|

Irak’ta da güvenli bölge

Başbakan Binali Yıldırım, Irak’ta da Suriye’deki gibi bir güvenli bölge oluşturulabileceğini söyledi. Yıldırım, olası bir mülteci akınını sınır ötesinde karşılamak amaçlı plana Barzani yönetiminin de destek verdiğini belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/10/2016 Pazar
Güncelleme: 23:27 - 22/10/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Yıldırım, AK Parti 25. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın gerçekleştirildiği Afyonkarahisar'da, haber televizyonlarının ortak canlı yayın programına katılarak gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı. Suriye ve Irak'taki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde Yıldırım, özetle şunları söyledi:



TEDBİRLER ALINIYOR


DAEŞ'i sınırımızdan uzaklaştırdık. Benzer şeyi Irak'ta da şartlar icap ederse yaparız. Tereddüt olmasın. Irak'taki sınır bölgemizde arazi şartları çok zor, tamamen derin vadiler, dağlar... Dolayısıyla oradan mülteci geçişi çok zor, buna da rıza gösteremeyiz çünkü onlar arasında terör unsurları karışıp geçme riski çok yüksek. O yüzden Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin kontrolündeki bölgede, güvenli bir alan oluşturmak daha akıllıca. Ona yönelik tedbirlerimiz var.


Barzani yönetimi de Türkiye ile bu konuda işbirliğinin önemli olduğunu biliyorlar ve bu konuda bizimle çalışmaya hazır olduklarını bize defalarca ifade ettiler.





BİZİM KADAR RAHATSIZLAR


Yine orada, Erbil civarında da daha bizim Irak-Hakkari-Şırnak civarındaki hudut bölgesinde birliklerimiz var, Irak tarafında. Özel Kuvvetler orada konuşlanmış vaziyette. Bu konuda da zaten bir işbirliği söz konusu. Bunu daha da ileri götürme imkanı var. Çünkü biz PKK'dan ne kadar rahatsızsak onlar da o kadar rahatsız.



ORTAK TEHDİT PKK


PKK, Kandil'den batıya doğru, Sincar bölgesine hareket etti. Sincar'da yeni bir üs oluşturuyor. Bu tehdit bizden önce Kuzey Irak yönetimine karşı gelişmiş bir tehdit. Esasında PYD, YPG unsurları oradaki Peşmergeleri yok etmeye çalışıyorlar. İşin özü budur. Bu tehlikeyi de onlar biliyor. O yüzden Türkiye ile işbirliği onlar için de bizim için de önem taşıyor. İhtiyaç olan her bölgede güvenli bölge oluşturulması prensip olarak bizim de KDP'nin de istediği bir şey çünkü tehdit ortak. Türkiye için de Kuzey Irak için de ortak tehdit PKK.


#DAEŞ
#PYD
#YPG
8 yıl önce