|

Teamüller alt üst

Yüksek Askeri Şura, 28 Temmuz’da toplanacak. Tarihi YAŞ toplantısı mekânı olarak ilk kez Çankaya Köşkü seçildi. Darbe girişimine karıştıkları için tutuklanan 120 general ve amiralin meslekten ihracı beklenirken, komuta kademesi yeniden şekillenecek. Şura’ya Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık etmesi de gündemde.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/07/2016 Pazar
Güncelleme: 00:00 - 24/07/2016 Pazar
Yeni Şafak

FETÖ darbe girişiminin ardından ikisi orgeneral olmak üzere 125 general ve amiral gözaltına alındı. Gözaltı dalgası sürüyor. Tüm bu gelişmelerin ardından gözler TSK kadrolarının yenileneceği Yüksek Askeri Şura toplantısında. Cumhurbaşkanı Erdoğan, YAŞ'ın bir hafta öne alınarak 28 Temmuz'da toplanacağını açıkladı. Ancak şuranın bu tarihte toplanabilmesi için öncesinde YAŞ Kanunu'nda Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile değişikliğe gidilmesi gerekiyor. Yine darbeci subayların TSK'dan ihracı bekleniyor. Bu durumda da KHK ile ihraç maddesinin Şura'da yeniden devreye alınması bekleniyor. Şura'ya Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık etmesi de gündemde.



KARARNAME GEREKİYOR


Yüksek Askeri Şura, Kanun gereği Ağustos ayının ilk haftası toplanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları uyarınca Şura'nın 28 Temmuz'da toplanabilmesi için Yüksek Askeri Şura Kanunu'nda değişikliğe gidilmesi gerekecek. Yine FETÖ darbe girişimine karışan, tutuklanan ve rütbeleri sökülen general, amiral ve subayların TSK'dan ihraç edilmesi bekleniyor. YAŞ öncesi TSK'yı yenileyecek değişiklikler için OHAL ilanı kapsamında KHK üzerinde çalışıldığı belirtiliyor. KHK'ya eklenecek bir madde ile de 2016-Ağustos YAŞ'ının Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanmasının düzenlenebileceği konuşuluyor.



120'YE YAKIN İHRAÇ BEKLENİYOR


YAŞ'ta çoğu bu yıl terfi listesinde bulunan ve FETÖ darbe girişiminden sonra tutuklanan 120'ye yakın general ve amiralin ihracı gündemde. Özellikle tuğgeneral seviyesinde çok sayıda ihraç beklentisi kulislere yansıyor. Dolayısıyla darbe öncesi sayısı 358 olarak açıklanan TSK'daki general ve amiral miktarının hayli azalacağı belirtiliyor. Yine alt kademede de çeşitli rütbelerde yüzlerce subay ihraç edilecekler listesinde. OHAL kapsamındaki düzenlemelerle ihraç edilmesi beklenen subaylar için yargı yolu da kapalı olacak. Dün OHAL kapsamında yayınlanan ilk KHK ile “Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilenlerden; TSK Personel Kanunu'na tabi personel, ilgili Kuvvet Komutanının teklifi, Genelkurmay Başkanının inhası, Milli Savunma Bakanının onayıyla; Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'na tabi personel Jandarma Genel Komutanının teklifi, İçişleri Bakanının onayıyla; Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanunu'na tabi personel Sahil Güvenlik Komutanının teklifi ve İçişleri Bakanının onayıyla; Milli Savunma Bakanına bağlı personel Bakanın onayıyla görevinden çıkarılması” düzenlendi.



İlk kez Çankaya Köşkü'nde


Normal şartlarda bu YAŞ'ta sadece Jandarma Genel Komutanlığı'nda değişiklik olacaktı. Komuta Kademesi'nde Jandarma dışında herhangi bir değişiklik beklenmiyordu. Darbe girişimi dolayısıyla bu YAŞ'ta komuta kademesinde bir değişikliğin olup olmayacağı merak ediliyor. YAŞ'ta komuta kademesindeki olası bir değişimin şaşırtmayacağı ifade ediliyor. YAŞ teamüllerini alt üst edecek atamalarda orgeneral kadrolarında korgeneral, korgeneral kadrolarında tümgeneral ve tuğgeneral görülmesinin sürpriz olmayacağı belirtiliyor. Hatta KHK yoluyla bazı kuvvetlerde rütbe indirimine gidilebileceği ifade ediliyor.



DÜNDAR VE SAVAŞ ÖNE ÇIKIYOR


Cumhurbaşkanı Erdoğan'a darbe girişimi olduğu anda “emrinizdeyim” diyerek güvenliğini sağlayan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ile darbecilere karşı önemli mücadele verdiği belirtilen 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş'ın TSK'nın 1 ve 2 numarası olabilecekleri kulislerde şimdiden konuşulmaya başlanmış durumda. Paralel kumpas davalarından yıllarca mağdur edilen, terfi göremeyen çok sayıda subayın gözü de YAŞ toplantısında. FETÖ'cü askerlerin yükselmesi için terfileri engellenen çok sayıda subay, darbe girişimi sonrası önemli görevler üstlenirken, bu subayların terfi edecekler listesinde olduğu ifade ediliyor. Bu isimler arasında, İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı iken kumpasa uğrayan ve darbe girişimi sonrası yeniden görevine döndürülen Jandarma Kurmay Albay Hüseyin Kurtoğlu da bulunuyor. Öte yandan şimdiye kadar Genelkurmay karargahında yapılan toplantı bu yıl ilk kez Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilecek.


#Yüksek Askeri Şura
#FETÖ
8 yıl önce