|

'Yargıyla aynı istikamette olmamız, elşetirilemez'

Cihan
00:00 - 3/04/2010 Cumartesi
Güncelleme: 14:18 - 3/04/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
'Yargıyla aynı istikamette olmamız, elşetirilemez'
'Yargıyla aynı istikamette olmamız, elşetirilemez'

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan'ın, anayasa değişikliğine ilişkin "Yargı ile muhalefet aynı noktada buluştu, iyot gibi açığa çıktı." yönündeki ifadelerini değerlendirirken, "Bizim aynı istikamette dolaşıyor olmamız, eleştirilecek bir şey değil." dedi.

Bartın'a hareket etmeden önce Esenboğa Havaalanı'nda gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevaplayan Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Ortaya çıkan bir iyot varsa o da hükümetin niyetidir. Yani akıl için yol bir. Muhalefet partileri de yargı kuruluşları da bu konuyu yakından izleyen bilen tarafsız hukuk çevrelerinin de hepsi Anayasa değişiklikleri ile ilgili bu amacın altında neyin yattığını bu projenin ne anlama geldiğini hepsi aynı şekilde ifade ediyor. Bunların aynı tespiti yapmış olmaları hepsinin arasında gizli bir ittifakın bulunmuş olduğu yansıması değildir. Tam tersine olayın özünün o olduğunun ortaya çıkmasıdır. Herkes ne söylüyor? 'Bu anayasa değişikliği AKP'nin Yüce Divan korkusunu yansıtıyor' diyor. AKP Anayasa Mahkemesi'ni bir süre sonra yüce divan olarak çalışacak bu organı kendisine yakın yargıçlarla doldurmak istiyor." iddiasında bulundu.


Anayasa taslağının yargının bağımsızlığının yanı sıra Anayasanın özüne aykırı olduğunu iddia etti. Bu konuda kendilerinin de yargı kuruluşları gibi düşündüğünü ifade eden Baykal, şunları söyledi: "Bu yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına aykırıdır. Anayasanın özüne aykırı, yanlış bir iştir. Bizin aynı istikamette dolaşıyor olmamız, eleştirilecek bir şey değil. Tam tersine bu eleştiriden ders alması gereken hükümetin ta kendisidir. Kendisine bunu sormalıdır. Ya yargı böyle söylüyor, siyasi partiler böyle söylüyor. Bunun haklı bir tarafı herhalde vardır. Buna bir çare düşünelim dişe düşünmesi lazımken, o yargıda böyle söylüyor, muhalefet de böyle söylüyor bunlar aynı anlayışla konuşuyor demeye getiriyor. Hiçbir mantığı ve gerçekliği yok. Bu mantıkla bakacak olursak Başbakanın söylediği sözlerin çoğu PKK'nın sözleridir. Apo'nun sözlerini Başbakan bize söylüyor. Eğer böyle paralellikler kurularsa Türkiye kâbusa döner. Zaten başladı. Bunun temel sebebi de Başbakan'ın zihniyetidir."


14 yıl önce