|

Peygamberimiz'den davet mektubu var

Peygamber Efendimiz'in mühürlerinin yer aldığı ceylan derisine yazılmış Name-i Saadet'i ile Hz. Osman'ın şehid edildiği anda okuduğu Kur'an-ı Kerim İstanbul'da sergileniyor.

Şamil Kucur
00:00 - 8/09/2008 Pazartesi
Güncelleme: 02:08 - 8/09/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Peygamberimiz'den davet mektubu var
Peygamberimiz'den davet mektubu var

Daha önce zarar gördüğü için kamuoyundan gizlendiği ve sergilenmediği şeklinde yazılı ve görsel yayın organlarında iddiaları ile gündeme gelen Hazreti Muhammed'in mühürlerinin yeraldığı ceylan derisine yazılmış Name-i Saadet'i (mektup) ile Hazreti Osman'ın şehid edildiği anda okuduğu Kur'an-ı Kerim, Ramazan ayı sebebiyle Topkapı Sarayı'nda Mukaddes Emanetler Dairesi'nde sergilenmeye başladı. Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Hilmi Aydın, Saray'ın restorasyonu sırasında Hazreti Muhammed'in mübarek mühürlerinin de bulunduğu Name-i Saadet'in zarar gördüğü ve bu yüzden sergilenmediği ve toplumdan gizlendiği iddialarının gerçek dışı olduğunu söyledi.

ZİYARET GELENEĞİ

Mukaddes Emanetler alanında uzman olan, yazdığı kitap ve makaleler ile tanınan Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Hilmi Aydın, Osmanlı Devleti devrinde de her Ramazan ayının 15'inci günü, Hazreti Muhammed'in Name-i Saadetleri, Sakal-ı Şerifleri ile Bakara Suresi'nin 137'inci ayetini okurken şehit edilen Hazreti Osman'ın kan izlerinin de sayfalarında bulunduğu Kur'an-ı Kerim, Osmanlı Devleti devrinde padişah nezaretinde, saray halkı ve devlet erkanının ziyaret edildiğini söyledi. Aydın, şuunları söyledi: “Asırlardır titizlikle sürdürülen bu gelenek, cumhuriyet devrinde de sarayın 1924 yılında müze olarak faaliyet görmeye başlamasından itibaren, her sene adı geçen Mukaddes Emanetler, Ramazan ayının belirli günlerinde teşhire konulmaya başlanmıştır.”

İSLAMA ÇAĞIRIYOR

Name-i Saadet, Hicretin 7. senesi, (Milâdî 628.) Muharrem ayında, Hazreti Peygamber (s.a.v) tarafından, kahverengi renkteki bir ceylan derisine siyah mürekkep ile Kıpt kavminin reisi Mukavkıs'ı İslam'a davet için yazdırılan ve Hazreti Muhammed'in mübarek mührü bulunan 16x19 cm ebadında ve 12 satır yazıdan ibaret. İskenderiye'de Ashab'dan Hatıb bin Ebî Beltaa tarafından İslam'a davet için yazılan ve Mukavkıs'a sunulan mübarek Name-i Saadet, Hicret'in 1267'inci senesinde Mısır'ın Ahmim beldesinde eski bir manastırdaki Kıbti kitapları arasında bulundu. Sultan Abdülmecid Han tarafından satın alınan Name-i Saadet, İstanbul'a getirildi. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin büyük ilgi gösterdiği Name-i Saadet ve Kur'an-ı Kerim Ramazan ayı sonuna kadar ziyaret edilebilecek.


HAZRET-İ MUHAMMED'İN NAME-İ SAADETLERİ

Name-i Saadet'te yer alan ifadeler şöyle: "Bismillahirrahmanirrahim! Allah'ın kulu ve Resûlü Muhammed'den Kıbtilerin büyüğü Mukavkıs'a! "Hidâyet yo-luna uyanlara selâm olsun! Bu duâ ve temenniden sonra ben, seni İslâma dâvet ediyorum. Müslüman ol ki, selâmete eresin. Müslüman ol ki, Allah ecrini, mükâfatını iki kat versin. Eğer, bu dâvetimden yüz çevirirsen, Kıbtilerin günâhı senin boynuna olsun! "De ki: 'Ey kitap ehli olan Hıristiyanlar ve Yahudiler! Sizinle bizim aramızda müşterek bir söze gelin: Allah'tan başkasına ibâdet etmeyelim, Ona hiç bir şeyi ortak koşmayalım. Allah'ı bırakıp da birbirimizi rab edinmeyelim.' Eğer onlar yüz çevirirlerse, siz deyin ki: 'Şâhid olun, biz Müslümanlarız."' (Âl-i İmrân Sûresi, 64.)303


16 yıl önce