|

Destek değil köstek oldular

Ankara'daki eylemlerinin ikinci gününde, TEKEL işçilerine destek amacıyla gösteri yapmak isteyen gruplar ortalığı savaş alanına çevirdi. Olaylarda 15 kişi gözaltına alındı.

Aa
00:00 - 3/04/2010 Cumartesi
Güncelleme: 00:14 - 3/04/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Destek  değil köstek oldular
Destek değil köstek oldular

Ankara'ya önceki gün yeniden gelen TEKEL işçileri Sakarya Caddesi'nde toplanarak Türk-İş'e yürümek istedi. Caddeye çıkan yolları kapatan çevik kuvvet ekipleriyle işçiler arasında arbede yaşandı. Arbedenin büyümesi üzerine çevik kuvvet ekipleri, işçilere biber gazıyla müdahale etti. Biber gazından etkilenen işçiler, daha sonra Sakarya Caddesi'nin dışına çıkarıldı.

Bunun üzerine grup oturma eylemi başlatı. Daha sonra Tek-Gıda İş Genel Başkanı Mustafa Türkel ve Türk-İş yöneticileri eyleme destek amacıyla işçilerin yanına gitti. Burada bir açıklama yapan Türkel, 2 Mayıs'ta Ankara'da yapacakları eylem yerine 3 Haziran'da üç, 4 Temmuz'da dört gün kalmak üzere Ankara'da olacaklarını bildirdi. Yasalara saygılı bir şekilde eylemler yaptıklarını, bir tek çiçeğin dalını koparmadıklarını vurgulayan Türkel, kendilerine gösterilen tavrı eleştirdi.

Sakarya Caddesi girişinde bekleyen işçiler, polisin barikatı açmasının ardından Türk-İş'in de bulunduğu Bayındır Sokak'ın ortasına kadar slogan atarak yürüdü.

POLİSTEN MÜDAHALE

Açıklamanın ardından işçilerin ve destekçilerinin dağılması istendi. İşçilerden ve destekçilerinden bazıları dağılmayarak Bayındır Sokak'ta oturma eylemi başlattı. Bayındır Sokak'ta basın açıklaması yapan grubun polis ikazına rağmen dağılmayarak polise karşılık vermesi üzerine çevik kuvvet polisleri göstericilere göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti. Müdahalenin ardından ara sokaklara kaçan eylemciler zaman zaman polise taş attı. Olaylar sırasında, eylemcilerden 15'i gözaltına alındı. Yaşanan arbedede bazı basın mensuplarının da yaralandığı görüldü.


İş hanına sığındı

Tek Gıda-İş Genel Başkan Mustafa Türkel, Bayındır Sokak'ta toplanan gruba hitap etti. Bu sırada, sokakta toplanan bir grup, Türkel'in, Türk-İş Genel Merkezi önünde açıklama yapmamasına tepki göstermesi üzerine arbede yaşandı. Türkel'in, olayı başka grupların yaptığını söylemesi üzerine TEKEL işçileri alandan ayrılırken, çoğunluğu öğrenci ve sivil toplum kuruluşları mensuplarından oluşan grup uyarılara rağmen ayrılmadı. Grubun tepki gösterdiği Türkel ve Türk-İş heyeti iş merkezine sığındı. Türkel, polis eşliğinde alandan ayrıldı.



14 yıl önce