|

Bu ramazan sigaradan kurtulun

Ramazanda sigarayı azaltan kişiler mutlaka sigara içimini sıfırlamaya çalışmalı. Sigara içme isteğini davranışsal olarak bir şeyler yaparak bastırmaya çalışmak gerekir. Örneğin; su içmek, derin nefes alma egzersizi, kendine uygun meşguliyetler bulma vs gibi. Uzmanlar ramazan ayında sigara bırakılmasını önererek, sigara isteğini bastırmanın yollarını anlatıyor.

Yeni Şafak
13:16 - 4/06/2017 Pazar
Güncelleme: 13:27 - 4/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Kendinize bir bırakma tarihi belirleyin. Ertelemeyin!
Kendinize bir bırakma tarihi belirleyin. Ertelemeyin!

Nikotin bağımlılığı yüksek olan kişiler oruç tutunca gün boyu sigara içmedikleri zaman iftardan sonra hemen sigara içme isteği hissederler. Mümkün olduğunca başlangıçta sigara içme miktarını azaltmaları, daha sonrada sıfırlamalarını öneriyoruz. Ancak sinirlilik, aşırı içme isteği, baş ağrısı, konsantrasyon zorluğu gibi yoksunluk belirtileri hissediyorlarsa sigara bırakma döneminde ilaç desteği alabilirler.

Ülkemizde sonucu ölüm olan belli başlı toplumsal sorunlarla sigarayı karşılaştırınca ortaya çıkan tablo, terör olayları yılda 2-3 bin kişinin, trafik kazaları yılda 6-7 bin kişinin yaşamının son bulmasına sebep olurken sigara terörünün yılda 100 bin insanımızın hayatına mal olduğu bilinmektedir.. Hiç bir yoruma yer bırakmayan bu veriler sigara konusunda atılacak daha çok adım olduğunu bizlere hatırlatıyor.

Sigara bırakma poliklinğinde neler yapıyoruz?

Eğer kişinin fiziksel bağımlılığı varsa ilaçla destek oluyoruz. Nikotin bağımlılık düzeyinize, mevcut hastalıklarınıza göre bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış tedavi yöntemlerinden biri size önerilir. Şu anda bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış yöntemler olarak önerdiğimiz tedaviler nikotin replasman tedavisi, bupropion (zyban tb) ve vareniklin (champix tb)’dir.

Bu ilaç tedavileri ile sizin fiziksel bağımlılık şikayetlerinizi (sinirlilik, aşırı sigara içme isteği, konsantrasyon zorluğu, başağrısı, uyku problemleri, dengesizlik gibi) önlemeye çalışıyoruz. Bu tedaviler genellikle 2-3 ay sürüyor. Başarmak için kararlı olmalısınız ve sigarayı artık yaşantınızdan tamamen çıkardığınızı zihninize yerleştirmelisiniz. Çünkü erken dönemde sigara bırakma başarısı daha yüksek iken ilerleyen zamanlarda kişiler tekrar sigaraya başlayabilmektedir. Hastalarımızın ifadesine göre aylar, yıllar da geçse arada canınız sigara içmek isteyebilir ve eskisi gibi içmem bir-iki tane içeyim derseniz yeniden sigaraya başlarsınız. Bu nedenle devamlılığı sağlamada en önemli püf noktası bıraktıktan sonra bir daha asla bir nefes dahi olsa sigara içmemek, yaşantınızdan tamamıyla çıkarmaktır.

Özetle sigarayı bırakmaya karar verin, ertelemeyin, zorlanıyorsanız bu konuda yardım alın. Tedavisi mümkün olmayan ya da sizde ciddi sıkıntılara yol açan hastalıklar oluşmadan sigarayı bırakmamız çok daha iyi olacaktır. Ve siz sevgili gençler güçlü bağımlılık yapıcı etkisi olan bu zararlı alışkanlığa hiç başlamayın. Özentiyle, arkadaş ortamında vs. tek tük içerek başlayıp daha sonra nikotin bağımlılığı gelişen kişiler olup düzenli sigara içicisi olabilirsiniz. Tütünün tüm türleri (light sigaralar, nargile, puro, pipo, vs.) zararlıdır, kendinizi kandırmayın.

İçme İsteğini Artıran Durumlarda Neler Yapabiliriz?

· Öncelikle sigarayı bırakmaya karar vermelisiniz.

· Kendinize bir bırakma tarihi belirleyin. Ertelemeyin!

· Sigara içilen ortamlarda bulunmayın.

· Yemekten sonra sofradan oyalanmadan kalkın, bir bardak su içip dişlerinizi fırçalayın, su içme isteğiniz olmasa bile bunu yapın.

· Çay, kahve ile birlikte sigarayı sık içiyorsanız bir süre bitki çayı, meyve suyu içebilirsiniz. Bir süre sonra çay ve kahvenin sigarasız da güzel olduğunu anlayacaksınız.

· Stresli durumlarda içme isteğiniz geldiğinde bulunduğunuz ortama göre 10 kez derin nefes alma egzersizi yapın.

· Sigarayı bırakınca iştah artışı olur. Bu nedenle iştah artışını tatlı, çerez vs yiyerek gidermeye çalışmayın. Bol bol su için. İştah artışını meyve, sebze gibi az kalorili yiyeceklerle gidermeye çalışın.

· Sigara içme isteğinin şiddeti ve sıklığı giderek azalacaktır. Bu nedenle bu istek geldiğinde yukarıda anlatıldığı şekilde yerine bir şeyler koymaya çalışmanız yararlı olacaktır.

#sigara
#ramazan
#oruç
7 yıl önce