|

Yabancıya stopajda ipler Erdoğan'da

Anayasa Mahkemesi'nin yabancılara sıfır stopaj ve ücretlilerin vergi dilimiyle ilgili iptal kararından sonra teknik çalışmalar tamamlandı. Stopaj taslağı haftaya Başbakan Erdoğan'a sunulacak

00:00 - 3/04/2010 Cumartesi
Güncelleme: 22:58 - 2/04/2010 Cuma
Yeni Şafak
Yabancıya stopajda ipler Erdoğan'da
Yabancıya stopajda ipler Erdoğan'da

Bono ve yatırım fonunda stopaj uygulaması ve ücretlilerin vergi dilimi konusunda son sözü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan söyleyecek. Geçtiğimiz aylarda Anayasa Mahkemesi'nin bazı yatırım araçlarında yerli ve yabancılara farklı stopaj uygulamasını iptal kararının ardından yapılması gereken yeni düzenleme taslağı, bonoda yerli ve yabancı yatırımcılardan vergi alınmamasını ya da yerli ve yabancı yatırımcıya yüzde 10 vergi uygulanmasını, A tipi fonlardan ise stopaj alınmamasını öneriyor.

HEMEN YASALAŞACAK

Ekonomi yönetiminin teknik çalışmaları tamamladığı taslak, gelecek hafta nihai karar için Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Düzenlemeye ilişkin taslağın kısa sürede Bakanlar Kurulu'nda ele alınması ve Nisan ayı içinde TBMM'ye sevk edilmesi planlanıyor. Anayasa Mahkemesinin yeni düzenleme için verdiği sürenin tümü kullanılmadan kanunlaşması öngörülen yatırım araçlarındaki yeni vergileme sistemi ve ücretlilere yönelik gelir vergisi düzenlemesi, hemen uygulamaya girecek.

ÜCRETLİLERİN VERGİ REJİMİ

Taslakta, Anayasa Mahkemesinin ücretliler için yüzde 35'lik dilimi yüksek bulması dikkate alınarak, farklı bir vergileme planlanıyor. Bu çerçevede, mevcut gelir vergisi tarifesindeki 50 bin liralık üst dilim, orana dokunulmadan ücretliler için bir miktar yükseltiliyor. Burada farklı alternatifler yer alıyor.

MEVCUTTA ÜST LİMİT

Mevcut gelir vergisi tarifesinde 8 bin 800 liraya kadarki gelirlere yüzde 15 vergi uygulanıyor. 22 bin liranın 8 bin 800 lirasından 1320 lira, geri kalan bölümünden de yüzde 20 vergi alınıyor. Gelir vergisinde 3. dilimin matrahı da 50 bin lira olarak belirleniyor.


Yüzde 10 ağırlıkta

Başbakan'a sunulacak taslak, bonoda yerli ve yabancı yatırımcılardan vergi alınmamasını ya da yerli ve yabancı yatırımcıya yüzde 10 vergi uygulanmasını öneriyor. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği düzenlemede, yerli yüzde 10 stopaj öderken, yabancı yatırımcı vergiden muaf tutuluyordu. Taslakta bonoda yerli ve yabancı yatırımcılardan alınacak stopaj oranının “sıfır” olarak değil, yüzde 10 olarak belirlenmesinin daha yüksek bir ihtimal olduğu belirtiliyor.



14 yıl önce