoğulları ve Kamburoğulları'nın da eğlenceli atışmalarını izliyoruz. Dizinin çıkış noktası Tosunpaşa filmiyle benzerlik gösteriyor. Orada da Tellioğulları ve Seferoğulları vardı, hatırlarsınız. Aynı tatta olur mu bilemeyiz ama Zeyrek ile Çeyrek, televizyonun yeni Tosun Paşa'sı olmaya aday.



ZEYREK İLE ÇEYREK'İN İLKLERİ


Zeyrek ile Çeyrek birçok bakımdan ilkin yaşandığı bir proje. Türk televizyonlarında ilk kez 45 dakikalık bir dizi çekiliyor. İlk kez bir proje başı ve sonu belli bir şekilde yola çıkıyor. Sami Saydan ilk kez komedi dizisi çekiyor. Projede yer alan birçok oyuncu ilk kez günlük bir dizide çalışıyor. İlk kez bir dizi iki farklı reji ekibi tarafından çekildi. İlk defa bir dizinin yan karakterleri alınarak yeni bir hikaye oluşturuluyor. Tüm bu ilklerinin yanı sıra Osmanlı'da yozlaşmaya uğramamış, insan ilişkilerinin sıcaklığını yitirmediği, yaşayanların birbiriyle dayanışma içinde olduğu sosyal hayat gözler önüne seriliyor. “Ah nerede o eski Ramazanlar” dedirtecek tarzda bir iş ortaya çıkmış.







MİNİ DEV BİR DİZİ


Zeyrek ile Çeyrek, 29 bölümlük mini 'dev' bir dizi. Mini, çünkü 45 dakika ve her gün yayınlanacak. Dev, çünkü kadrosu, kurgusu, zenginliğiyle normal dizilerden hiçbir farkı yok. Üstelik, günlük bir dizi olmasına rağmen prodüksiyonu ve yapım kalitesi olarak Filinta'yı aratmayacak. Çekimleri için Filinta'nın seti kullanılıyor. 10- 15 tane yeni dekorlar yapılmış. Genelde Avrupa'dan veya Hollywood'dan bildiğimiz kadarıyla tarihi dizilerde reji ekibi sık sık değişir. Her reji birkaç bölüm çeker. Çoğunluklu ve farklı reji gruplarıyla çalışılır. Zeyrek ile Çeyrek'in ilk 15 bölümünü Cem Sürücü'nün gözünden izliyoruz. Sonraki 14 bölüm ise Sami Saydan'ın işi. Bakalım aradaki geçişi fark edebilecek miyiz?



BİRAZ TARANTİNO BİRAZ WOODY ALLEN


Diziyi çok absürt hale getirdiğini söyleyen Saydan, “Biraz Matrix yapıyorum biraz Tarantino biraz Woody Allen... İşin açıkçası bu benim çok alışık olduğum bir iş değil. Tamamen yeni bir şeyler deniyorum. Ben yirmi yıldır bu mesleğin içindeyim ve hep drama çektim, kameramı hep ağlattım. Zeyrek ve Çeyrek'le beraber güldürmeyi deniyorum” diyor. Leyla ile Mecnun, İşler Güçler, Kardeş Payı gibi dizilerin Türkiye'de dizi sektöründe farkı bir dil açtıklarını kaydeden Saydan, Zeyrek ile Çeyrek'in onların da üstüne çıkacağını iddia ediyor. Bu konuda mütevazı konuşmayan Saydan, herkesin bu projede yer aldığı için gurur duyacağının altını çiziyor.







Filinta'dan provalı geldiler


Karakolda Zabit olarak görevli Zeyrek (Kemal Zeydan) ve Çeyrek (Serhan Ernak) kayınvalideleri Telgraflıoğulları'ndan Saadet'e (Mine Teber) ait olan konakta iç güveysi olarak yaşıyorlar. Sakarlıkta birbiriyle yarışan bu ikilinin parlak bir zabitlik kariyerleri de yok. İkili sürekli kayınvalidelerinin alaylarına maruz kalıyorlar. Derken Saadet'in sevmediği ot burnunun dibinde bitiyor. Kavgalı oldukları Kamburoğulları'ndan Semaver (Zeyno Eracar) ve Faysal (Suat Sungur) hemen karşılarındaki konağa yerleşiyorlar. İki aile arasındaki kavgayı temaşayı seyre durun. Zeydan ve Ernak, diğer oyunculara göre daha şanslılar. Çünkü onlar Filinta'dan provalı gelmişlerdi.



Büyük bir film projesi gibi


Bugüne kadar hep kendi halinde, sakin karakterlerle karşımıza çıkan Mine Teber, bu kez ters köşe yapıyor ve ilk defa bu kadar sert ve otoriter bir kadını canlandırıyor. Deşarj olmanın kendisine iyi geldiğini söylüyor ve ekliyor: “Özellikle eski Türk filmlerindeki tadı esprileri ilişkileri yakalamak istiyoruz. Neredeyse her bölüm Seferoğulları ve Tellioğulları gibi çatışmalar olacak. Çok tadında kalan bir iş olacak. Öteki türlü vakit doldurmak için bakışmalar, yürümeler bitmiyor. Seyirci de sıkılıyor biz de. Umarım böyle bir şey başlatmaya biz de vesile oluruz. Büyük bir film projesi gibi bakıyorum ben buna.”



12 Eylül'e sağcı gözüyle baktım


İsmail Hacıoğlu, projeyi süresi ve matematiği açısından ilk günden beri enteresan buluyor. Zeyrek ile Çeyrek'te Yeşilçam'dan izler, tatlar olduğundan bahsetmiştik. Hacıoğlu, bunu bir taklit değil de var olandan bir şeyler öğrenmek olarak yorumluyor ve “Çok uzağa gitmenin alemi yok. Ne yaparsak yapalım bir adım öteye gidemiyoruz. Yine güldüğümüz şeyler ustaların yaptığı filmler. İyi ki Şener abi Kemal abi var da biz onlardan bakıp bakıp oynuyoruz” diyor. Hacıoğlu'nun Kafes adında çekimlerini tamamladığı bir de filmi bulunuyor. Önümüzdeki Ekim ayında filminin vizyona gireceğini söyleyen Hacıoğlu, 12 Eylül'e ilk defa sağ cenahtaki gençlerin gözünden bakıyor.







#İsmail Hacıoğlu
#Zeyrek
#Çeyrek
#Serhan Ernak
#Kemal Zeydan
#Zeyrek ile Çeyrek
9 yıl önce