|

Projeksiyon Cihazı Almadan Önce Bunlara Kesinlikle Dikkat Etmelisiniz

Projeksiyon cihazı alırken dikkat etmeniz gereken bir takım unsurlar vardır ancak öncelikli olarak projeksiyon cihazının çalışma mantığına bakmak iyi olacaktır.

Yeni Şafak ve
10:20 - 18/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 12:34 - 19/12/2017 Salı
Diğer
Projeksiyon
Projeksiyon
Projeksiyon cihazı
alırken dikkat etmeniz gereken bir takım unsurlar vardır ancak öncelikli olarak projeksiyon cihazının çalışma mantığına bakmak iyi olacaktır. Projeksiyon cihazı görüntü kaynağından alınan sinyalin kuvvetli bir ışık vasıtasıyla
projeksiyon perdesi
ne aktarılması mantığıyla çalışır. Günümüzde projeksiyon cihazları pek çok alanda kullanılmakta ve bu neden çok çeşitli teknolojilere sahip farklı projeksiyon cihazı modelleri bulunmaktadır. Bu nedenle doğru seçimi yapmak çok önemlidir.

Aşağıda bir projeksiyon cihazında dikkat edilmesi gereken özellikler sıralanmıştır.

· Doğal çözünürlük değeri

· Kontrast oranı

· Ansi lümen değeri

· Lamba tipi ve ömrü

· Projeksiyon Çalışma Sessizliği

· Doğru projeksiyon perdesi seçimi

Projeksiyon cihazı alırken ilk dikkat etmeniz gereken şey ürünü ne amaçla kullanacağınızdır. Sunum veya ev sineması gibi farklı kullanım alanları için dikkat edilmesi gereken özellikler farklılık göstermektedir. Ama her iki kullanım için de ortak olarak değerlendirirsek bir projeksiyon cihazında öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken özellik çözünürlük değeridir diyebiliriz. Teknolojik ürünlerde çözünürlük değerleri son yıllarda büyük bir hızla yükseliyor. Bu hızlı gelişimi kullandığımız cep telefonu ve televiyonlardan da rahatlıkla takip edebiliriz.

Bir ekranın veya görüntüleme cihazının çözünürlük değeri teknik olarak o görüntüyü oluşturan yatay ve dikey piksellerin sayısını ifade eder. Bir görüntüyü oluşturan pikselller ne kadar çok olursa o piksellerin boyutu aynı oranda küçülecek, bu da ekranda oluşan görüntüdeki detayların o kadar iyi aktarabilmesini sağlayacaktır. Bu da aslında özetle görüntü kalitesinin yükselmesi anlamına gelir.

Satın alacağınız projeksiyon cihazının görüntü kaynağınız (bilgisayar, medya oynatıcı, blu-ray oynatıcı, oyun konsolu vs.) ve projeksiyon perdeniz ile uyumlu olması da önemlidir. Bugün piyasada en çok ilgi gören projeksiyon cihazı modellerinin ekran çözünürlüğü 1080p'dir, bu da HD bir görüntü demektir. Artık televizyonlar da dahil olmak üzere izlediğimiz her şeyde görüntünün HD kalitesinde olmasına dikkat ediyoruz çünkü yüksek çözünürlüklü kalteli içeriklere alıştık. Artık düşük çözünürlüklü, düşük kalitedeki bir görüntüyü çok rahat bir biçimde ayırt edebiliyoruz. Bu anlamda alacağınız cihazın da mutlaka HD özelliğinin olması gerekir.

Projeksiyon cihazıyla birlikte diğer bir konu da projeksiyon perde seçimidir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere seçeceğiniz perdenin özelliklerinin alacağınız projeksiyon cihazı ile uyumlu olması çok önemli. Burada seçimin doğrudan amacınıza hizmet etmesi gerekiyor. Örneğin evinizde kullanacağınız projeksiyon cihazı için alacağınız perde farklı, büyük bir mekanda örneğin sunum, gösteri vs. için alacağınız perde farklı olmak zorundadır. Ev projeksiyon sistemlerinde kontrast, doğru renk üretimi gibi konular çok ön planda olduğundan buna uygun ışık kazanım değeri, kontrast oranı gibi özellikleri ön planda olan bir projeksiyon perdesi tercih etmelisiniz. Konferans salonu veya gösteri merkezi gibi büyük mekanlarda ise çok daha büyük perdeler kullanılacağından burada projeksyonun vereceği görüntünün ışık gücünü maksimum oranda yansıtabilecek yüksek ışık kazanım değerine sahip özel kaplamalı projeksiyon perdeleri kullanılmalı.

Projeksiyon seçiminde dikkat edilmesi gereken diğer bir özellik ise kontrast oranıdır. Özellikle ev sineması için satın alınan projeksiyonlarda kontrast oranı çok önemli bir kriterdir. Bir projeksiyon cihazında 10.000, 25.000:1, 150.000:1 gibi ifadelerle belirtilen kontrast oranı bir cihazın üretebileceği renk derinliğini ifade eder. Yani bu kontrast oranı ne kadar yüksekse projeksiyon cihazı da gerçeğe o derecede yakın renkleri projeksiyon perdesine aktarabilecek demektir.

Anisi Lumen yanı ışık gücü de projeksiyon cihazlarındaki diğer bir özelliktir. Evlerde kullanılacak projeksiyonlarda çok yüksek ansi lumen değerlerine gerek yoktur ama bu değer çok da düşük olursa perdedeki görüntünün sönük kalması, yeterince canlı olmaması gibi bir sıkıntı yaşayabilirsiniz. Evde kullanılacak projeksiyon cihazlarında 2000-3000 ansi lumen arası bir değer yeterli olacaktır.

Bir diğer önemli konuda projeksiyonun çalışma sessizliğidir. Bilindiği gibi projeksiyon cihazlarında görüntüyü oluşturmak için projeksiyon lambası vardır. Bu lambalar projektör çalıştıkça ısınmaya başlar. Bu ısınmanın aşırı olup sonunda projeksiyon lambasının patlamasına kadar ilerlememesi için projeksiyon cihazı üreticileri cihazlara lambayı soğutmak amacıyla fan koyarlar. Özellikle evde sinema izlemek amaçlı kullanılacak projeksiyon cihazlarında bu fanın çalışırken çıkardığı ses de önemli bir faktördür. Bir filmde sessiz bir sahnede odaya yayılan yüksek bir fan sesi duymayı kimse istemez. Lambalardan bahsetmişken lamba ömrü konusuna da değinmek gerekir. Projeksiyon ciihazlarında kullanılan lambalar cihazın en önemli bileşenlerinden biridir. Bu lambaların bir kullanım ömrü olmakla birlikte fiyatları da azımsanmayacak kadar yüksektir. Bu nedenle projeksiyon seçimi yaparken öngörülen lamba kullanım saatlerini de dikkate almak faydalı olacaktır.

Projeksiyon almadan önce ihtiyaçlarımızı belirlemek ve kağıt üstünde bizim için önemli olan özelliklerine bakmak tabi ki de bilinçli bir kullanıcının yapması gereken doğru harekettir. Ama hiçbir şey bir projeksiyon cihazının canlı performansını kendi çıplak gözünüzle test etmenin yerini tutamaz. Bunun için bizim önerimiz eğer imaknınız varsa bu ürünleri demo etmenize olanak sağlayan bir mağazada ürünleri test ederek nihai kararınızı vermenizdir. İstanbul Kadıköy'de faliyet gösteren ve projeksiyon sistemleri konusunda 15 yıllık tecrübeye sahip Aktivizyon Projeksiyon Merkezi'nde ev sinema projektörlerini ve bunlarla uyumlu birçok çeşit projeksiyon perdesini bire bir karşılaştırarak test etme ve bu işin uzmanlarından destek alma imkanınız bulunuyor. 0 (216) 302 19 90 numaralı telefondan kendilerine ulaşıp detaylı bilgi almanız mümkün.

#projeksiyon perdesi
#projeksiyon cihazı
#projeksiyon sistemi
6 yıl önce
default-profile-img