|

Tanrıkulu: Ezidiler için çalışmaya hazırız

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Ezidilerin Türkiye'deki statülerinin netleştirilmesi, güvenliklerinin sağlanması ve insani şartlarda yaşamaları için gerekli koşulların yaratılması konusunda yapılacak her türlü çalışmanın içinde olmaya hazır olduklarını belirtti.

Yeni Şafak
11:54 - 28/06/2015 Pazar
Güncelleme: 08:57 - 28/06/2015 Pazar
AA

Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, DAEŞ'in işgali sonucunda Ağustos 2014'ten itibaren kaçarak Türkiye'ye gelen 30 bini aşkın Ezidi'den 10 bininin halen ülkenin çeşitli illerinde yaşadıklarını hatırlattı.



Ezidilerin küçük bir kısmının AFAD'a ait Midyat ve Nusaybin'deki kamplarda tutulduğunu ancak Ezidilerin önemli bir kısmının halen Siirt, Batman, Şırnak, Diyarbakır ve Viranşehir'de belediyelerin kurduğu kamplarda yaşadığını ileri süren Tanrıkulu, "Türkiye'de karşılaştıkları bazı ayrımcı politikaların yanı sıra, iddiaya göre kaynağı belirsiz bir güç Ezidileri Türkiye'den toplu halde göç etmeye iten bir söylentiyi kamplarda yaymaktadırlar. Ezidi Kültür Vakfı'nın yaptığı açıklamaya göre bu söylentiye kanan bazı Ezidiler sınıra göç etmek üzere şimdiden hazırlığa girişmişlerdir" değerlendirmesinde bulundu.



Belediyelerin kurduğu kamplarda yaşayan Ezidilerin özellikle bu kampları boşaltması için mi yeniden göç yoluna sürülmek istendiği iddiasına açıklık getirilmesi gerektiğini belirten Tanrıkulu, şunları kaydetti:



"Ezidi Kültür Vakfı tarafından yapılan söz konusu iddialara Sayın Ahmet Davutoğlu'nun bir an önce yanıt vermesini beklemekteyiz. IŞİD vahşetine maruz kalmış olan Ezidilerle ilgili tüm demokratik güçleri de bu konuda azami duyarlılık içinde olmaya çağırıyorum. Ezidilerin Türkiye'deki statülerinin netleştirilmesi, güvenliklerinin sağlanması ve insani şartlarda yaşamaları için gerekli koşulların yaratılması konusunda yapılacak her türlü çalışmanın içinde olmaya da hazırız."

#CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu
#Ezidi
#DAEŞ
#IŞİD
9 yıl önce